Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Poszukuję pomocy z zasiłkiem na przejściowy okres bez zabezpieczenia społecznego.

Napisany przez Miichan
Cześć wszystkim.

Mam 26 lat. Pochodzę z raczej biednej i zimnej rodziny. Byłem bezdomny przez ostatni rok.

Latałem bez celu i dzięki biletowi za 9 euro wylądowałem teraz w Saksonii. Tam znalazłem naprawdę mieszkanie.
Od sierpnia mieszkam więc we własnym mieszkaniu. Urząd płaci początkowo czynsz i kaucję. Od września pracuję w nowej pracy.
Dzięki nowej pracy nie otrzymałem świadczenia, moja pensja była niska, ponieważ zacząłem pośrodku miesiąca. Starczyło mi to na czynsz i na bilet dojazdowy do pracy.
Urząd wie o mojej sytuacji, ale oczekuje spokojnie, mówiąc, że potrzebują kolejnego odcinka wynagrodzenia.
Ostatnimi dniami nie jadłem nic, dzisiaj zebrałem trochę butelek, ale uzbierałem tylko 1,75 euro.
Chciałbym teraz wiedzieć, czy ktoś mógłby mi pożyczyć maksymalnie 100 euro. Spłaciłbym całość pod koniec miesiąca, chętnie również z odsetkami. Za zabezpieczenie służyłby mój kontrakt pracy, mój dowód osobisty lub coś innego, co byłoby wymagane.
W związku z następującymi pytaniami:
# Wykorzystanie debetu - niemożliwe, ponieważ w tej chwili nie można go jeszcze zorganizować według Postbank
# Zapytanie u swojego banku - odrzucone pomimo wielokrotnych próśb
# Zastawienie rzeczy w lombardzie - nie ma lombardu w pobliżu, a oprócz kilku ubrań, rozkładanej kanapy i mojego telefonu (którego niestety potrzebuję do pracy) nie mam nic
# Zapytanie krewnych - nie mam już rodziny
# Zapytanie przyjaciół - również ich nie mam. Z powodu bezdomności i zmiany landów całkowicie sam.
Może ktoś mi pomóc.

Re: Poszukuję pomocy z zasiłkiem na przejściowy okres bez zabezpieczenia społecznego.

Napisany przez 2titan1981
Oddawanie krwi....

Bank żywności
Kościół
Urząd pomocy społecznej

Napisany przez 2utopus
Gratulacje z okazji mieszkania i pracy!Jak wygląda sprawa z zaliczką/kredytem z urzędu?Jeśli do tej pory dobrze pracowałeś, być może pracodawca mógłby udzielić na początek małej zaliczki?Za 1,75€ można np. kupić około 2kg ziemniaków - co pozwoli przetrwać dzień...

Napisany przez Miichan
Nie wolno mi oddawać krwi z powodu wcześniejszej choroby. Już podczas szkoły nie miałem prawa.
Bank żywności ma chwilowy zakaz przyjmowania, kościół nie ma miejsca. Biuro opieki społecznej odsyła do biura pracy.

Dziękuję.
Poprosiłem o zaliczkę w urzędzie, chociaż owszem zaczną ją przetwarzać, według pracownika nie pojawi się przed końcem miesiąca.
Pracodawca powiedział, że dopiero po okresie próbnym będzie to możliwe.

Napisany przez 2utopus
Jeśli chodzi o jedzenie, można także sprawdzić tutaj, czy w pobliżu jest coś dostępnego:
https://mundraub.org/
https://foodsharing.de/

Lub zapytać rolnika, czy po zebraniu plonu można zabrać kilka pozostałych owoców/warzyw.

Zakładam, że znasz już miejsca takie jak stołówka/charytatywne organizacje jak Diakonia lub Caritas.

Napisany przez 2titan1981
Mówisz, że przez rok radziłeś sobie jako bezdomny, co się zmieniło, że teraz nie umiesz już sobie poradzić bez pieniędzy?

Napisany przez Miichan
Fakt, że teraz mam pracę i mieszkam w miejscu, gdzie opcji już nie ma. Ponadto nie mogę siedzieć na zewnątrz cały dzień, żeby szukać kaucji lub żebrać. Diakonia oferuje na przykład obiad raz w tygodniu, ale zawsze w tych godzinach pracuję. Nie pytałbym tutaj, gdybym nie próbował już wszystkiego innego. Mamy aplikację Too Good To Go, ale również tylko za opłatą.

Napisany przez shyloKing
Znajdź rzeczy, które ludzie rozdają za darmo i zamień je w pieniądze. Przeszukaj ogłoszenia na ebay-kleinanzeigen w Twoim regionie. Nawet za prawie zepsute drukarki, których jest pełno, można dostać na niemieckim eBay.de (platforma aukcyjna) od 10 do 20 euro za urządzenie. Niestety, w Niemczech obecnie kompletnie niedoceniana jest handel (nawet na najmniejszą skalę), ale to właśnie handel jest drogą z tradycyjnego ubóstwa. (oczywiście nie uczą tego w szkole, wtedy nie byłoby takiego drastycznego ubóstwa, ale wydaje się, że jest to systematycznie pożądane) Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata