Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Szukam kredytodawcy.

Napisany przez laptop
Cześć ludzie,

kto może mi pomóc? Szukam oferenta kredytu. Chcę odnowić mój budynek dwurodzinny i przearanżować bardzo duży ogród w celu sprzedaży na wiosnę 2023 roku. Z powodów zdrowotnych chcę się przeprowadzić. Potrzebuję 40 000 € na osiem miesięcy. Oferuję umowę notarialną, wpis do księgi wieczystej oraz stopę zwrotu w wysokości 1000,00 € miesięcznie. Będę wdzięczny za pomocne wskazówki lub kontakty. Możecie również wysłać mi prywatną wiadomość e-mail na adres: rh-im@gmx.de

Napisany przez rheingeist
Jak możesz sprzedawać, jeśli ktoś jest zapisany w księdze wieczystej! To bardzo ryzykowne.

Napisany przez shyloKing
Czy nie możesz po prostu to sprzedać, czy wzrost wartości poprzez inwestycje, zwłaszcza w ogrodzie, jest tak ogromny, że chcesz sprzedać dopiero po ich wpływie? Ile obecnie mogłabyś dostać za nieruchomość+zabudowania? W zależności od lokalizacji, Dom jednorodzinny może kosztować od 50 do 250 tysięcy euro.

Z domem jako aktywem zawsze możesz udać się do banku. Na pewno chętnie wezmą to jako zabezpieczenie przy kwocie 40 tysięcy, czy nieruchomość jest już maksymalnie zadłużona?

Napisany przez 2utopus
Często nowi właściciele chcą zmieniać wszystko i zaczynają od przekopania ogrodu - następnie sprzedają za cenę niższą o około 40 000 euro, bez remontu.

Napisany przez laptop
Dlaczego tak? Kupno domu zostało wtedy sfinansowane przez bank. Ponieważ nie został jeszcze w pełni spłacony, wciąż pozostaje reszta wpisana w księdze wieczystej. To całkowicie normalna procedura. Przy sprzedaży domu bank najpierw otrzymuje resztę sumy z księgi wieczystej, a ja dostaję resztę.

Napisany przez laptop
To także zostało mi już poradzone. Ale nieodnowiony i nieuporządkowany ogród oznacza duże straty wartości. Wiesz, jak to jest. Oczy jedzą także. Chciałbym uzyskać jak najwięcej przy sprzedaży domu. Muszę przecież zacząć od nowa i potrzebuję na to kapitału. Im więcej więc mogę osiągnąć, tym lepiej dla mnie. Moim celem jest przeprowadzka nad Bałtyk. Chcę tam kupić mały Dom, zapłacić gotówką i resztę odłożyć na emeryturę. Nigdy więcej nie chcę niczego kupować na kredyt. Zobacz także mój post dla ShyloKing wyżej.

Napisany przez laptop
Mniej więcej tak. Dom został wyceniony na około 500 000 € do 550 000 € około pół roku temu, jeśli zostanie odnowiony. Wartość znacząco spada, jeśli nie zostanie odnowiony. Wynika to z tego, że moje 1330 m² ogrodu nie były pielęgnowane w ciągu ostatnich dwóch lat. Moja matka, która mieszkała w mieszkaniu w domu, zachorowała dwa lata temu. Niestety, była też wielką miłośniczką zwierząt i prowadziła małe prywatne schronisko dla potrzebujących kotów. W ciągu ostatnich 10 lat to znacząco się rozrosło. Kiedy moja matka zachorowała, musiałem się zająć nią, kotami i swoją pracą. To było dużo pracy. Nie miałem czasu na pracę w ogrodzie, chociaż osobiście lubię dziko rosnącą roślinność, ale nie wszyscy to akceptują. Podobnie wygląda mieszkanie mojej matki. Trafiła do szpitala w sierpniu i zmarła tam trzy tygodnie temu. Masz pojęcie, co potrafią zrobić koty, gdy czują się zaniedbane. Pilnie muszę odnowić mieszkanie mojej matki. W obecnym stanie nie nadaje się do oglądania. W zeszłym roku planowaliśmy przeprowadzkę nad Bałtyk ze względu na jej zdrowie i budowę odpowiedniego schroniska dla kotów na miejscu. Zaczęliśmy już się przygotowywać, pakować kartony, segregować rzeczy itp. Potem trafiła do szpitala, a w ciągu trzech tygodni moje życie całkowicie się zmieniło. Oczywiście rozmawiałem z bankami. Jednak nie udzielają mi wsparcia. Wskazują na bardziej restrykcyjne wytyczne UE i moją działalność gospodarczą. Ponieważ jak u wielu innych moje bilanse w ciągu ostatnich dwóch lat z powodu pandemii nie wyglądają zbyt dobrze. I nie, Dom nie ma maksymalnego obciążenia. W chwili obecnej w księdze wieczystej pozostało jeszcze 100 000 €.

Napisany przez ZehWeh
Czyli oferujesz wpis hipoteki, mimo że bank nadal jest w nim pierwszym wierzycielem? Kto miałby na to przystać?

Napisany przez 2utopus
Brzmi raczej jak sprzątanie i wycinka lasu... czy masz również problemy ze zdrowiem? Z jednej strony chcieliście najpierw przeprowadzić się z powodu problemów matki, a teraz z powodu twoich problemów? Wydaje mi się to zbyt szalone - z jednej strony żaden problem - Dom dwurodzinny - duża działka - wartość 550t€, pozostały dług 100t€ ... ale z drugiej strony jednak obawy - mieszkanie Messiego - samodzielne - zdziczałe - zdrowie ... komu należy ten Dom? Inni spadkobiercy? Dlaczego nie skorzystać z kredytu bankowego / kredytu ratalnego?

Napisany przez laptop
Oczyścić? Tak, częściowo. Wycinać lasy deszczowe? Na pewno. Problemy ze zdrowiem? Żadne poważne. Ale mój ojciec, a później także moja matka mieli problemy z płucami. Nie chcę czekać, aż mnie to też dotknie. A co do mieszkania Messiego? Nie pisałem o tym! To także dość wredne sugerowanie. Mówisz tutaj o mojej matce. Dom należy do mnie i nie ma innych spadkobierców. Dziękuję również za współczucie. Czy chcesz tylko mówić głupoty czy może masz jakieś pomocne sugestie? Sądzę, że nie. Więc nie kradnij mi czasu.

Napisany przez laptop
Każdy, kto chce zarabiać pieniądze bez robienia nic. I nie mogę zrozumieć, gdzie jest problem. Domy z wpisami w księdze wieczystej są ciągle sprzedawane. Jest to normalny proces i nie stanowi problemu, dopóki wpisy w księdze wieczystej nie przekraczają wartości sprzedaży domu. Powszechnie wiadomo, że nieruchomość można obciążyć kredytem do 50% wartości. W tym przypadku tak nie jest.

Napisany przez Martin79HN
Czy istnieje możliwość poproszenia o wsparcie partnera biznesowego, który Cię zna i zgodzi się wpisać do księgi wieczystej.pożyczka na 1 rok (jeśli to wystarczy na remont i sprzedaż z ustalonym oprocentowaniem bez spłaty kapitału) + rozważ udziałową inwestycję (otrzyma procent od sprzedaży!)

Napisany przez shyloKing
Jeśli nie dostaniesz tych 40 tysięcy, będziesz musiał raczej zdecydować się na wcześniejszą sprzedaż. Nie rób z tego tak skomplikowanej sprawy. Szanuję twój życzenie nowego domu na wybrzeżu, ale nie oczekuj, że inni sfinansują twój luksus. Czasem mniej oznacza więcej i dużo mniej stresu.Sam nie znam wielu osób, które chciałyby nabyć nieruchomość obciążoną długami. Typowy nabywca kupuje bez obciążeń, czyli z wykreśleniem wszystkich zapisów w księdze wieczystej. Powodzenia, jeśli znajdziesz kogoś chętnego. Czy zamierzasz sprzedać samodzielnie czy z pośrednictwem agenta? W przeciwnym razie zapytaj w środowisku nieruchomości na różnych platformach społecznościowych, czy nie ma kogoś, kto byłby gotów ci pomóc. Większość osób preferuje strategię kup i trzymaj, ale są także tacy, którzy spekulują na nieruchomościach.

Napisany przez laptop
Cześć Martin,

dlaczego tak skomplikowanie? A potem jeszcze więcej wpisów do księgi wieczystej? Rok czasu jest więcej niż wystarczający na moje zamierzenie. I uwierz mi, planowany przeze mnie czas na remont i zagospodarowanie ogrodu jest w pełni realistyczny. W końcu nie mam zamiaru restaurować ruin. Prace remontowe nie są tak poważne, że potrzebowałbym na nie wieczności. Ponadto już mam kilku pomocników, którzy jedynie czekają na zielone światło.

Napisany przez laptop
Cześć ShyloKing,

dlatego też przemieszczam się po tym forum. A co jest tak skomplikowane? Wydobywać jak najwięcej przy sprzedaży, to chyba w porządku, prawda? Nie sądzę, że chciałbyś sprzedawać coś ze stratą, prawda? I też nie oczekuję, że inni będą finansować mój luksus. Jaki luksus? Chcę się zmniejszyć i chcę odłożyć coś na emeryturę. To naprawdę nie ma nic wspólnego z luksusem. A co do tematu nieruchomości z obciążeniem. Gdzie jest obciążenie? Przy sprzedaży nieruchomości wartość pozostała w księdze wieczystej zostaje wyrównana, a wpisy są usuwane. Księga wieczysta jest czysta. Bum!!!! Ale dzięki za Twoje rozważania.

Napisany przez shyloKing
Co do Twojego planu, nie mam nic do powiedzenia, odnosiłem się raczej do możliwości jego zrealizowania w podanym przez Ciebie czasie.
Wszystko jest możliwe, nie ma wątpliwości. Dlatego właśnie podpowiedziałem skorzystanie z usług pośrednika (ewentualnie z sieci franczyzowej pośredników), to powinno być szybsze.

W każdym razie, życzę Ci powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata