Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Alte Leipziger Al-Baufinanz 1,5 Pytanie

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim, dzisiaj dzwoniłem do Oldenburg Mortgage Bank. Umowa z roku 2014, tarif Al-Baufinanz 1,5 (stopa nominalna 1,5%), oprocentowanie depozytu 0,25%, kwota oszczędności budowlanych 40 tys. euro, obecnie na koncie 21 tys. euro. Pani przez telefon powiedziała mi następujące rzeczy: bez dodatkowej alokacji: kwota kredytu 20 tys. euro (z 40 tys. euro kwoty oszczędnościowej) * z dodatkową alokacją: kwota kredytu 30 tys. euro (z 50 tys. euro kwoty oszczędnościowej) x * = niższa rata spłaty + = wyższa rata spłaty (ze względu na dodatkową alokację). Mogę teraz także zawiesić oszczędzanie, ponieważ w systemie alokacja na sierpień 2024 r. (kredyt w wysokości 40 tys. euro lub 50 tys. euro zostanie potrzebny dopiero w lipcu 2025 r.). Moje pytania: 1) Czy prawdą jest, że w starym tarifie kwota kredytu nie maleje, gdy jest więcej oszczędności na koncie? (z kontynuacją oszczędzania miałbym około 26 tys. euro na koncie) 2) Myślałem, że mówimy tu o standardowym oszczędzaniu, czyli muszę wpłacać 160 euro miesięcznie? (4% kwoty oszczędnościowej) Czasami wpłacałem większe kwoty, aby szybciej osiągnąć alokację. Wstrzymanie oszczędzania ma sens, ponieważ na rynku kapitałowym można uzyskać więcej niż obecne 0,25% oprocentowanie depozytu! 3) Według rozmowy telefonicznej wysokość spłaty zmienia się w zależności od wskaźnika wyceny. W umowie jest napisane, że opłata wynosi 3,90 euro za tysiąc bez dodatkowej alokacji i 4,90 euro za tysiąc w przypadku dodatkowej alokacji kwoty oszczędnościowej. Pani powiedziała mi przez telefon, że przy dodatkowej alokacji rata wynosi 380 euro miesięcznie i kwota kredytu 30 tys. euro. (według moich obliczeń jest niższa a okres spłaty dłuższy, niezależnie od braku dodatkowej alokacji czy jej posiadania). Moje obliczenia: 40 tys. euro x 3,90 euro = 156 euro rata miesięczna 50 tys. euro x 4,90 euro = 254 euro rata miesięczna Wtedy nie byłem zbyt aktywny ani nawet prawie w ogóle, po prostu zawarłem umowę. doradca na pewno zaproponowałby mi ten sam tarif bez wad. (Ekspert z tego forum!) Wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałem umowę, może ktoś mógłby ją wyjaśnić. Celem jest wykorzystanie umowy na kwotę 50 tys. euro jako wypłatę w lipcu 2025 r. do spłaty nieruchomości. (bez obciążenia hipoteką)

Dodatkowa informacja: W umowie jest napisane:

Wysokość kredytu budowlanego wynosi 20.000 €, a w przypadku dodatkowej alokacji maksymalnie 30.000 €

Napisany przez C. Andreas
do 1
to jest poprawne

do 2.)
skoro czekasz tylko na liczbę ocen, możesz także odłożyć

do 3.)
Pani z telefonu ma aktualną liczbę ocen, więc to stwierdzenie jest poprawne.
3,90 i 4,90 są wartościami orientacyjnymi w cenniku

Wypłata pożyczki odbywa się w formie białej, dochód jest wystarczający

Dziękuję bardzo!
Dla mnie ma sens nie wkładać więcej kapitału w ten kontrakt oszczędnościowy, lecz zainwestować go w inny sposób. (zapewne aby potem się spłacić!)

Ostatnie pytanie:
1) Czy spłata w fazie pożyczkowej kontraktu oszczędnościowego na cele mieszkaniowe jest możliwa wcześniej?

2) Rozważam spłatę za pomocą planu oszczędnościowego Riester po 3-4 latach w fazie pożyczkowej poprzez biuro dotacji. Zgodnie z wnioskiem skierowanym do biura dotacji. Jestem świadomy, że wymaga to zgody. Dotacje będę pobierał do tego czasu, a odroczone opodatkowanie w późniejszym wieku nie jest również problemem. Resztkowa kwota z pożyczki będzie tylko minimalnie wyższa niż saldo planu oszczędnościowego Riester + gotówka = wtedy spłacone. (jestem elastyczny jeśli chodzi o moment spłaty)

W ten sposób kontrakt oszczędnościowy traci swoją wartość, jednak pieniądze przeznaczone na miesięczną ratę będę mógł inaczej zainwestować. Ryzyko kursowe lub saldo planu oszczędnościowego Riester łatwo można obliczyć i nie podlega dużym zmianom. (oprocentowanie salda zależy od rentowności realnej, nigdy nie ma ujemnego oprocentowania)

Napisany przez C. Andreas
1.) W przypadku kredytu hipotecznego możesz w dowolnym czasie dokonywać dodatkowych wpłat, spłacać go wcześniej
lub poprosić o obniżenie raty poprzez dodatkową wpłatę

2.) Ta opcja istnieje. Musisz tylko wcześniej zarejestrować się w urzędzie udzielającym dopłat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata