Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie odnośnie ustalania odsetek lub stóp procentowych.

Napisany przez Pille007
Cześć!

Aktualnie ustalamy stopy procentowe na krótki okres.

Bank spółdzielczy kiedyś poinformował nas, że jako podstawę bierze się tu rzekomo stopę Swap (informacja od pracownika!) plus dodatek początkowo wynoszący 0,9%, a teraz około 1,3%.

W zeszłym tygodniu pracownik poinformował nas o stopie procentowej wynoszącej 4,13-4,18% (gdy stopa Swap na 5 lat wynosiła około 3,18%). Ponieważ w międzyczasie stopa Swap spadła do około 2,74%, zapytałem dzisiaj, jaka jest nowa stopa procentowa.
Otrzymałem informację o wartościach 4,08-4,13%.
Różnica wynosi zaledwie 0,05%, mimo że stopa Swap spadła o 0,5%.

Czy mógłby ktoś wytłumaczyć, dlaczego ta nowa wartość wcale nie pasuje do oczekiwanej (~3,8%)?

Jak banki właściwie ustalają swoje stopy procentowe, czy to zgadza się z wypowiedzią pracownika, czy istnieją w tej kwestii zasady gry, czy bank może postępować według własnego uznania?

Napisany przez 2tneub
Pille007 pisze:
Cześć!

Jesteśmy obecnie zajęci krótkoterminowym ustalaniem stóp procentowych.

Bank spółdzielczy kiedyś poinformował nas, że jako podstawy używa się rzekomo stopy Swap (informacja od pracownika obsługi!) plus nadwyżka początkowo wynosząca 0,9%, a teraz około 1,3%.

W ubiegłym tygodniu pracownik poinformował nas, że stopa wynosi 4,13-4,18% (gdy stopa Swap na 5 lat wynosiła ~3,18%). Ponieważ w międzyczasie stopa Swap spadła do około 2,74%, zapytałem dzisiaj, jaka jest aktualnie stopa procentowa.
Przedstawiono mi wartości od 4,08-4,13%.
Mamy więc tylko 0,05% mniej, pomimo spadku Swap o 0,5%.

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, dlaczego ten nowy wskaźnik w ogóle nie pasuje do oczekiwanej (~3,8%) wartości?

Jak banki faktycznie ustalają swoje stopy procentowe, czy to zgadza się z wypowiedzią pracownika, czy istnieją w tej sprawie zasady gry, czy bank może działać według własnego uznania?

Kiedyś w umowach kredytowych odnoszących się do stop procentowej bazowej zauważyłem, że zmiana wartości bazowej uwzględniana jest tylko wtedy, gdy wartość zmienia się o minimalną liczbę punktów.
np. Oprocentowanie o 2% powyżej stopy bazowej
Zmiana stopy bazowej uwzględniana jest tylko wtedy, gdy zmiana wynosi co najmniej 0,5 punktu
Wtedy na przykład podniesienie o 0,75 byłoby uwzględnione, ale 2 kroki w dół, czyli 0,25, nie.

Może warto jest sprawdzić te informacje ponownie w umowach. Jednak przemawia za tym stosunkowo niewielkie zmniejszenie o 0,05 punktu.

Napisany przez BenniG
Wyższe koszty są od razu przenoszone dalej - bank chętnie zatrzymuje niższe koszty dla siebie jako korzyść.
Ktoś może pomyśleć, że tu coś nie gra.
Ale gdzie nie ma powoda do skargi, tam nie ma sędziego.
Widzieliśmy to także w ostatnim wyroku dotyczącym opłat za umowy oszczędnościowe i kredyt budowlany. Bez zgody klienta wprowadzono opłaty, z którymi w końcu można było się sprzeciwić. Teraz jestem ciekaw, jak odzyskam opłaty z umów, w których początkowo pobierano opłaty.

Napisany przez 2tneub
tneub pisze:
Zauważyłem kiedyś w umowach pożyczkowych odnoszących się do stopy bazowej itp., że zmiana wartości podstawowej jest uwzględniana tylko wtedy, gdy wartość ta zmienia się o minimalną liczbę punktów.
np., oprocentowanie o 2% powyżej stopy bazowej
Zmiana stopy bazowej zostanie uwzględniona tylko wtedy, gdy zmiana wynosi co najmniej 0,5 punktu
Wówczas na przykład zwiększenie o 0,75 byłoby brane pod uwagę, natomiast 2 kroki w dół, czyli 0,25, nie.

Może jeszcze raz jako pomysł do przeczytania w umowach. Jednak względnie niewielka redukcja o 0,05 punktu przeczy tej tezie.

Po przeczytaniu wpisu Bennyego ponownie przeczytałem Twój wpis i zdałem sobie sprawę, że źle go zinterpretowałem. Możesz zignorować mój wpis.

Napisany przez Marc2512
Dlaczego Mitarbeiter? Czyżby nie był pracownikiem, dlaczego te ?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata