Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak najlepiej zainwestować pieniądze na przyszłość? WHEN dla początkujących)

Napisany przez Malzzi
Cześć,
przed tym, jak zacznę pisać dziko, chciałbym się tutaj dokładniej przedstawić, abyście mogli się mnie trochę lepiej poznać.

Mam na imię Malzzi, mam obecnie 20 lat i pracuję na pełen etat w jednym z lokali gastronomicznych. Wypłata netto, którą otrzymuję, to około 1300 euro + dodatki za nocne zmiany, ponieważ zgodziłem się pracować wyłącznie nocami w tym lokalu. Obecnie mieszkam wynajmuję mieszkanie, mam kredyt samochodowy i pieniądze tylko dla siebie. Pod koniec miesiąca pozostaje mi około 50 - 150 euro. Czasami więcej, czasami mniej. Niestety, w ciągu ostatnich 2 lat nie udało mi się zaoszczędzić. Nie dlatego, że nie chciałem, ale dlatego, że finansowo po prostu nie mogłem.

Postanowiłem już teraz dbać o swoją przyszłość i zastanawiam się: Jak? Nie mam doświadczenia w oszczędzaniu, inwestowaniu itp., i nie znam nikogo, kto mógłby mi w tym pomóc.

Jak pewnie zauważyliście, pod koniec miesiąca nie mam zbyt dużo pieniędzy do dyspozycji. Mam jednak nadzieję, że dzięki podwyżce wynagrodzenia w październiku, będę mieć trochę więcej dostępnych środków.

Moim celem nie jest zarabianie dużych pieniędzy z dnia na dzień poprzez inwestycje. Zwłaszcza biorąc pod uwagę moje możliwości, byłoby to trochę trudniejsze.

Więc jak najlepiej to zrobić? Jak mogę bezpiecznie ulokować swoje pieniądze, które będą się pomnażały przez miesiące/lata? Jak wiele wysiłku to wymaga? Jakie są możliwości? Słyszałem dużo o akcjach, zwłaszcza o kryptowalutach... Ale zakup najtańszej i liczenie na to, że ich wartość wzrośnie, to chyba nie jest właściwe podejście... czyż nie?

Myślałem także o spróbowaniu szczęścia na platformie Twitch streamując. Technicznie ogarniam sprawy komputerowe. Jednak obawiam się, że nie mam wystarczająco dużo czasu...

Co polecacie?
Dziękuję z góry za odpowiedzi i pomoc!

Pozdrawiam

Re: Jak najlepiej zainwestować pieniądze na przyszłość? WHEN dla początkujących)

Napisany przez Marc2512
Cześć. Chciałbym poczekać teraz na kolejne rozliczenie opłat dodatkowych. Od 50 do 150 EUR to absolutne minimum na nagłą potrzebę. Moim zdaniem brak zdolności oszczędzania. Gdy kredyt samochodowy zostanie spłacony i otrzymam podwyżkę wynagrodzenia, sytuacja może się poprawić. Gastronomia nie poradzi sobie dobrze z kryzysem. Pozdrawiam, Marc

Napisany przez 2tneub
Podzielam w zasadzie zdanie Marca, ale nie wiemy, jakie rezerwy masz jeszcze do dyspozycji.

Według mnie branża hotelarska w najbliższych latach będzie mocno cierpieć. Z jednej strony rosnące koszty związane z wyższymi cenami zakupów i energii, a także podwyżki płacy minimalnej, z drugiej strony klienci, którzy będą oszczędzać na luksusowych wydatkach, takich jak jedzenie na mieście. W takiej sytuacji trudno jest narzucić wzrost kosztów. Dodatkowo rezerwy są już wyczerpane z powodu pandemii COVID-19. To doprowadzi do uporządkowania w branży hotelarskiej. Aby nie zostać w tyle, moim zdaniem ważne jest wyróżnienie się od innych, poprzez dalsze kształcenie się lub posiadanie specjalnych umiejętności. Zastanów się najpierw, czy chcesz rozwijać się w tej dziedzinie czy może lepiej byłoby się rozejrzeć za inną pracą. Teraz praca w nocy nie stanowi problemu. Jeśli planujesz założenie rodziny, będzie to znacznie trudniejsze, a dodatkowe premie mogą zniknąć. W Twoim wieku dzięki swoim umiejętnościom zajmowałem się dodatkowo obsługą IT w mojej poprzedniej pracy. Dzięki temu uczyniłem się niezastąpionym. Dodatkowo po pracy kształciłem się w moim dziale i później zmieniłem pracę. Nadal poszukuje się specjalistów w wielu dziedzinach. Wykorzystaj to.

Napisany przez yosh
Jeśli masz oszczędności na wypadek nagłych sytuacji i masz dodatkowe pieniądze, możesz rozważyć zainwestowanie ich w plan oszczędzania w ETF-ach. Jak to zrobić, jest wyjaśnione tutaj: https://www.test.de/Anlagestrategie-...ase-5179990-0/

Nie stanie się to szybko bogatym, ale długoterminowo zrobisz coś dla zabezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez Datenklau
yosh pisze:
Szybko bogatym się nie stanie, ale długoterminowo zrobiłeś coś dla emerytury.

Należy również pamiętać, że oszczędzając na przyszłość, można sobie zablokować dostęp do świadczeń socjalnych. Z dochodem obywatelskim wydaje się, że ta granica wynosi przynajmniej rozsądne 60.000€ (+30.000€ dla każdego kolejnego członka gospodarstwa domowego). Dotychczasowe zarządzenie było żartem. (150€ na rok życia) Granica do uzyskania pomocy prawnej nadal jest bardzo niska. Prawdopodobnie istnieją inne przykłady. Uważam to za niesprawiedliwe, że to ci, którzy nie są tak zamożni, mogliby skorzystać z zapasów na czarną godzinę. A im się to zabrania.

Niestety testowy artykuł nie jest dostępny do swobodnego czytania. W przypadku oszczędzania na emeryturę zawsze dobrze, jeśli pieniądze nie są dostępne przed osiągnięciem wieku emerytalnego. Wtedy nie są one traktowane jako majątek.

Napisany przez 2utopus
Datenklau pisze:
Należy również pamiętać, że przez zabezpieczenie swojej przyszłości można utrudnić sobie dostęp do świadczeń socjalnych. W przypadku dochodu podstawowego granica ta wydaje się wynosić przynajmniej rozsądne 60 000 € (+30 000 za każde kolejne członka gospodarstwa domowego). Dotychczasowe zasady były żartem (150 € na rok życia). W przypadku pomocy prawnej granica nadal jest skandalicznie niska. Istnieje zapewne wiele innych przykładów. Uważam to za niesprawiedliwe, że osoby o mniejszych dochodach mogłyby skorzystać z pewnej poduszki finansowej, a jednak zakazuje się im oszczędzania.

Niestety nie można swobodnie czytać artykułów testowych. Zawsze dobrze jest, gdy pieniędzmi nie można dotknąć przed osiągnięciem odpowiedniego wieku. Wtedy nie jest uważane za majątek.

Z drugiej strony, oczywiście nie chcemy płacić za wszystko dla bogatych ale bezrobotnych obywateli - odpowiadające wydatki socjalne muszą zostać zgromadzone wcześniej poprzez podatki... Z Hartz IV można już wcześniej posiadać odpowiednie mieszkanie na użytek własny - nawet raty kredytu hipotecznego były w niektórych przypadkach pokrywane tak jak czynsz - jeśli teraz majątek nie musi być wykorzystywany - np. rodzice + 4 dzieci mogą mieć na koncie 210 000 € i otrzymują pełne dochód podstawowy?

Napisany przez ZehWeh
Marzenie o szybkiej karierze na Twitchu nie jest obce wielu osobom, ale większość z nich najwyraźniej nie ma pojęcia, co to tak naprawdę oznacza.

Tak czy inaczej, jest to więcej pracy, niż wielu sądzi. Po prostu włączenie kamery podczas grania i zarabianie pieniędzy to nie wszystko. Większość udanych streamerów na Twitchu pracuje od 8 do 12 godzin dziennie, i to jest naprawdę ciężka praca. Mówiąc o sukcesie, mam na myśli możliwość utrzymania się z tego źródła dochodu. W zeszłym roku wyciekły informacje na temat zarobków niektórych streamerów i najważniejszą kwestią jest to, że tylko ułamek z nich jest w stanie z tego żyć. Około 100 z 100 000 streamerów zarabia więcej niż 30 000€ rocznie. Dla pozostałych 99 900 jest to jedynie dodatkowy dochód miesięczny, przy którym trzeba dodatkowo pracować w normalnej pracy.

Dopóki nie jesteś osobą szczególnie charyzmatyczną i ekstrawertyczną, którą wszyscy od razu pokochają, to kariera na Twitchu najprawdopodobniej pozostanie jedynie marzeniem.

W moim osobistym otoczeniu znam trzy osoby, które próbowały, i wszystkie na tym klęskawo zakończyły. Nawet nie udało im się zdobyć co najmniej 10 regularnych widzów.

Napisany przez Birgit
Moja rada to:

1. Oszczędzaj pieniądze na opłaty dodatkowe/rachunki za prąd
2. Odkładaj fundusze na zaplanowane/nieplanowane wydatki (np. na nową pralkę, lodówkę, telewizor, komputer, telefon)
3. Zabezpieczenie emerytalne

Nie ma sensu oszczędzać na emeryturę, jeśli będziesz musiał wydać te pieniądze na opłaty za prąd/rachunki dodatkowe.

Napisany przez Klaus22
Birgit pisze:
Moja rada byłaby:

1. Oszczędzaj pieniądze na opłaty dodatkowe/rozliczenie za prąd
2. Twórz rezerwy na planowane/nieplanowane wydatki (np. zamiennik za uszkodzoną pralkę, lodówkę, telewizor, komputer, telefon)
3. Zabezpiecz emerytalne

Nie ma sensu oszczędzać na emeryturę, jeśli będziesz potrzebować tego pieniądza na dopłatę za prąd/opłaty dodatkowe.

Jak można oszczędzać na opłaty dodatkowe?
Czy to jest w ogóle możliwe, jeśli utrzymujesz rodzinę i dbasz o wszystkich?

Napisany przez Datenklau
utopus pisze:
Z jednej strony nie chciałoby się płacić wszystkiego dla bogatych, ale bezrobotnych obywateli - odpowiadające świadczenia społeczne muszą zostać najpierw pobrane jako podatki ...

Państwo zasadniczo zawsze wydaje wszystko. Ale zazwyczaj na niewłaściwe rzeczy... Zniżka na paliwo, która w sumie nie przyniosła większości ludziom nic, kosztowała państwo miliardy. Jednak gdy chodzi o świadczenia społeczne, politycy zaczynają liczyć... W rzeczywistości Niemcy nie są takim socjalnym państwem, jak się zawsze sugeruje. W Azji (chyba w Singapurze?) budownictwo socjalne polega na tym, że państwo buduje mieszkania, a socjalni najemcy spłacają je poprzez czynsz. W ten sposób socjalni najemcy stają się właścicielami nieruchomości. Nie płacenie czynszu jest praktycznie warunkiem koniecznym do gromadzenia majątku. Kto nie chciałby zainwestować 800€ miesięcznie w fundusze ETF zamiast w wynajmującego...

To jednak temat z zupełnie innej dziedziny. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że państwo nie wspiera akumulacji majątku dla mniej zamożnych ludzi. Wręcz przeciwnie. Jeśli samemu się tego nie weźmie w swoje ręce, to nie otrzymuje się żadnych świadczeń.

Napisany przez 2tneub

Państwo zazwyczaj wydaje wszystko. Tylko zazwyczaj na złe rzeczy... Kiedy przyszło do rabatu paliwowego, który w sumie nie przyniósł korzyści większości ludzi, miliardy stały się dostępne. Jednak kiedy dochodzi do wydatków socjalnych, politycy zaczynają liczyć... Niemcy to wcale nie taki socjalny państwo, jak się zawsze sugeruje. W Azji (wydaje mi się, że w Singapurze?) program socjalnego budownictwa polega na tym, że państwo buduje mieszkania, a socjalni najemcy spłacają je poprzez czynsz. W ten sposób z socjalnych najemców stają się właścicielami. Niepłacenie czynszu to praktycznie warunek konieczny do gromadzenia majątku. Kto nie wolałby inwestować 800 euro miesięcznie w fundusze ETF zamiast płacić wynajmującemu...

Jak zawsze w tego rodzaju dyskusjach... Zawsze są wybierane najkorzystniejsze aspekty. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jaki udział w budżecie państwa mają wydatki socjalne? Możesz to sobie porównać.

Napisany przez 2titan1981
Kiedy myślę o tym, że każdy w Niemczech może mieć dach nad głową praktycznie za darmo. Dla wielu, którzy chcą położyć się w społecznej hamaku, jest to dość kuszące. Z nowym dochodem obywatelskim od 01.01.23 będzie jeszcze wygodniej dla tych, którzy chcą tylko brać, ale nie dawać... i to, co miesięcznie daję dla tych, którzy tylko biorą, mogłoby wyżywić kilka z nich... Szkoda, że to jest tak hojnie wykorzystywane i że ci nieliczni, którzy naprawdę nie mogą, muszą cierpieć... Dla wielu zaangażowanie pojawia się dopiero wtedy, gdy otrzymują pewną miesięczną rekompensatę dla państwa, co bardzo pomaga im szybko stanąć na własne nogi. Istnieje wiele przykładów na to, jak bardzo motywacja ludzi rośnie, gdy nie otrzymują już gotówki, a jedynie towary, które muszą być użyte na miejscu, a nie zabrane do domu lub gdzie indziej. Niemcy są państwem opiekuńczym, i to na całym świecie, dlatego tylu ludzi chce przyjechać do Niemiec, a nie do Arabii Saudyjskiej, Wenezueli, Korei Północnej, żeby wymienić tylko kilka innych krajów.

Napisany przez 2utopus
Datenklau pisze:
To uważam za niesprawiedliwe, że osoby mniej zamożne mogłyby skorzystać z awaryjnej rezerwy. A im się zabrania oszczędzać.
Zawsze jest to korzystne dla emerytury, gdy nie można uzyskać dostępu do pieniędzy przed osiągnięciem odpowiedniego wieku. Wtedy nie są one zaliczane do majątku.

Moim zdaniem, konieczne jest zużycie własnych pieniędzy w odpowiedniej skali, zanim otrzyma się jakiekolwiek środki od państwa.
Przy 150€ na rok życia, po 40 latach otrzymuje się już 6000€ - więc para ma 12000€ - a dodatkowo można było oszczędzać na emeryturę po odpowiedniej liczbie lat - korzystanie z własnego mieszkania jako źródła dochodu w zamyśle też nie jest zabronione - i można też posiadać samochód ...

Jednak jeśli wszystko wyłącznie skupia się na zasiłkach społecznych, to oczywiście nie można oczekiwać zbyt dużej kwoty.
Choć urząd potrafi np. pokryć odsetki/koszty dodatkowe za własne mieszkanie.

I jeśli ktoś chce bezpiecznie przechowywać pieniądze w ubezpieczeniu, to wiąże się to z odpowiednimi kosztami ...

Planowanie emerytalne to kwestia indywidualna - niektórzy muszą odzyskać swoje środki z własnego dyspozytu - lub się przed nimi chronić (np. Riester/Rürup) - inni potrafią sobie radzić i środki pozostają nienaruszone na ich koncie ... i nie ulegają pokusie konsumpcji (samochód/wakacje/luksus/...)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata