Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu/mieszkania dla początkujących.

Napisany przez Dude
Cześć wszystkim,

moja miła i ja chcielibyśmy mieć, jak wielu innych, własne cztery ściany. Jednak nie mam pojęcia o tych sprawach i jest tyle rzeczy do uwzględnienia oraz tyle ofert, które po dokładniejszym zapoznaniu się nie są takie dobre. Mam kilka pytań, na które mam nadzieję znaleźć odpowiedzi tutaj.

1. Macie doświadczenie z bankami i możecie polecić jakąś do finansowania nieruchomości?
2. Czy wszystko finansować przez jedną bank czy raczej podzielić sumę na kilka instytucji kredytowych?
3. Czy mogę po prostu umówić się na spotkanie w banku i uzyskać informacje? (ważne dla mnie jest dowiedzieć się, jak wygląda sprawa z Schufą, nie chcę mieć wpisu dotyczącego zapytania o kredyt już na etapie informowania się)
4. Kiedy informuję się w banku, dostanę od nich tylko informacje dotyczące ich ofert kredytowych. Gdzie mogę się niezależnie i bez zobowiązań dowiedzieć o ofertach różnych instytucji kredytowych (czy porównania cen, np. check24, są polecane/ godne zaufania?)

Mam nadzieję, że znajdę tu kilka odpowiedzi. Wiem, że to absolutne podstawy, ale nie jestem jeszcze głęboko w temacie i dopiero zaczynam się nim interesować. Mam nadzieję, że nikogo tutaj nie nudzę. Z góry dziękuję!

Pozdrawiam, Daniel

Napisany przez 2titan1981
W banku zazwyczaj sprzedawane jest to, co bank ma w ofercie. Dodatkowo chętnie w kombinacji, która praktycznie na zawsze wiąże cię z bankiem. Lepiej skontaktuj się z pośrednikiem finansowym specjalizującym się w finansowaniu gospodarstw domowych.
Musisz dowiedzieć się wcześniej o niektórych rzeczach przed spotkaniem.

Przewidywana cena zakupu. Lokalnie jest to bardzo zróżnicowane, za 300 000€ w Monachium nie dostaniesz takiej przestrzeni mieszkaniowej jak na granicy polsko-niemieckiej.
Informacje o waszych zarobkach
Pożądana rata kredytu, na co was stać? To, co według banku możecie otrzymać, to zupełnie inna sprawa.

Kapitał własny, który zostanie wprowadzony aby zmniejszyć pożyczkę i ewentualnie uzyskać lepsze warunki
Najlepiej sami raz zapytajcie w Schufa, można to zrobić raz w roku za darmo, wtedy będziecie wiedzieli, czy musisz tam jeszcze porządkować czy nie.

Bądźcie ostrożni przy zapytaniach kredytowych, żeby przypadkiem nie spławić swojego Schufa....

Napisany przez Dude
Dziękuję za szybką odpowiedź, tym można już pracować. Czy istnieją określone kryteria, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze pośrednika finansowego? Czy zdarza się, że mają oni umowy z bankami i starają się nakłonić do skorzystania z określonego kredytu? Moja historia kredytowa w Schufie jest czysta, bez wpisów, dlatego nie chcę psuć jej teoretycznymi wnioskami kredytowymi w bankach.

Napisany przez 2titan1981
Tutaj biega 2-3 z nich. Ważne jest, aby nie byli zobowiązani.

A nie tylko poproszę o jedną ofertę. Najczęściej potrzebne jest również intuicyjne wyczucie, które pojawia się dopiero po rozmowie z więcej niż jedną osobą. Ponieważ wiele dróg może prowadzić do celu.

Napisany przez Beachlifestyle
"Witaj serdecznie...

1. Czy macie doświadczenie z bankami i możecie polecić któregoś do finansowania nieruchomości?

Nie, ponieważ poleciłbym polegać głównie na swoim banku jako jednym z filarów i dodatkowo skontaktować się z co najmniej 1, a jeszcze lepiej 2 innymi niezależnymi pośrednikami. Możesz skontaktować się z jednym z dużych, jak Dr. Klein, Interhyp itp., albo z kimś lokalnym. Lokalnie też jest kilku, na przykład Thomas z https://fairhypo.de/, do którego zwróciliśmy się już dwukrotnie i zarówno zaangażowanie, jak i pomysły zawsze były znakomite!

2. Czy finansować wszystko przez jedną bank, czy też raczej podzielić sumę na kilka instytucji kredytowych?

To zależy od koncepcji, co jest najlepsze dla Ciebie. Zazwyczaj kończy się to jednak jednym bankiem i ewentualnie funduszami publicznymi

3. Czy mogę po prostu umówić się na spotkanie w banku i zasięgnąć informacji? (ważne dla mnie jest, jak to działa z Schufą, nie chcę mieć wpisu w Schufie z tytułu zapytania kredytowego już na etapie informacji)

Faktycznie, każdy poważny bank lub pośrednik powinien zlecić zapytanie o warunki, jeśli mają być przedstawione fakty. Na niezobowiązującą rozmowę na temat ram finansowania itp., zazwyczaj wystarczają początkowe fakty.

4. Kiedy udaję się do banku po informacje, dostanę tylko dane dotyczące ich oferty kredytowej. Gdzie mogę uzyskać niezależne i niezobowiązujące informacje o kilku instytucjach finansowych (czy porównywacze cenowe jak check24 są do tego polecane/ wiarygodne?)

Zasadniczo możesz dowiedzieć się wszędzie i otrzymać kilka ofert. Ostatecznie zwykle decyduje to, co Twój rozmówca może/zna i jak kompetentny jest. Oczywiście możesz również znaleźć dobrych ludzi na Check24 lub podobnych portalach porównawczych, ale w końcu korzystają oni głównie z 1-2 programów. Pytanie brzmi raczej, czy może popełnić się małe błędy przy wprowadzaniu danych, zapomnisz o czymś, czy złożysz wniosek w taki sposób, że pojawiają się pytania albo ten zostanie odrzucony, chociaż w gruncie rzeczy powinien być zatwierdzony.

Dlatego powtórzę punkt 1 ;-) Zdobądź sobie 2-3 koncepcje, moim priorytetem byłyby dwie propozycje/pomysły od pośredników, a potem ewentualnie [url]Dom[/url] bankowy, który cię zna i lokalnie może coś załatwić."

Napisany przez bruno68
Hej Stary,

po ostatnim podwyższeniu stóp procentowych interes dobiega końca!

Finansowanie staje się teraz absurdalne, rok temu przy oprocentowaniu 1 % finansowano kwotę 300 000 €, co kosztowało tylko 3 000 € odsetek.
Dzisiaj przy stopie procentowej 4 opłacasz, przy obniżonych kosztach w wysokości 250 000 €, rocznie 10 000 € odsetek. Czy mimo to zdecydujesz się zapłacić 300 000 €, co oznaczałoby 12 000 € rocznie odsetek. To gładki wzrost kosztów o 400 %.
Przy 10 latach okresu kredytowania, różnica w opłatach odsetkowych wynosi 30 000 € w porównaniu do 120 000 €!

Z kolei A) przy 2 % spłaty kapitału kosztuje tylko 9 000 € rocznie,
podczas gdy B) już 18 000 € rocznie przy takiej samej kwocie zadłużenia!

Zastanawiam się też, czego oczekujesz po bankach? doradca banku jest zobowiązany do służby swojemu bankowi, swojemu pracodawcy, a nie klientowi!
Szczera i prawdziwa porada nie istnieje! Tak orzekł już Wielki Sąd Dworski w latach 1902 i 1928.

Wyłącznie z powodów odpowiedzialności i prawnych, nie ma darmowej porady. Dotyczy to nawet osób prywatnych lub pośredników!

§ 144 Naruszenie przepisów dotyczących zezwoleń na działalność gospodarczą
(1) Postępuje wykroczeniowo ten, kto umyślnie lub z niedbalstwem
1. prowadzi działalność bez wymaganego zezwolenia

h) zgodnie z § 34c ust. 1 zd. 1 lit. 1 lub 2, pośredniczy w zawieraniu umów wskazanego rodzaju lub udostępnia do tego okazję,
i) zgodnie z § 34c ust. 1 zd. 1 lit. 3 przygotowuje lub realizuje projekt budowlany,
j) zgodnie z § 34c ust. 1 zd. 1 lit. 4 zarządza nieruchomościami mieszkalnymi,
k) zgodnie z § 34d ust. 1 zd. 1 pośredniczy w zawieraniu umowy wymienionej tam,
l) zgodnie z § 34d ust. 2 zd. 1 doradza w sprawie ubezpieczenia lub reasekuracji,
m) zgodnie z § 34f ust. 1 zd. 1 świadczy usługi doradztwa inwestycyjnego lub pośrednictwa inwestycyjnego,
n) zgodnie z § 34h ust. 1 zd. 1 świadczy usługi doradztwa inwestycyjnego lub
o) zgodnie z § 34i ust. 1 zd. 1 pośredniczy w zawieraniu umów wskazanego rodzaju lub doradza osobom trzecim w takich umowach,

....

7. wbrew § 34d ust. 1 zd. 7 przyznaje się specjalne prowizje lub obiecuje,
7a. wbrew § 34d ust. 2 zd. 4, także w połączeniu z rozporządzeniem wykonawczym zgodnie z § 34e ust. 1 nr 3, akceptuje się korzyści,
7b. wbrew § 34d ust. 2 zd. 6 nie dokonuje się wypłaty korzyści, w całości lub w terminie,
7c. wbrew § 34d ust. 9 zd. 2 w połączeniu z rozporządzeniem wykonawczym zgodnie z § 34e ust. 1 zd. 1 lit. c nie doskonali się, nie uczyni, nie wypełnia lub nie szkoli się na czas,
8. wbrew § 34d ust. 10 zd. 1 lub § 34f ust. 5 lub 6 zd. 1 nie dokonuje się rejestracji, błędnie lub z opóźnieniem,
9. wbrew § 34d ust. 10 zd. 2, § 34f ust. 5 lub 6 zd. 2 lub § 34i ust. 8 nr 3 nie dokonuje się komunikacji, błędnie, niepełno, nieskładnie lub z opóźnieniem,
10. wbrew § 34h ust. 3 zd. 2 lub § 34i ust. 5 akceptuje się korzyści lub
11. wbrew § 34h ust. 3 zd. 3 nie przekazuje się korzyści, w całości lub w terminie.

Obok kar pieniężnych, grozi im dodatkowo kara grzywny w wysokości

(4) W przypadkach określonych w ustępie 1 pkt 1 lit. m i n oraz pkt 2, za wykroczenie grozi grzywna do pięćdziesięciu tysięcy euro,
a w przypadkach określonych w ustępie 1 pkt 1 lit. a do l i o, pkt 3 i 4 oraz ustępie 2 pkt 1, 1a oraz 5 do 11, grzywna do pięciu tysięcy euro,

Otrzymam zatem wynagrodzenie tylko w przypadku udanej mediacji! I to tylko od producenta produktu, a nie bezpośrednio od klienta.

Ponieważ prowizja podlega tylko VAT-owi, gdy jest ściśle związana z zawarciem umowy. Pomiędzy umową a wynagrodzeniem musi istnieć związek.

Dlatego ani wolnemu pośrednikowi, ani związanemu doradcy bankowemu nie wolno prowadzić płatnej, ale nieprzynoszącej rezultatu doradztwa.

Tylko doradztwo w sprawie nieruchomości mogą świadczyć doradcy opłacani według stawek godzinowych.
Tylko oni mogą, zgodnie z przyznaniem zgodnie z przepisami § 34 h GewO, pomagać z powodzeniem lub bezskutecznie za opłatę.
Sąd Najwyższy zabronił im przyjmowania jedynie opłat od sukcesu.
Więc zwykle nie będzie kontaktu z doradcą opłacanym za wyniki ze względu na niewielką liczbę takich osób.

Reszta to raczej kwestia rozważań.

bruno68

Napisany przez ZehWeh
Ja, zalecam również skorzystanie z usług pośrednika finansowego. Jednakże, nawet tam można natrafić na czarne owce, więc trudno polecać kogoś jednoznacznie.
W przeszłości i również teraz zwróciliśmy się do Interhyp w sprawie refinansowania i byliśmy bardzo zadowoleni. Interhyp działa jednak na zasadzie prowizji bankowej, dlatego nigdy nie można wykluczyć, że pewne banki mogą być bardziej polecane. Pomimo tego zawsze otrzymywaliśmy oferty od różnych banków.

Z kolei niezależnego pośrednika finansowego trzeba opłacić samodzielnie, ale czy można być pewnym, że jest on naprawdę niezależny?

Napisany przez bruno68
Niestety ZehWeh przedstawia to niewłaściwie! Byliśmy wtedy i teraz zwróciliśmy się do Interhyp o finansowanie roczne, i byliśmy bardzo zadowoleni. Interhyp pracuje jednak na zasadzie prowizji przez bank,..

1) Jest to standardowa praktyka dla 56 000 pośredników, którzy działają zgodnie z § 34 i GewO! Wyjątkiem jest raczej obszar ubezpieczeń dla klientów biznesowych. Tutaj zarówno pośrednik, jak i klient mogą pobierać prowizje. Nie ma obowiązku wypłaty zgodnie z § 144 GewO!

2) Natomiast musisz sam zapłacić niezależnemu pośrednikowi finansowemu, ale czy możesz być pewien, że jest on naprawdę niezależny? Niezależny pośrednik finansowy nazywany jest właściwie doradcą ds. kredytów hipotecznych opłacanym na zasadzie honorarium (§ 34 i ust. 5 GewO), których liczba wynosi zaledwie 676 na terenie całych Niemiec. 1 na 82 to proporcja.

W przypadku tego zezwolenia, obowiązuje obowiązek wypłaty zgodnie z § 144 GewO

(2) Orzecznie działa również ten, kto umyślnie lub z niedbalstwem.
5. narusza wykonawcze postanowienie zgodne z § 34c ust. 1 zdanie 2, § 34 f ustęp 1 zdanie 2, § 34 h ustęp 1 zdanie 2 lub § 34 i ustęp 1 zdanie 2,
10. wbrew § 34 h ust. 3 zdanie 2 lub § 34 i ust. 5 przyjmuje korzyść lub
11. wbrew § 34 h ust. 3 zdanie 3 nie przyznaje, nie w całości lub nie w terminie korzyści.

Co ostatecznie prowadzi do zakazu wykonywania zawodu z powodu utraty zezwolenia!
bruno68

Napisany przez ZehWeh
Bruno teraz został ostatecznie zignorowany, a tematy stają się teraz dużo bardziej przejrzyste.

Napisany przez NaTwoim13
Nie do zniesienia!!!

Nie do zniesienia!!!!

Napisany przez 2tneub
Jeśli wszyscy ignorują, to ktoś wciąż wierzy w wariata.

Napisany przez NaTwoim13
Nie rozumiem, dlaczego to jest tolerowane, zero wartości dodanej, a konsumentów wprowadza się w błąd. Prawie zawsze poza tematem, a do tego z bzdurami i fałszywymi stwierdzeniami.

To spam, nic innego jak spam!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
ZehWeh pisze:
Natomiast niezależnego pośrednika finansowego trzeba samemu opłacić, ale czy można być pewnym, że jest naprawdę niezależny?

Poprzez jego godzinową stawkę... on nic Ci nie sprzedaje, tylko doradza i zazwyczaj porównuje oferty, które otrzymałeś.

Wśród pośredników finansowych są też czarne owce, które sprzedają Ci to, co daje im największą prowizję, a nie to, co jest dla Ciebie najlepsze. Thomas Buhmann został już wspomniany -> Chociaż nie zawsze zgadzamy się tutaj na forum, to pomógł nam również w kwestiach finansowania.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Kolego, to, czego potrzebujecie, to po prostu doświadczenie zdobyte podczas rozmów.
Odwiedź kilku lokalnych doradców finansowych tam, gdzie mieszkasz.
Możesz także znaleźć kilku doradców finansowych w książce telefonicznej, tutaj lub w internecie i zadzwoń do nich bez przygotowania.
Zadawaj pytania dotyczące finansowania nieruchomości, które przyjdą Ci do głowy.
Szybko nabierzesz wyczucia dla tematu, co pomoże Ci w podejmowaniu tej ważnej decyzji.
Zbieraj doświadczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata