Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Doświadczenia i pułapki związane z zakupem udziałów w nieruchomościach wakacyjnych?

Napisany przez Tobi6806
Cześć wszystkim,

Szukając niewielkiej nieruchomości w Alpach, zainteresowałem się modelami współwłasności większych domów/chaletów.

Jednym z przykładów jest Villacircle.

Dla jednego obiektu otrzymałem obliczenia, plan biznesowy, potencjalne dochody z wynajmu i obecnie analizuję, czy to wszystko ma sens i jaka jest opłacalność.

Oczywiście zakładam, że niektóre liczby zostały ładnie policzone.

Na szczęście w portalach wynajmu widać podobne obiekty i ich obłożenie oraz ceny, co można porównać.

Dlatego teraz mam pytanie, czy ktoś już miał doświadczenie z takim modelem i czy istnieją jakieś pułapki.

Dzięki za informacje

Re: Doświadczenia i pułapki związane z zakupem udziałów w nieruchomościach wakacyjnych?

Napisany przez 2utopus
Czy to wtedy jest rodzajem timesharingu, w którym kupuje się określoną liczbę tygodni wakacyjnych rocznie?

Zazwyczaj problematyczne jest, gdy taki obiekt nie funkcjonuje tak, jak oczekiwano - na przykład gdy ludzie muszą oszczędzać i dlatego nie jeżdżą już tak często na wakacje.
(Pandemia/bezrobocie/kryzys gospodarczy/...)

Co się dzieje, gdy operator staje się niewypłacalny? Czy konieczne jest dodatkowe dofinansowanie?

Jak wpływają wyższe ceny energii/koszty osobowe?

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
Czy to jest wtedy rodzaj współużytkowania, gdzie kupuje się określoną liczbę tygodni urlopowych rocznie?

Brzmi to tak dla mnie. Kupuje się 1/8 domu i w zamian otrzymuje 6 tygodni urlopowych.

Jeśli wybiorę najtańszy obiekt spośród oferowanych, jest to 1/8 domu za 154 tys. euro. Jeśli finansuje się to całkowicie obcym kapitałem, to przy rosnących stopach procentowych przynajmniej 5% raty powinny zostać pokryte, czyli 7700 euro. Do tego dochodzą opłaty dodatkowe, koszty napraw, koszty zarządzania, koszty marketingu itp. Łącznie mogą to być łatwo 10 tys. euro, które trzeba będzie zarobić w ciągu 6 tygodni. Ale nie ma się pełnego obłożenia przez 48 tygodni (6 tygodni x 8 udziałowców), ale możemy mieć tylko 2/3 tego. Czyli te 10 tys. euro nie muszą być zarobione w 6 tygodni, lecz w 4 tygodnie. Czyli 2000 euro na tydzień.

Chalet kosztuje zresztą trzykrotność domu nad Bałtykiem, więc musiałby przynosić dochód w wysokości 5-6 tys. euro na tydzień. Miałem możliwość być właśnie w Dolinie Ötztal podczas jesiennej przerwy wakacyjnej, mogę powiedzieć, że w środku sezonu jesiennego tam jest kompletnie martwo. W połowie września, a najpóźniej na początku października większość wyciągów i większa część szałasów jest zamknięta. Nawet muzea itp. były zamknięte. Wszystko to otwiera się ponownie dopiero w połowie grudnia.

Napisany przez bruno68
Cześć Tobi6806,

Biorąc pod uwagę wszystkie powody, odradzam inwestowanie pieniędzy za granicą! Ponieważ przy wynajmie obowiązuje raczej prawo handlowe, a więc jurysdykcja: zagranica, w tym sąd i język obcy
Po drugie, to nie jest plan oszczędności ratalnych, lecz kredyt ratalny, z obowiązkiem spełnienia go, nawet w przypadku upadłości projektu. Kurator upadłości będzie domagał się sądowo wykonania umowy!
Konieczne będzie nie tylko spełnienie umowy na całkowitą kwotę, ale także pokrycie kosztów bieżącej realizacji i strat!

A jeśli Dom zostanie sprzedany, to nie zmienia to nic w sprawie długów, jeśli zostanie sprzedany za zaledwie 50% wartości! Ponieważ resztę długów pokryją dawni właściciele.

A jeśli sami znajdą się w tarapatach finansowych, mogą nie być zadowoleni, ponieważ w kraju nabywcę być może nie będzie możliwości uzyskania umorzenia długu, bo tamta procedura może po prostu nie istnieć. Pamiętaj, że umorzenie długu obowiązuje tylko do pewnego limitu.

bruno68

Napisany przez brainy
Dopóki ci głupcy mają pieniądze: ALL IN!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata