Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zapytanie finansowe dotyczące zakupu domu jednorodzinnego w wysokości 365 000€.

Napisany przez Joshua_W
Witajcie drodzy użytkownicy forum,

Zarejestrowałem się tutaj w poszukiwaniu pomocy, ponieważ otrzymaliśmy możliwość zakupu w pełni podpiwniczonego, prefabrykowanego domu z 1980 roku o powierzchni użytkowej 166m² i działce 700m² za 365T + KNK.

Dane ogólne:
- Oboje 35 lat, małżeństwo i jedno dziecko (3 lata)
- Oboje urzędnicy; ja pracuję na pełen etat, moja żona jest na urlopie macierzyńskim. Dochód netto 5000€ + dodatek na dziecko, składki na ubezpieczenie zdrowotne już odliczone.
- Kapitał własny 30.000€
- Przewidujemy dziedziczenie kwoty około 100.000€ w ciągu następnych 10 lat

Sam Dom wydaje się być w dobrym stanie, o ile jesteśmy w stanie to ocenić. Ogrzewanie gazowe z 2018 roku.
Chcielibyśmy jak najszybciej odnowić kuchnię, okna i niektóre podłogi, spodziewając się kosztów odnowy w wysokości 100.000€, aby móc zamieszkać w domu przez pierwsze lata. Dodatkowe koszty odnowy w kolejnych latach lub dekadach, takie jak dach, instalacje wodociągowe itp., oczywiście nie zostały uwzględnione.

NASZA GŁÓWNA MYŚL:

Naszym głównym celem jako zupełnych laików w tej dziedzinie jest sfinansowanie ceny domu wraz z KNK w Hypovereinsbank i kosztów remontu poprzez kredyt KfW. Poszliśmy do Interhyp, aby uzyskać poradę. kredyt L-Bank Z-15 nie był dla nas dostępny, a kredyt mieszkanie z dzieckiem w połączeniu z kredytem z Hypovereinsbank nie był możliwy, tylko kredyt KfW.

Jeden problem:

Ze względu na brak kapitału własnego pierwotnie planowaliśmy użyć obiecanego domu jednorodzinnego rodziców mojej żony jako zabezpieczenia. Na ostatnim spotkaniu wspomnieliśmy jednak, że nie czujemy się już komfortowo z tym rozwiązaniem i chcielibyśmy z tego zrezygnować. doradca z Interhyp odradził nam jednak, ponieważ właśnie to byłaby nasza karta przetargowa na niższy oprocentowanie pomimo braku kapitału własnego.

OFERTA OD INTERHYP

W ofercie wysłanej przez Interhyp - jak wspomniałem, jako zupełni laicy - nie rozumiemy. Cytuję:

Szanowny Panie Mustermann,
Szanowna Pani Mustermann,

Mogę uzyskać lepsze oprocentowanie dla Pana/Pani, jeśli podzielę wniosek na 2 osobne wnioski.

Wniosek 1 = Finansowanie domu jednorodzinnego.

Wniosek 2 = Dom jednorodzinny rodziców mojej żony.

Oto oferty dotyczące Wniosku 1:

Oferta z kwotą 374.000 euro lub 274.000 .
Odpowiednio w przypadku drugiego wniosku, oddzielanie finansowanie kwoty 100 TE lub 200 TE

W załączniku do Wniosku 1:

+ Lista wymaganych dokumentów
+ Formularz opisu budowy
+ Formularz modernizacji w przeszłości
+ Formularz: Kalkulacja kosztów planowanej modernizacji (Proszę o potwierdzenie przez architekta lub oferty dotyczące głównych branż

Z pozdrowieniami
Pan Interhyp

KONIEC cytatu

W załączniku znajdują się zrzuty ekranu obu ofert z kwotami 374.000€ i 274.000€

Przechodzimy teraz do Oferty 2, cytuję:

oto część 2 Państwa finansowania = Dom rodziców mojej żony

Wysyłam Państwu:

Oferty finansowania z zabezpieczeniem domu rodziców mojej żony

Kwota finansowania 100 TE lub 200 TWE, w zależności od kwoty finansowania wybranej przy kredycie kupna.

+ Lista wymaganych dokumentów = Proszę przesłać dokumenty z tym finansowaniem mailem z tematem Podanie informacji Część 2 Państwa finansowania = Dom rodziców mojej żony do mnie mailem

Maksymalnie jedna wiadomość 10 MB, więc proszę wysyłać kilka maili
+ Formularz: Opis budowy
+ Formularz modernizacji w przeszłości
+ Formularz: Uprawnienie do wglądu w księgę wieczystą

Z pozdrowieniami
Pan Interhyp

KONIEC cytatu

W załączniku znajdują się zrzuty ekranu obu ofert z kwotami 100.000€ i 200.000€

Bardzo, bardzo dziękuję za dotąd poświęcony czas. Z przyjemnością przyjmę wszelką pomoc od osób, które potrafią nam wytłumaczyć, o co w tym wszystkim chodzi.
Myślałem, że otrzymamy teraz ofertę z dwoma kwotami (cena zakupu + kredyt KfW) tak jak na ostatnim zrzucie ekranu (finansowanie), który zrobiłem podczas rozmowy doradczej.

Jeszcze raz serdeczne podziękowania za każdą pomoc!

Pozdrawiam serdecznie
Joshua

Re: Zapytanie finansowe dotyczące zakupu domu jednorodzinnego w wysokości 365 000€.

Napisany przez Professor
Dobry wieczór,

Pytania, które się pojawiają:

5.000 zł netto (3.500 dla niego, 1.500 dla niej?)
Rata 1.500 EUR -> jak wysokie są koszty dodatkowe?

Kocioł gazowy z 2018 roku -> jaka jest jego średnia roczna konsumpcja energii według certyfikatu energetycznego? Proszę pokazać ostatnie rachunki, aby sprawdzić, czy zużycie zostało odczytane przez dostawcę czy oszacowane!

Załóżmy, że miesięczne koszty dodatkowe wynoszą 700 EUR, wówczas pozostaje około 3.000 EUR na życie (uwzględniając zasiłek rodzinny). Nawet z ALG1 lub zasiłkiem chorobowym jednego z dwóch zarabiających, nie powinien to być problem.

Napisany przez bruno68
Cześć Joshua_W,

poważnie teraz: Jak chcecie żyć przez następne 10 lat!

To finansowanie nie może zadziałać.

Dajecie się oślepić slogany o bezpieczeństwie odsetek! Jeśli wartość nieruchomości spada z powodu wzrostu stóp procentowych, to stopa obciążenia hipoteczna wzrośnie nawet powyżej 100%. W takim przypadku pomocna będzie lektura Kodeksu cywilnego, § 499.

Jeśli procentowo suma pożyczki przekracza zabezpieczenie, istnieje obowiązek uzupełnienia depozytu w celu zrównoważenia stopnia obciążenia hipotecznego określonego w umowie!

Żebyście zrozumieli: Gdy rosną odsetki, spada zabezpieczenie obu nieruchomości!; wtedy rośnie możliwość dostępu wierzyciela poprzez przymusową realizację jednej lub obu zabezpieczeń.

Uważam, że to finansowanie jest bardzo źle zaplanowane, zbyt drogie zarówno przez cenę nieruchomości, jak i stopę procentową, z przyszłymi nieznymi dalszymi wzrostami stóp procentowych, w tym także spadkiem wartości nieruchomości.

Czy jest jakakolwiek druga wycena wartości? Ale nie chcę tekstów sprzedażowych! Wycena powinna być potwierdzona podpisem i pieczątką!

bruno68

Napisany przez tomy778
Lepiej zostań na innym forum, tutaj masz tylko 5-6 kompetencji. Bruno możesz sobie odpuścić, bez względu na sytuację zawsze wyskoczy z jakimiś bzdurami. A inni nawet nie czytają pierwszych zdań (urzędnicy) i gadają o ALG 1....

Napisany przez bruno68
Ja, ja Tomy778,

großer Meister von nichts.

In einen Punkt gebe dir erst, nämlich das ein Beamter kein Hartz IV direkt bekommen wird, außer dieser wird in den ersten 5 Jahren aus dem Staatsdienst entfernt! Und er keine SDU abgeschlossen hat. Denn eine Dienstunfähigkeit ist was anderes als eine Berufsunfähigkeit.

Nun zu dein Problem: Wie bewerte ich eine Immobilie?

Schau mal unter

Verordnung über die Ermittlung der Beleihungswerte von Grundstücken nach § 16 Abs. 1 und 2 des Pfandbriefgesetzes (Beleihungswertermittlungsverordnung - BelWertV)
BelWertV Ausfertigungsdatum: 12.05.2006
Vollzitat:
Beleihungswertermittlungsverordnung vom 12. Mai 2006 (BGBl. I S. 1175), die durch Artikel 5 der Verordnung vom 4. Oktober 2022 (BGBl. I S. 1614) geändert worden ist
Stand:Geändert durch Art. 1 V v. 16.9.2009 I 3041
Hinweis:Änderung durch Art. 5 V v. 4.10.2022 I 1614 (Nr. 36) mWv 8.10.2022 bzw. 9.10.2022 noch nicht berücksichtigt

https://www.gesetze-im-internet.de/b...117500006.html
Damit werden vorläufig alle Mondpreise vermieden.

Aber ob die Verbesserungen von 09.10.2022 auch eintreten, das hängt aber noch von einem anderen Faktor ab!

Lobby-Erfolg für Pfandbriefbanken: Bafin ändert Beleihungswert-Regeln
von Bernd Neubacher, 9. Oktober 2022

Gute Nachrichten für die hiesigen Pfandbriefbanken: Die Bafin hat nach einigem Hin und Her eine allem Anschein nach vorteilhafte Änderung der sogenannten „BelWertV“ (also der Verordnung über die Ermittlung des Beleihungswerts bei Immobilien) publiziert. Die Novelle dürfte Beobachtern zufolge Finanzierungen erleichtern, da die Kapitalisierungssätze sinken und in der Folge die Beleihungswerte steigen dürften.
Hintergrund: Wie Hypothekenbanken seit geraumer Zeit beklagen, haben Zinstief, Jahre des Immobilien-Booms sowie als veraltet empfundene (weil zu hoch angesetzte) Kapitalisierungssätze dafür gesorgt, dass Markt- und Beleihungswerte immer stärker auseinander gelaufen sind. Habe der Beleihungswert vor 20 Jahren typischerweise rund 15 % unter dem Marktwert gelegen, betrage er inzwischen nur mehr die Hälfte, beklagten Branchenvertreter noch vor einigen Monaten. Und das, wo die Institut über Pfandbriefe grundsätzlich ohnehin nur 60 % des Beleihungswertes refinanzieren können.

Tatsache ist, dass die Geschäfte von Private-Debt-Häusern, die Investoren mit ungleich höheren Beleihungswerten locken konnten, in den vergangenen Jahren boomten. Von der Änderung der „BelWertV“ erhofft sich die Bankenbranche nun eine größere Chancengleichheit. Die Novelle koppelt die Kapitalisierungssätze künftig an die Rendite 30-jähriger Bundesanleihen, versehen mit einem Aufschlag von in der Regel mindestens drei Prozentpunkten für Wohn- sowie mindestens vier Punkten für Gewerbeobjekte.

Ob die Reform den Pfandbriefbanken tatsächlich einen Schub über niedrigere Kapitalisierungssätze gibt, steht und fällt also mit der Entwicklung 30-jähriger Bundesanleihen. Eben deshalb ist auch nicht ausgemacht, dass die Beleihungswerte anziehen werden – denn die Rendite der jüngsten 30-jährigen Bundesemission, im Dezember noch in negativem Terrain, hat seither bereits auf über 2 % angezogen. Gut möglich also, dass die Zinswende nicht nur die Bonanza am Immobilienmarkt beendet, sondern auch die Mindestkapitalisierungssätze auf hohem Niveau verharren lässt.

In einer ersten Reaktion spricht der Verband deutscher Pfandbriefbanken (VDP) denn auch zwar von „verbesserten Rahmenbedingungen für die Beleihungswert-Ermittlung“, nennt die Reform indes zugleich „in Teilaspekten als noch nicht ausreichend“. So wäre dem Verband, um dem Effekt volatiler Zinsen am langen Ende entgegenzuwirken, statt eines stichtagsbezogenen Kapitalisierungszinses ein gleitender Durchschnitt lieber. Detailliert will sich die Organisation zu Beginn dieser Woche äußern.

Der Bafin könnte es mit der neuen Beleihungswert-Verordnung unterdessen ähnlich ergehen wie zuvor schon mit dem antizyklischen Kapitalpuffer: Man hat ein paar Jahre zu spät reagiert. Oder man will angesichts einer unsicheren Lage am Immobilienmarkt die Beleihungswerte niedrig halten.

unter https://finanz-szene.de/banking/lobb...gswert-regeln/ nachprüfbar.
Wie man unschwer erkennt, fließen für eine Werteermittlung einer Immobilie etliche Unbekannte weitere Punkte ein, die nicht offensichtlich sind.

Daher wird nach meiner Ansicht die Bewertung der Immobilie zu hoch und damit zu teuer und als Sicherheit nicht mehr vollständig darstellbar.

Damit dürfte klar sein, das eine Zinssicherheit von länger als 10 Jahre nicht geben wird!

bruno68

Napisany przez StGe1973
Cześć Josuha,

problemem jest zasadniczo wartość zastawu. Jeśli jest niska, to również oprocentowanie jest niższe. Dlatego korzystnie jest uwzględnić w finansowaniu Dom rodziców. Jednak osobiście bym tego nie zrobiła, ponieważ w takim przypadku mogłoby się pojawić kolejne problem: W najgorszym przypadku (który oczywiście mam nadzieję, że nie nadejdzie) bank może również uzyskać dostęp do obu nieruchomości...

Ale to musi każdy rozważyć sam.

Co do oczekiwanego spadku: nigdy nie planuj tego. Kiedy moja babcia zmarła, każdy lekarz już dziesięć lat wcześniej mówił, że ze względu na chorobę mógłby umrzeć w każdej chwili, a ona i tak dożyła ponad 90 lat.

Starsza osoba ma prawo wydać swoje pieniądze na opiekę lub inne potrzeby. Więc, jeśli to się zdarzy, ok, dobrze. Jeśli nie, to też musi być w porządku.

Napisany przez Professor
tomy778 pisze:
Zostań lepiej na innym forum, tutaj masz tylko 5-6 kompetencji.

Bruna można sobie darować, niezależnie od sytuacji, zawsze wychodzi z jakimiś bzdurami.

A inni nawet nie czytają pierwszych zdań (urzędnicy) i pieprzą coś o ALG 1…

To prawda.... Było już późno a tekst był długi.
Ale moim zdaniem nie było powodu reagować w ten sposób, zwykła uwaga byłaby wystarczająca.

Napisany przez Muenchner82
Wskazówka ode mnie: Koniecznie udajcie się też do BBBank jako urzędnicy.

Otrzymałem już dla dwóch 100% finansowania najlepszy pakiet ogólny. Dlaczego? Warunki na pierwszy rzut oka nie zawsze są najlepsze, ALE BBBank udziela kredytów urzędnikom również na wysokim poziomie marki widowiskowej. W obu finansowaniach miałem dodatkowe nieruchomości, które mogłyby pełnić funkcję dodatkowego zabezpieczenia, ale BBBank nie wymagała ich jako zabezpieczenie. W rezultacie, dzięki większej elastyczności (z jednym tylko zabezpieczeniem hipotecznym) otrzymałem dla siebie najlepsze rozwiązanie.

Napisany przez NaTwoim13
Muenchner82 pisze:
Porada ode mnie: koniecznie udaj się jako urzędnik także do BBBank.

Tam dla obu finansowań w 100% otrzymałem zdecydowanie najlepszy pakiet. Dlaczego? Warunki nie zawsze są najlepsze na pierwszy rzut oka, ALE BBBank przyznaje urzędnikom kredyty także z bardzo wysokim udziałem bez pokrycia w stosunku do widocznych stóp procentowych. W obu finansowaniach miałem dodatkowe nieruchomości, które mogłyby służyć jako dodatkowe zabezpieczenie, jednak BBBank nie wymagał tych nieruchomości jako zabezpieczenia. Dzięki wyższej elastyczności (zawsze tylko jedne hipoteka) dla mnie to połączenie daje najlepsze rozwiązanie.

Mimo to warunki byłyby jeszcze lepsze z dodatkowym zabezpieczeniem, i nie rozumiem, dlaczego obawia się, że obie nieruchomości zostaną zlicytowane. Jak to ma działać, czy co się stanie, jeśli nie będę w stanie dotrzymać moich (dowolnych) zobowiązań? Czy wtedy jesteśmy chronieni, ponieważ nie ma hipoteki na naszym majątku nieruchomościowym? Czy zachowuje się to, podczas gdy komornik zemdleje?

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
Witajcie drodzy Forumowicze,

Zarejestrowałem się tutaj w poszukiwaniu pomocy, ponieważ dostaliśmy okazję zakupu w pełni podpiwniczonego, prefabrykowanego domu z 1980 roku o powierzchni 166 m² i działce 700 m² za 365 tys. + KNK.

Dane ogólne:
- Oboje mamy 35 lat, jesteśmy małżeństwem i mamy dziecko (3 lata)
- oboje jesteśmy zatrudnieni w służbie państwowej; ja pracuję na pełen etat, moja żona na pół etatu. Dochód netto 5000€ + świadczenie rodzicielskie, opłaty za ubezpieczenie zdrowotne już odliczone.
- Kapitał własny w wysokości 30 000€
- w ciągu następnych 10 lat spodziewamy się spadku dziedzicznego w wysokości około 100 000€

Sam Dom jest w dobrym stanie, o ile możemy to ocenić. Ogrzewanie gazowe z 2018 roku.
Chcielibyśmy niedługo odnowić kuchnię, okna i niektóre podłogi i szacujemy koszty remontu na około 100 000€, aby móc zamieszkać w domu przez pierwsze lata. Dodatkowe koszty remontu w przyszłych latach lub dekadach, takie jak dach, rury wodne itp., nie zostały uwzględnione.

NASZA PODSTAWOWA MYŚL:

Naszym podstawowym zamierzeniem jako zupełnych laików w tej dziedzinie jest sfinansowanie ceny domu wraz z KNK w Hypovereinsbank oraz kosztów remontu poprzez kredyt KfW. Odwiedziliśmy Interhyp i skorzystaliśmy z porad. kredyt L-Bank Z-15 nie był dla nas dostępny, a kredyt związany z programem „Mieszkanie z Dzieckiem” w połączeniu z kredytem Hypovereinsbank nie był możliwy, jedynie kredyt KfW.

Problem:

Początkowo chcieliśmy wskazać obiecaną nieruchomość jednorodzinną rodziców mojej żony jako zabezpieczenie ze względu na brak kapitału własnego. Na ostatnim spotkaniu jednak wspomnieliśmy, że nie czujemy się z tym dobrze i chcielibyśmy z tego zrezygnować. doradca Interhyp jednak zalecił nam tego nie robić, ponieważ to nasza karta przetargowa na niższe oprocentowanie pomimo braku kapitału własnego.

OFERTA OD INTERHYP

Wysłana teraz oferta od Interhyp - jak już wspomniałem, jako kompletny laik - przewyższa nasze zrozumienie. Cytuję:

Lepsze oprocentowanie mogę dla Pana/Pani uzyskać, jeśli złożę wniosek w 2 osobne wnioski.

Wniosek 1 = Finansowanie nieruchomości jednorodzinnej.

Wniosek 2 = Nieruchomość jednorodzinna rodziców mojej żony.

Oto oferty dla Wniosku 1:

Oferta z kwotą 374 000 euro lub 274 000 .
Odpowiednio do drugiego wniosku odrębna suma finansowania 100 tys. euro lub 200 tys. euro.

W załączniku do Wniosku 1:

+ Lista wymaganych dokumentów
+ Formularz opisu budowy
+ Formularz dotyczący remontów w przeszłości
+ Formularz: Kosztorys planowanych kosztów remontu (Proszę o potwierdzenie przez architekta lub oferty głównych branż)

Z poważaniem
Pan Interhyp

KONIEC OFERTY

W załączniku znajdziesz zrzuty ekranu ofert obejmujących 374 000€ i 274 000€

Kolejny etap to Oferta 2, cytuję:

oto Część 2 Twojego finansowania = Dom rodziców mojej żony

Przesyłam Ci:

Oferty finansowania z zabezpieczeniem domu rodziców mojej żony

Kwota finansowania 100 tys. euro lub 200 tys. euro, w zależności od kwoty finansowania wybranej przy finansowaniu zakupowym.

+ Lista wymaganych dokumentów = Proszę o przesłanie dokumentów z tego finansowania wszystkie pocztą elektroniczną z tytułem „Informacje na Temat Części 2 Twojego Finansowania = Dom rodziców mojej żony” do mnie drogą mailową

Maksymalnie 10 MB na maila, więc proszę o przesłanie wielu maili
+ Formularz: Opis budowy
+ Formularz remontów w przeszłości
+ Formularz: Aprobaty do wglądu do księgi wieczystej

Z poważaniem
Pan Interhyp

KONIEC OFERTY

W załączniku znajdziesz zrzuty ekranu ofert obejmujących 100 000€ i 200 000€

Dziękuję bardzo za dotychczasowe czytanie. Cieszę się z każdej osoby, która może nam wyjaśnić, o co dokładnie chodzi i jaki jest nasz problem. Myślałem, że otrzymamy teraz ofertę z dwoma kwotami (cena zakupu + kredyt KfW) tak jak na ostatnim zrzucie ekranu (finansowanie), który zrobiłem podczas spotkania doradczego.

Jeszcze raz serdeczne podziękowania za wszelką pomoc!

Pozdrowienia
Joshua

Nie potrafię w ogóle zrozumieć, o co dokładnie wam chodzi i jaki jest wasz problem. Przypuszczam również, że HypoVereinsbank nie sfinansuje nieruchomości w ten sposób, ponieważ HVB zwykle udziela ofert bez należytej analizy i solidności.

Napisany przez Muenchner82
pisze:
Mimo to warunki z dodatkowym zabezpieczeniem oszczędnąłby jeszcze lepiej, i nie rozumiem, skąd wzięły się uzasadnione obawy, że obie nieruchomości pójdą pod młotek. Jak to ma działać, albo co się stanie, jeśli nie będę w stanie wywiązać się ze swoich (jakichkolwiek) zobowiązań? Czy jesteśmy chronieni, ponieważ nie ma hipoteki na naszym majątku nieruchomościowym? Czy zatrzymujemy go, podczas gdy komornik choruje na katar?

Nie chodzi o strach o nieruchomość (przynajmniej nie u mnie). To oczywiste, że w przypadku problemów finansowych w razie wątpliwości wszystko zostanie zlicytowane (egzekucja całego majątku). Oczywiście, uzyskując dodatkowe zabezpieczenia, otrzymuje się lepsze warunki, ale straci się elastyczność sprzedaży tego obiektu. Jeśli dodatkowe zabezpieczenie nie jest własną nieruchomością (a na przykład rodziców), należy również rozważyć ryzyko dla kilku dziesiątych procenta.

Napisany przez 2utopus
Muenchner82 pisze:
Jeśli Dodatkowe zabezpieczenie nie dotyczy osobistej nieruchomości (ale na przykład rodziców), należy również rozważyć, czy warto podjąć ryzyko dla kilku dziesiątych procenta.

Oczywiście - przy czym kilka dziesiątych procenta przez lata również może sporo kosztować.

Na przykład: przy kredycie w wysokości 400 000 €, średni kredyt od wypłaty do spłaty wynosi około 200 000 € - jeśli finansowanie jest tańsze o zaledwie 0,2%, mówimy o 400 € rocznie - przy okresie spłaty 30 lat, byłoby to łącznie 12 000 € mniej (+ odsetki skumulowane)

Oczywiście bank musiałby wyrazić zgodę na 30 lat, jeśli rodzice/dziedzice chcieliby sprzedać Dom rodziców ...

Napisany przez NaTwoim13
utopus pisze:
Oczywiście - choć kilka dziesiątych procenta mogą również przekładać się na znaczną kwotę przez lata.

Na przykład: mając kredyt na 400 tys. €, średnio przez lata od wypłaty do spłaty pozostaje nam około 200 tys. € kredytu - jeśli finansujemy to tylko o 0,2% taniej, mówimy o 400 € rocznie - przy 30-letnim okresie kredytu byłoby to ogółem 12 000 € mniej (+ procent składany)

Oczywiście bank musi zgodzić się na 30 lat, jeśli rodziców/dziedziców będę chcieli sprzedać Dom ...

Bank nie musi wyrazić zgody, masz prawo do rozwiązania umowy zgodnie z §490 BGB, co oznacza, że jeśli sprzedam nieruchomość, będę miał również środki na spłatę pozostałej kwoty kredytu.

Nawet jeśli wpadnę w trudności, po sprzedaży nieruchomości, którą zamieszkuję, zawsze mam możliwość uniknięcia dotknięcia nieruchomości zastępczej poprzez pokrycie różnicy poprzez nowy kredyt, ratę lub pomoc tych, którzy zapewnili zastępcze zabezpieczenie!

Przez 27 lat działalności (w tym przy kilku finansowaniach), w których miałem okazję obserwować proces finansowania, nie spotkałem się z przypadkiem, że zastępcze zabezpieczenie poszło pod młotek!!!

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
Cześć Joshua_W,

poważnie teraz: Jak chcecie żyć przez najbliższe 10 lat!

Czy nie da się żyć z dostępnymi 3 500 euro miesięcznie na mieszkanie i życie??? Oboje są urzędnikami państwowymi, a żona pracuje na pół etatu???

Ten sposób finansowania nie może się udać.

Co może w tym nie zadziałać? Co?

Dajecie się oślepiać deklaracją dotyczącą stabilności oprocentowania!

??????????? Jest to gwarantowane umownie!!!

Jeśli wartość nieruchomości spadnie z powodu wzrostu oprocentowania,

??????? Jak to możliwe?? Jak wartość nieruchomości może wzrosnąć z powodu wzrostu oprocentowania???

to wskaźnik obciążenia staje się nawet wyższy niż 100 % zabezpieczenia. Warto rzucić okiem na Kodeks Cywilny, paragraf 499.

Jeśli wartość kredytu przekracza zabezpieczenie procentowo, wymagane są dodatkowe wpłaty do czasu wyrównania wskaźnika obciążenia określonego w umowie!

Kiedy miało to miejsce? Który bank kiedykolwiek to wymagał i co się stanie, jeśli DN nie spełni tego wymogu??

Żeby zrozumieli: Wzrost oprocentowania prowadzi do spadku zabezpieczeń obu nieruchomości!;

Jak to możliwe? Na czym to się opiera ????

w ten sposób wzrasta możliwość ingerencji wierzytelności przez przymusową sprzedaż jednego lub obu zabezpieczeń.

Jakie ma z tego korzyści bank????

Uważam, że finansowanie jest skrajnie źle zaplanowane, nieruchomość jest zbyt droga, a wszystko jest zbyt drogie ze względu na oprocentowanie, biorąc pod uwagę przyszłe nieznane wzrosty stóp procentowych,

Klient jest zabezpieczony na 30 lat przed rosnącym rynkiem oprocentowania z 30-letnim okresem stałego oprocentowania!!!!!!

włącznie z utratą wartości nieruchomości.

Czy istnieje druga ekspertyza wartości? Ale proszę, bez propagandowej mowy! Chodzi o ekspertyzę z podpisem i pieczęcią!

Dlaczego to ma znaczenie? Dlaczego?? Bank finansujący ocenia wartość nieruchomości!!!!

bruno68

Znowu same bzdury!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata