Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Alternatywne finansowanie

Napisany przez Djamila
Cześć wszystkim! Jestem tutaj nowy i potrzebuję waszej pomocy!

Problem polega na tym, że na mojej działce zainstalowano instalację fotowoltaiczną.
Chciałbym zapłacić netto koszty w wysokości 35 000 euro, które będą wymagalne w grudniu 2022 r., moim prywatnym ubezpieczeniem emerytalnym, które zostanie wypłacone dopiero w styczniu 2025 r.
Moje ubezpieczenie emerytalne, które obecnie ma wartość znacznie przekraczającą 35 000 euro, mogę bezproblemowo obciążyć. Jednakże zawarłem to ubezpieczenie emerytalne w czasach wysokiego oprocentowania z bardzo korzystnymi warunkami, więc obciążenie jest bardzo drogie.
Dlatego zwróciłem się do banków, aby przefinansować 35 000 euro po korzystniejszych stopach procentowych. Pomimo tego, że zabezpieczenie w postaci ubezpieczenia emerytalnego jest dostępne, które jestem gotów przekazać kredytodawcy, żadne z banków nie zgodziło się zrezygnować z weryfikacji dokumentów potwierdzających moje dochody.
Obecnie moja sytuacja dochodowa wygląda raczej słabo: Po pierwsze pracuję od 30 lat jako samozatrudniony w branży organizacji koncertów, która była pierwszą i najdłużej dotkniętą zamknięciami z powodu pandemii, po drugie również prowadzę małą stadninę koni, która obecnie cierpi z powodu spłaty pomocy związanej z pandemią i drastycznego wzrostu kosztów paszy.

Zwróciłem się do banków, które znają mnie od ponad 30 lat jako wiarygodnego klienta. Nie ma na to sposobu!

Czy istnieje inny sposób niż banki?

Poszukuję 35 000 euro na 25 miesięcy, które oddałbym jednorazowo w styczniu 2025 r., a co miesiąc spłacałbym tylko odsetki, a nie kapitał.

Niestety w moim prywatnym otoczeniu nie mam nikogo, kto mógłby podjąć się tego interesu ze mną.
Będę wdzięczny za wasze wskazówki!

Napisany przez Marc2512
Cześć, prywatne ubezpieczenie emerytalne można bez problemów rozwiązać nawet 2 lata przed terminem. Po prostu zapytaj o wartość wykupu lub sprzedaj to. Nie zrobi to żadnej różnicy w porównaniu do płatności odsetek...moim zdaniem.

Napisany przez BenniG
A więc jeszcze raz dla jasności - kupiłeś coś za 35 000 €, nie mając na to pieniędzy do zapłacenia?
I teraz szukasz kogoś, kto wyciągnie cię z tarapatów?

Napisany przez Marc2512
Albo może to znowu zamaskowane żądanie esemesowej żebraczki.

TE: Weź pożyczkę na modernizację w kasie oszczędnościowej bez wpisu do księgi wieczystej. Nadaje się na instalację PV. Być może będzie to pożyczka na zastaw wiedzącą. Albo wypowiedz ubezpieczenie emerytalne.

Tutaj nikt nie podaje pieniędzy ani nie bierze udziału w żadnych transakcjach....

Napisany przez Djamila
O tak! To jednak jeszcze droższe niż obecne prawie 10 procent odsetek od pożyczki na cele związane z ubezpieczeniem emerytalnym.

Napisany przez Djamila
O, ostro tutaj! Szkoda.

Napisany przez Djamila
Czy mój tekst był tak niezrozumiały?
Dlaczego się tu tak obrażacie?

Napisany przez shyloKing
Poszukujesz tylko finansowania czy może inwestora? W takim razie zasugerowałbym zapytać dostawcy/sprzedawcy, czy możliwa jest ratalna forma płatności do wypłaty renty, ewentualnie możesz mu nawet zaproponować dodatkową premię przekonującą. Jeśli oczywiście sam nie boryka się z problemami finansowymi, ponieważ koronawirus faktycznie dotknął wielu ludzi, a większość nawet pośrednio poprzez zaniechania osób trzecich. Jak udało ci się przekonać dostawcę/sprzedawcę do zakupu instalacji fotowoltaicznej, ale wygląda na to, że nie wiesz dokładnie, jak to opłacić, wydaje się to dość dziwne dla czytelnika albo świadomie podszyte złe intencje. W każdym razie jeśli nie znajdziesz sponsora (ewentualnie zasięgnij informacji w środowisku inwestorów), zapytaj dostawcę, czy zgodziłby się na tymczasową ratę płatności (+ premie), aż będziesz mógł przekształcić swoją rentę w gotówkę; odpowiednie dokumenty będziesz w stanie przedstawić. Oczywiście, mogłeś poczekać jeszcze trzy lata, ale nie chcę cię pouczać, prawdopodobnie będziesz mógł skorzystać z państwowego wsparcia.^^ Jeśli dostawca się nie zgodzi, prawdopodobnie będzie chciał odzyskać instalację, ponieważ zazwyczaj zastrzeżenie prawa własności jest potwierdzone w umowach (zgodnie z regulaminem). Wówczas będziesz musiał stawić czoło trudnej sytuacji i przesunąć sobie marzenie o instalacji fotowoltaicznej w czasie - w końcu wciąż będzie to możliwe. Twoje przedsiębiorcze podejście może być uznawane za zaangażowane, ale wymaga również wiedzy finansowej. Obecne społeczeństwo zadłużone podważa zasadę przedsiębiorczego postępowania: płaci się tylko to, na co cię stać, reszta przychodzi później. Nigdy nie zapominaj o tej zasadzie, ponieważ wielu ludzi już na nią przepadło. Jako osoba samozatrudniona może nie masz regularnych dochodów (co nie dotyczy każdego), ale być może możesz udokumentować wystarczająco wysokie zyski (miesięcznie/rocznie), co w zasadzie powinno wystarczyć bankowi (prywatnemu), który również działa na zasadzie sukcesu. Powodzenia!

Napisany przez BenniG
Zastanawia mnie, że Bruno jeszcze nie wskoczył na pokład z zadłużeniem, bankructwem i tak dalej...

Z dostępnych informacji (Wartość (prywatnej polisy emerytalnej) znacznie ponad 35 000 €) faktycznie trudno jest nam ocenić Twoją sytuację finansową. Na przykład 70 000 € to znacznie więcej niż 35 000 €, ale jeśli co miesiąc potrzebujesz z tej kwoty 500 €, ponieważ emerytura ustawowa (szczególnie gdy jako samozatrudniony nie wpłaciłeś zbyt wiele) jest zbyt niska, to po 12 latach może się to źle skończyć.

Jeśli do tego wydasz już 50% swojej polisy emerytalnej - 2 lata przed jej wypłatą - to powinieneś także napisać, jaki jest roczny dochód.

Kiedy chcę coś kupić, rozważam to przed zakupem.
- Płatność gotówką (byłoby to moje założenie dla inwestycji 35 000 € tuż przed przejściem na emeryturę)
- Leasing (jeśli jest to korzystne/łatwiejsze/mniej ryzykowne w okresie użytkowania niż płatność gotówką)
- Finansowanie kredytem (jeśli stopa oprocentowania odsetek od zadłużenia jest niższa niż stopa oprocentowania oszczędności lub środki można lepiej wykorzystać w inny sposób).

Ale te rozważania należy prowadzić wcześniej, a nie dopiero w momencie zakupu (zamówienia). Jeśli coś zmieni się między złożeniem zamówienia a dostawą, nadal można przejść od płatności gotówką do finansowania, ale jeśli działasz dopiero w chwili dostawy inwestycji, stoisz plecami do ściany.

Czy wiesz, jak szybko w razie wątpliwości mógłbyś zabezpieczyć swoją polisę emerytalną? Kiedy w grudniu sprzedawca paneli słonecznych chce otrzymać swoje pieniądze?

Napisany przez Djamila
Dziękuję wszystkim, którzy udzielili konstruktywnej odpowiedzi !!!

Chciałbym jeszcze raz skrócić lub wyraźniej sformułować moje pytanie:
Mam możliwość finansowania, ale z prawie 10% odsetkami. Ponieważ obecnie stopy procentowe na rynku wahają się raczej maksymalnie między trzema a czterema procentami, myślę, że powinno być możliwe znalezienie kogoś, kto chciałby dokonać tej transakcji: zainwestować 35 000 na 25 miesięcy i otrzymać wyższe odsetki niż w bankach, np. 4%.
Jako zabezpieczenie dla pożyczkodawcy oferuję swoją polisę ubezpieczeniową.
Spłata odbywa się jednorazowo.

Mogę sobie wyobrazić, że istnieje rodzaj portalu, strony internetowej lub adresu właśnie na takie sprawy lub propozycje biznesowe. Tego właśnie szukam.

Serdeczne podziękowania!

Napisany przez bruno68
Otóż Ja, Dżamilo,

Ktoś, kto coś kupuje, a nie ma pieniędzy, jest prawnie rzecz biorąc, oszustem, co oczywiście wiedzą profesjonaliści.

Oczywiście, mógłbym Ci pomóc, ale dlaczego miałbym to zrobić? Czy mnie zleciłeś? Nie, więc dlaczego?

Jeśli chodzi o sprzedaż ubezpieczenia przed jego wygaśnięciem, faktycznie mogłeśbyś zrezygnować z 20% zysków końcowych!

Użycie słowa ""faktycznie"" wynika z braku dokładnego opisu ubezpieczenia na życie.

Na podstawie Twojego opisu nie ma żadnych informacji na temat przebiegu finansowania.

Jeśli masz problem z finansowaniem, skontaktuj się z doskonałym pośrednikiem, który ochroni Cię przed postępowaniem karalnym lub oszustwem.

bruno68

Napisany przez bruno68
Ja, ja BenniG,

immer dobry na potencjalnie szkodliwe finansowo trzecim osobom.

Dlaczego się nie zgłosiłem, to chyba nazywa się urlopem. Niestety dłużej niż potrzeba, ponieważ klienci zgłosili się z prośbą o pomoc.

Skutki to rozpracowanie 4 produktów Riester, 4 przeniesienia do mojego portfela, dwa nowe ubezpieczenia majątkowe i reaktywacja starego ubezpieczenia na życie oraz jego przejęcie do portfela.

W sumie około 3.000 € za 1,5 tygodnia urlopu to niezła kieszonkowa na urlop. Choć mogłoby być więcej, bo klient chciał inwestować 400 € miesięcznie! Ale to raczej pękło, bo nie działa.

Ach tak, wcześniej jeszcze cofnięcie nadpłaconych kosztów energii w wysokości około 5.000 € daje dodatkowe 1.000 €. nadmierne dobrowolne składki do GKV przez 6 lat od 2017 r. po 4.000 € każda, daje kolejne 4.800 € nadpłacone podatki od 2019 r. aż do dziś, podatkowe obniżenie o 1.999,79 € zamiast zapłaconych 6.000 € daje kolejne 4.000 € uznania podatkowego! jeśli to się uda, także od 2017 r. jako 6 lat po 4.000 € przy stopie podatkowej 30 % daje to oszczędność podatkową w wysokości 8.000 € dalej 1.600 €

Jeśli się zsumuje, wychodzi na to, że dla mnie 7.400 € i dla klienta dodatkowe 37.000 €, czyli 30.000 € więcej majątku dla klienta.

Więc myślę, że jeśli dostaję tak wiele za tak niewiele wysiłku, a to jeszcze jest nieopodatkowane. Kto ma większe umiejętności?

Być może warto odejść od plotek i mieć raczej solidne dowody, aby pomóc klientom w sposób właściwy i skuteczny!

Niestety, trzeba również umieć połączyć dwa i dwa, ale niestety to nie działa z plotkami jako podstawą prawną.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata