Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: konto oszczędnościowe w Renault Bank direkt

Napisany przez Neufinanz
Cześć,
Obecnie mam zwykłe konto oszczędnościowe w Volksbanku tutaj w Niemczech, na którym znajduje się suma w wysokich pięciocyfrowych. Ponieważ jednak dostaję tam prawie żadnych odsetek, zastanawiam się, czy nie przelać pieniędzy na moje konto oszczędnościowe w Renault Bank direkt i skorzystać tam z lepszych odsetek. Zanim to zrobię, chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy:

1. Czy konto w Renault Bank direkt jest tak samo bezpieczne i godne zaufania jak konto w Volksbanku?

2. Co się stanie, jeśli ktoś pozna mój PIN i nazwę użytkownika? Pieniądze mogą zostać przelane tylko na konto referencyjne, prawda?

3. Czy wpłacona suma jest zawsze dostępna?

4. Jak jest zabezpieczona wpłacona kwota? Tylko poprzez francuski fundusz gwarancyjny?

5. Co się stanie, jeśli bank usunie wszystkie swoje oddziały w UE? Czy moje pieniądze wciąż są zabezpieczone przez fundusz gwarancyjny, a jeśli nie, czy zostanę o tym poinformowany?

6. A co w przypadku bankructwa banku? Czy fundusz gwarancyjny we Francji w ogóle wystarczy, aby wypłacić wszystkim klientom pieniądze, czy jak to działa (nawet w najgorszym przypadku, czy mogłoby dojść do czegoś podobnego jak w przypadku banku Greensill?)

Dziękuję z góry

Napisany przez 2titan1981
1. dlaczego nie miałoby to sensu? Do 100 000 €

2. osoba mająca dostęp do konta i klucza może dokonać przelewu, ale kto jest na tyle głupi, by oddać wszystko w obce ręce?

3. wpłacona kwota może być również wypłacona. Czas realizacji zależy od docelowego banku, czasami trwa to kilka dni, zwłaszcza w przypadku Sparkasse i Volksbanken...

4. francuskie ubezpieczenie depozytów jest określone w warunkach

5. gdzie ma uciec bank? Przecież nie ma tam oddziału

6. czy w tym przypadku wystarczy niemieckie?

Napisany przez 2utopus
W Renault Banku jest 0,55% na 3 miesiące ... czy się opłaca przy około 1€ dziennie?

Napisany przez 2titan1981
Szczególnie jeśli odliczymy inflację. Ale dla mnie brzmi to tak, jakby sprzedawca w Volksbanku wprowadził wątpliwości, gdy wyrażono chęć przeniesienia oszczędności na rachunek w innej banku.

Napisany przez Neufinanz
utopus pisze:
W Renault Banku jest 0,55% na 3 miesiące... czy to opłaca się za około 1 € dziennie?

Jeszcze nie jestem do końca pewien, ponieważ znam tylko banki z placówkami w prawie każdym dużym mieście i z osobistym doradcą. Tam ma się od razu osobę kontaktową w razie problemów i pytań.

Być może nie, ale zawsze to lepsze niż 4 € przez cały rok.

Cytat od titan1981

Zwłaszcza gdy odliczy się inflację.
Ale dla mnie brzmi to tak, jakby chciał Pan przenieść lokatę na inne konto bankowe z Volksbanku, co zdezorientowało sprzedawcę.

Nie jestem zdezorientowany, ale przyczyniło się to w pewnym stopniu. Dlaczego miałbym zostawić swoje pieniądze w banku, który oferuje mi niskie odsetki, a przy ostatnich rozmowach zostałem jeszcze dodatkowo potraktowany nieprzyjemnie?

Napisany przez 2utopus
Po prostu, gdy masz 10% inflację, to oznacza, że na przykład przy zarobkach w wysokości 66 000 euro roczny spadek siły nabywczej wynosi 6 600 euro. Bez względu na to, czy odejmiesz od tego 90 euro odsetek przez 3 miesiące czy 1 euro (po tych 3 miesiącach Renaultbank nie gwarantuje niczego) - nie ma to dużego znaczenia. Warto zastanowić się, ile czasu jest na to potrzebne - i czy chciałbyś to robić co kilka miesięcy. Można zastanowić się, czy spełnić sobie życzenia, które mogą być droższe w przyszłym roku - lub zainwestować w izolację cieplną lub instalację fotowoltaiczną, jeśli to jest możliwe (dla właścicieli nieruchomości) - albo czy chciałbyś zainwestować bardziej ryzykownie (na przykład w ETF na cały świat).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata