Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Wynagrodzenie miesięczne z urlopem rodzicielskim.

Napisany przez Franky1986
Cześć wszystkim,

miałem urlop rodzicielski od 28.9.22 do 27.10.22 i zastanawiam się, jak oblicza się moje wynagrodzenie brutto za te częściowe miesiące. Myślałem naiwnie, że za oba miesiące razem powinno wyjść dość dokładnie jedno wynagrodzenie, ale ostatecznie dostałem około 5% mniej.

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak to jest obliczane/musiało być obliczone? Niestety nie znalazłem dotąd żadnych wytycznych.

Bardzo dziękuję!

Napisany przez 2tneub
Prawdopodobnie pracodawca liczył rzeczywiste dni pracy, co moim zdaniem jest zgodne z prawem.

Wrzesień 19/22 =86,36%
Październik 2/21 = 9,52%
= 95,88%

To mniej więcej pasuje do 5%
Jeśli nie jest to dokładne, to prawdopodobnie ze względu na święto.

Według mojego badania, w ubezpieczeniach społecznych istnieją różne opcje, jak pracodawca może to obliczyć.
Mam ten sam problem z zasiłkiem opiekuńczym. Pracodawca mojej żony oblicza to inaczej niż mój pracodawca i oba sposoby są zgodne z prawem. Zazwyczaj oznacza to, że otrzymuję więcej zasiłku opiekuńczego niż moja żona, mimo że ona zarabia nieco więcej.

Napisany przez mozilla
Wysokość wynagrodzenia brutto w okresie urlopu rodzicielskiego zazwyczaj jest obliczana na podstawie tzw. średniego wynagrodzenia. Oblicza się je na podstawie wynagrodzeń brutto z ostatnich trzech miesięcy przed rozpoczęciem urlopu rodzicielskiego. Przy czym wynagrodzenia z dwóch miesięcy poprzedzających urlop rodzicielski są w pełni brane pod uwagę, podczas gdy wynagrodzenie za miesiąc rozpoczęcia urlopu rodzicielskiego jest brane pod uwagę proporcjonalnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata