Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: B1 / LBS-VARIO z bonusem WHEN LBS-Nord) - Nie trac bonusu - Planowanie czasu - Dokument

Napisany przez 2utopus
Cześć - mam nadal B1 / LBS-VARIO z bonusem (LBS-Nord)

Umowa została zawarta w 1998 roku - wtedy miałem 25 lat - możliwa do wypłaty od połowy 2014 roku

Aby nie stracić premii oprocentowania w wysokości 1,5%, chciałbym sprawdzić, czy to jest właściwy dokument i czy zaznaczyłbym właściwe rzeczy:

Formularz LBS: Wypłata środków z budżetu oszczędnościowego po zakończeniu podziału

Podział jest akceptowany. Wypłata następuje w dniu przydziału.

Wykorzystanie:
x Dowolne wykorzystanie po upływie 7-letniego okresu wiązania

kredyt budowlany
x Zrzekam/nam się kredytu budowlanego.

Załączyć kopię ważnego dokumentu tożsamości? (Dowód osobisty?)

Czy to wystarczy - i czy grudzień 2023 / styczeń 2024 jest odpowiedni do złożenia dokumentu - czy coś przeoczyłem?
Kwota oszczędności budowlanych sama w sobie nie została osiągnięta - jaka może być różnica między kwotą oszczędności a kwotą oszczędności budowlanych?
Jeśli doliczyć bonus, kwota oszczędności budowlanych już teraz została przekroczona - nie powinno to być problemem?

Z góry dziękuję

Re: B1 / LBS-VARIO z bonusem WHEN LBS-Nord) - Nie trac bonusu - Planowanie czasu - Dokument

Napisany przez C. Andreas
Cześć,
najlepiej jak najszybciej odesłać formularz przydziału do kasy oszczędnościowej. Dokument jest wypełniony poprawnie.

Napisany przez 2utopus
Dziękuję za informację - ale dlaczego tak szybko, jak to możliwe?

Czy po uzyskaniu gotowości przydziału nie ma się 10 lat na podjęcie decyzji?

Chciałbym jeszcze przez rok skorzystać z 4% odsetek...

Napisany przez obelix
Jeśli alokacja nie zostanie zaakceptowana, LBS skontaktuje się, gdy umowa oszczędnościowa bez premii zostanie opłacona i zapyta, na jakie konto ma zostać wypłacona nadwyżka WRAZ z bonusem. Bonus nie przepada w wyniku tego działania.

Napisany przez 2utopus
Brakuje jeszcze około 6t€ do osiągnięcia kwoty oszczędności budowlanych - więc nie powinno być problemu, jeśli odsetki za ten i przyszły rok będą naliczone, a jednocześnie regularne składki oszczędnościowe i VwL zostaną kontynuowane - kwota oszczędności budowlanych zostałaby osiągnięta dopiero w 2024 roku.

Dla zdobycia premii musiałbym zrezygnować z pożyczki - ale przez wszystkie lata płaciłem podatek od dochodów kapitałowych - czy można mi go po prostu odebrać?

Napisany przez obelix
Jak już wspomniano, Bausparkasse skontaktuje się z Tobą automatycznie, gdy saldo wraz z odsetkami (bez premii) przekroczy sumę oszczędności budowlanych. Jeśli nie zaakceptujesz przydziału, co nie jest konieczne do zachowania premii, umowa będzie kontynuowana jako Fortsetzer. Poczekaj spokojnie, aż LBS się skontaktuje. Prawo do premii zostaje zachowane, o ile nie skorzystasz z pożyczki. Premia zostanie doliczona do salda (wraz z odsetkami) dopiero podczas rozliczenia końcowego. Do tego czasu informacje są tylko orientacyjne.

Napisany przez 2utopus
Ale jeśli minie 10 lat od momentu przyznania dostępu, LBS rozwiąże umowę - czy bonus lub premia mieszkaniowa z przeszłości będą wówczas zagrożone?

Alternatywnie mogę oczywiście zainwestować pieniądze w fundusz światowy-ETF i (przy odpowiednim ryzyku/horyzoncie inwestycyjnym) oczekiwać 7% zwrotu...

przy 10% inflacji nawet wysokie 4% od LBS są realnie -6%... ale wtedy będzie o jedno jajko mniej w koszyku ;-)

Napisany przez obelix
utopus pisze:
Ale jeśli minie 10 lat od czasu przyznania kredytu, LBS ma prawo wypowiedzieć umowę - czy wówczas premia bonusowa czy budowlana z przeszłości są zagrożone?

Nie. Jeśli masz wątpliwości, zawsze najlepiej zapytać bezpośredniego kontaktu, w tym przypadku centrę LBS w Hanowerze, na piśmie. To działa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata