Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dwie wnioski kredytowe jednocześnie? Termin notarialny ustalony na krótko przed.

Napisany przez balko
Cześć wszystkim,

Planujemy zakup istniejącej nieruchomości i mamy następującą sytuację wyjściową:

To jest przetarg, w którym zgodnie z obowiązującym prawem musi zostać zaakceptowana najwyższa oferta. (Nie ma mowy o sympatii, znajomościach itp.) Obecnie złożyliśmy najwyższą ofertę, ale możemy zostać przebici - wcześniej już to się zdarzyło po uzyskaniu takiej informacji i zwiększyliśmy naszą ofertę. Ale teraz jesteśmy definitywnie na granicy tego, na co jesteśmy gotowi zainwestować. Aby mieć pewność co do nieruchomości, ustaliliśmy notarialny termin na krótko przed tym.

Rozmawialiśmy z bankiem hipotecznym oraz z firmą Interhyp. Oferty różnią się nieco pod względem okresu kredytowania i miesięcznej raty do spłacania, ale obie byłyby dla nas w porządku. Obie firmy nie widzą problemu w uzyskaniu finansowania. Brak obciążeń, zarobki i wkład własny są odpowiednie. Wszystko zostało ujawnione, nie ma ukrytych informacji. Mimo tego obie firmy zastrzegają sobie prawo do przeprowadzenia dodatkowej oceny. Dlatego nie ma pewności, czy obie instytucje na pewno się zgodzą, chociaż obie mówią, że na podstawie obecnej wiedzy powinno to się udać.

Jednak obecnie sytuacja polega na tym, że stopy procentowe znowu znacznie rosną, a biorąc pod uwagę czas potrzebny na przetworzenie wniosku oraz notarialny termin, chcielibyśmy złożyć obie wnioski kredytowe.

Jeśli np. oferta 1 zostanie odrzucona (z jakichkolwiek powodów), mielibyśmy drugą ofertę jako zabezpieczenie. Kto wie, jaka będzie sytuacja z oprocentowaniem za 2-3 tygodnie? Trend jest jasny...

Tło: Na początku roku dążyliśmy do uzyskania finansowania innego projektu (nowa budowa). Niezależny pośrednik wówczas powiedział: na pewno się uda, nie martw się! Ostatecznie została odrzucona, ponieważ moja partnerka była wówczas w okresie próbnym, więc jej zarobki nie były brane pod uwagę, co spowodowało odmowę finansowania, czego również nie potrafił wytłumaczyć ten pośrednik. (nigdy nie było żadnej odmowy, zawsze to robił inny pracownik instytutu i on by to zaakceptował). Wówczas czas potrzebny na przetworzenie wyniósł 5-6 tygodni, w tym czasie stopy procentowe znacząco wzrosły. Ze względu na niepewną ogólną sytuację z ciągle rosnącymi kosztami materiałów budowlanych, brakiem ustalonych cen w żadnym z prac sezonowych (co jest zrozumiałe), oraz faktem, że rozpoczęcie budowy musiałoby zaczekać na rok, ponieważ działka nie była jeszcze przygotowana, zdecydowaliśmy się zrezygnować i skupić się na istniejących nieruchomościach.

Jesteśmy więc nieco narażeni. Ogólna sytuacja teraz, przetarg, szybki termin notarialny i rosnące stopy procentowe nie sprzyjają.

Dlatego pytanie: Czy istnieje coś, co przemawia przeciwko złożeniu obu wniosków kredytowych, lub zamówieniu ich? Oczywiście to niewygodne dla udzielającego kredytów, któremu ostatecznie odmówimy. Ale dla nas to większe zabezpieczenie. Czy coś przeoczyłem?

Bardzo dziękuję za wszelkie oceny!

Re: Dwie wnioski kredytowe jednocześnie? Termin notarialny ustalony na krótko przed.

Napisany przez NaTwoim13
Nie ma absolut nic przeciwko temu, aby składać kilka wniosków finansowania i wybierać najlepszą ofertę spośród kilku dostępnych. Z mojego punktu widzenia, ze względu na sytuację z odsetkami, ale także ze względu na niepewność banków w kwestii zmiany wytycznych i ich interpretacji, jest obecnie konieczne postępowanie w ten sposób! Podpisywanie umowy kredytowej lub odwołanie zgody kredytowej - w zależności od sposobu składania wniosku - to wszystko, co muszą państwo zrobić.

Napisany przez balko
Dziękuję za odpowiedź.

Nie jestem pewien, czy wybrałem odpowiedni termin, mówiąc wniosek finansowy. W obu przypadkach zapytaliśmy już, czy środki finansowe zostaną udostępnione i otrzymaliśmy potwierdzenie - dla pośrednika. Pod warunkiem, że instytuty dokonają oceny.

Teraz chodzi o przygotowanie konkretnego umowy kredytowej do podpisania.

W przeszłości, na początku tego roku, gdy chodziło o wspomniany projekt, zleciłem pierwsze zadanie i chciałem jeszcze drugie - tak jak teraz, dla bezpieczeństwa. Wówczas drugi pośrednik powiedział mi, że teraz nie można tego zrobić, ponieważ zostało już zlecone pierwsze zadanie. Był bardzo zły z tego powodu. Wtedy jeszcze tego do końca nie zrozumiałem...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Balko, przepraszam, ale takiego pośrednika od razu bym odrzucił, bo kłamie, bo oczywiście jest to możliwe. Podstawa zaufania dla ich inwestycji życiowych powinna wyglądać inaczej. Mogą składać wnioski, ile chcą, ale powinni uważać, żeby bank ocenił pożyczkę tylko na podstawie zapytania o warunki, a nie wniosku kredytowego.

Te certyfikaty finansowania - w zależności od rodzaju i zakresu analizy sytuacji wyjściowej - nie są warte papieru, na którym są napisane, ponieważ są tylko wskazówką, na którą konsument nie może się powołać. Ale myślę, że o tym też wiedzą.

Napisany przez balko
Cześć Noelmaxim.

Dziękuję jeszcze raz...

Teraz jestem zdezorientowany. Faktycznie złożylibyśmy wniosek o kredyt w obu bankach. (Wynagrodzenia, dokumenty potwierdzające kapitał własny, lista wkładu własnego itp. zostały poproszone i w dużej części otrzymane przez oba instytuty). Po prostu dlatego, że jeśli A zostanie odrzucone, to wciąż będzie B. Jeden doradca powiedział, że to nie jest problem??!!

Napisany przez Beachlifestyle
To jest możliwe, dlaczego też nie? Jest to dużo pracy dla banków, moim zdaniem jednak w przypadku pewnego pośpiechu jest to absolutnie konieczne!

W zeszłym roku spotkaliśmy się z podobną sytuacją, zapytaliśmy u pośrednika A w DKB, a kilka dni później Noelmaxim postarał się i przedstawił nam znacznie lepszą i tańszą koncepcję OLB. Byliśmy otwarci, co oczywiście nie spodobało się pośrednikowi A, ponieważ niewielu sobie takie trud sprawia, a prowizja też nie jest mała i wygląda na to, że już się na nią liczyło. Dla Ciebie chodzi jednak o kwotę w pięciu cyfrach, dlatego warto postawić na kilka koni. I ostatecznie wybrać najlepsze rozwiązanie.

W tym czasie mieliśmy już gotową umowę kredytową. Niestety, OLB nie dostarczyła nam pisemnego potwierdzenia na spotkanie z notariuszem, potwierdzenie przyszło jedynie telefonicznie ze strony OLB i Noelmaxim.
Zaryzykowaliśmy, ponieważ wiedzieliśmy, że w razie potrzeby musielibyśmy ponownie zapytać w DKB, a kilka dni po spotkaniu z notariuszem wszystko poszło zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami i umowa kredytowa była już dostępna.

Dlatego moja rekomendacja: Zawsze zbierać dwie oferty od dwóch niezależnych pośredników i mieć dostępne obie koncepcje do momentu ich finalizacji (ważne jest, by tylko zapytania pozostawały w rejestrze kredytowym i aby nie było zapytań o kredyt, co bankowi się nie podoba). Ze względu na szybko zmieniające się warunki ramowe nigdy nie ryzykowałbym wszystkiego na jedną kartę, ponieważ propozycje i pomysły były zupełnie różne.
To bardzo zależy od osób.

Życzę Wam powodzenia

Napisany przez tankbomba
Beachlifestyle pisze:
To możliwe, dlaczego też nie? Jest to dużo pracy dla banków, moim zdaniem jednak absolutnie konieczne w przypadku pewnego presji czasu!

W zeszłym roku mieliśmy podobną sytuację, zapytaliśmy przez pośrednika A w DKB, a kilka dni później Noelmaxim włożył wysiłek i przedstawił nam znacznie lepszy i tańszy pomysł OLB. Grając fair, co oczywiście nie spodobało się pośrednikowi A, ponieważ niewielu ludzi podejmuje trud, a prowizja nie jest mała i wydawało się, że już na nią liczył. Dla Ciebie chodzi jednak o pięciocyfrową sumę, dlatego warto postawić na kilka koni. A ostatecznie wybrać najlepsze.

W tym momencie mieliśmy już gotową umowę kredytową. Niestety, na spotkaniu z notariuszem brakowało pisemnego potwierdzenia ze strony OLB, potwierdzenie przyszło jedynie telefonicznie ze strony OLB i od Noelmaxim.
Podjęliśmy to ryzyko, ponieważ wiedzieliśmy, że w razie potrzeby musielibyśmy ponownie zapytać w DKB, a kilka dni po spotkaniu z notariuszem wszystko poszło zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, a umowa kredytowa była gotowa.

Dlatego moja rekomendacja: Zawsze zbieraj dwie oferty od dwóch niezależnych pośredników i miej przedstawione oba koncepcje do momentu opracowania (ważne jest, aby w rejestrze dłużników były tylko zapytania, a nie wnioski kredytowe, co nie jest mile widziane przez bank). Ze względu na szybko zmieniające się warunki ramowe nigdy nie stawiałbym tylko na jednego konia, propozycje były zupełnie inne. To bardzo zależy od osób.
Życzę Wam powodzenia

Cześć, a jak możemy zagwarantować, że banki będą składać jedynie zapytania o warunki kredytowe, a nie wnioski kredytowe? Czy jest to zależne od zdolności banków? xD

Mój pośrednik powiedział mi, że składając wniosek, jest tam również składane zapytanie o kredyt. Co jest więc prawdą?

Napisany przez NaTwoim13
W takim razie pośrednik nie ma pojęcia, przykro mi! Niektóre banki (większość) przeprowadzają zapytanie o warunki, niektóre z kolei zapytanie kredytowe, a pośrednik wie, jakie banki stosują jakie procedury.

Napisany przez tankbomba
noelmaxim pisze:
Dann hat der Vermittler keine Ahnung, sorry!

Manche Banken (die meisten) machen eine Konditionsanfrage, einige eine Kreditanfrage und eben der Vermittler weiß, welche Bank es wie handhabt.

Dziękuję za odpowiedź. Hm, teraz nie mam pewności, co powinienem zrobić. We wtorek otrzymam informację zwrotną od mojego banku domowego, czy da się coś załatwić. Sam do nich się zgłosiłem. Tam w porannej godzinie wtorku zostanie przeprowadzone jedynie zapytanie o warunki kredytowe.

Równolegle, moim pośrednikiem w piątek złożono dwa wnioski w dwóch innych bankach. Czy mogę po prostu pozwolić temu się toczyć?

Jeśli we wtorek otrzymam wiążącą decyzję finansowania od banku domowego, oczywiście wezwę pośrednika i wycofam oba wnioski, akceptując ofertę banku domowego.

Jeśli bank domowy odmówi (z jakichkolwiek przyczyn), będę miał wówczas jeszcze dwa wnioski pośrednika do dyspozycji.

Czy ten sposób postępowania jest w porządku?

Tysiąc dziękuję

Napisany przez tankbomba
noelmaxim pisze:
Wtedy pośrednik nie ma pojęcia, przepraszam!

Niektóre banki (większość) dokonują zapytania o warunki, niektóre z kolei zapytania kredytowego, a więc pośrednik wie, która bank tak postępuje.

Tysiąc dzięki. Czyli muszę ponownie zaznaczyć to mojemu pośrednikowi???

Napisany przez NaTwoim13
Który bank złożył najlepszą ofertę?

Napisany przez tankbomba
noelmaxim pisze:
Który bank złożył najlepszą ofertę?

Witaj, Panie Buhmann, sprawa się załatwiła. Nowa praca zaprowadzi mnie prawdopodobnie na południe Niemiec. Tak czasami życie gra. Zakładam, że pracujesz na terenie całych Niemiec? Wtedy skontaktuję się z Tobą po okresie próbnym xD

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
tankbomba pisze:
Cześć Panie Buhmann, sprawa już załatwiona. Nowa praca prowadzi pewnie na południe Niemiec. Tak czasami gra życie. Zakładam, że Pańska działalność obejmuje całe Niemcy? W takim wypadku skontaktuję się z Panem po okresie próbnym xD

Pozdrawiam

Wszystko w porządku, oczywiście jestem dostępny do finansowania wszystkich zakupów w Niemczech

Pozostajemy w kontakcie przez whats app

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata