Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Doradztwo dotyczące oszczędności mieszkaniowych lub kredytu ratalnego.

Napisany przez SamsonX
Witajcie,

stoi przede mną trudna decyzja - a najgorsze jest to - ledwo ją rozumiem

Kupuję Dom, remontuję go i zamieszkuję sama --> To są fakty.
Teraz mam dwa oferty finansowania na stole i nie wiem, którą wybrać, ani nie za bardzo rozumiem zalet umowy oszczędnościowej.

Kwota kredytu: 480.000

Umowa oszczędnościowa:
Stopa nominalna: 2,85%
RRSO: 3,41%
Miesięczna rata: 2104,38 euro

kredyt ratalny:
Stopa nominalna: 3,32%
RRSO: 3,40%

Drugie rozwiązanie rozumiem, wszystko jest jasne i miłe, ponieważ początkowo rata miesięczna wynosi nieco poniżej 2%, co mi pomaga.

Nie rozumiem zbyt dobrze umowy oszczędnościowej. Według mojego arkusza kalkulacyjnego odsetek porównawczy wynosi dokładnie 3,25% - co początkowo byłoby lepsze niż 3,32%.
Jednak w przypadku oszczędnościowych nie mogę zejść poniżej 2%.
Ale w przyszłości mam zabezpieczenie na ewentualne dalsze finansowanie po dość korzystnej stopie procentowej (stała stopa nominalna 1,95% i RRSO 2,21%)
I tak jak w każdym innym banku, pewnie po 10 latach mogę tak po prostu zrefinansować, jeśli nie będę chciała kontynuować w ten sposób.

Na pierwszy rzut oka umowa oszczędnościowa wydaje mi się tańsza, ale mam problem z miesięczną ratą i dodatkowo nie do końca to rozumiem.
W przypadku zwykłego kredytu widzę modyfikację rat jako jasną zaletę.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć?
Jeśli ktoś to wyszuka w Google, to zazwyczaj mówi się, że kredyt ratalny jest często lepszym rozwiązaniem - bo jest prostszy.

Napisany przez NaTwoim13
To, czego się nie rozumie, nie podpisuje się!

Dostępne informacje nie są wystarczające, aby móc ocenić, jak sensowna wydaje się ta wariant dla Państwa zamierzeń.

Produkt jest łatwy do zrozumienia w porównaniu z kredytem ratalnym, podobnie jak ocena, czy ma to sens, wymaga jednak większej ilości informacji niż te, które są dostępne.

Napisany przez SamsonX
Jeśli wiedziałbym, jakich informacji jeszcze potrzebujesz, chętnie je podam. Aktualnie staram się lepiej to zrozumieć, ale naprawdę mam z tym trudności.

Napisany przez NaTwoim13
Odnośnie do naszej strony głównej, proszę przejść do sekcji Kalkulatory i formularze, a następnie wybrać formularz dotyczący finansowania. Jest to elektroniczne oświadczenie mające na celu zebranie danych, które będą traktowane jako poufne. Oczywiście nie będzie dokonywane żadne zapytanie do znanych biur informacji gospodarczej.

Jeśli podczas wprowadzania pierwszych danych zostaniesz zapytany, czy chcesz rozmowę telefoniczną czy ofertę finansowania, proszę wybrać tę drugą opcję. Następnie zostaniesz poproszony o dodatkowe informacje, i na początku wyboru należy aktywować pole wprowadzające dane dotyczące współkredytobiorcy (kobieta) w dolnej części formularza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata