Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Sparda Hessen - Karta Platynowa Mastercard

Napisany przez Paradiso
Podróżuję głównie prywatnie, zawsze wybieram linie lotnicze, które najlepiej mi odpowiadają, dlatego nie zdobywam punktów Airmiles. Zastanawiam się nad wyborem karty Mastercard Platinum od Sparda Hessen ze względu na Priority Pass, ubezpieczenia i pomoc drogową, których jeszcze nie mam. Za roczną opłatę w wysokości 99 euro opłacałoby się to już. Sam fakt niepłacenia za jedzenie na lotniskach zaoszczędzi pieniądze (mając na uwadze, że z powodu choroby muszę regularnie jeść i pić).

Jednak zastanawiam się, czy nie dałoby się jakoś wygenerować 5000 euro obrotu rocznie, aby pokryć opłatę za kartę. Płacę wszystko, co nie jest zbyt drogie, za pomocą Paypal, także rachunki za telefon/internet. Mogę tam najpierw zarejestrować kartę. Rozważam, czy nie jest możliwe pozostawienie mojego głównego konta w DKB i przekazywanie miesięcznych środków na konto w Sparda, a czasem płacenie kartą poprzez Paypal? Albo na odwrót, czy to nie wyglądałoby podejrzanie jak próba prania pieniędzy lub coś w tym stylu? Nadal zastanawiam się, jak najlepiej zastosować praktycznie ten plan, aby móc w pełni wykorzystać tę kartę.

Jakie są wasze pomysły na ten temat?

Napisany przez bruno68
Paradiso,
Jakie to dziwne rozważania? Przeczytaj sobie drobny druk, tzw. regulamin. Szczególnie efektywny stopa procentowa?
Jeśli to wszystko przeczytasz, po 2 latach nie wiesz już w ogóle, ile masz długów i jaka całkowita stopa procentowa została przez ciebie uregulowana!

Tak więc na https://bank.dkb.de/ueber-uns/preise-bedingungen, otrzymasz pierwszą stopę kontokorrentową w wysokości około 9,90%,

Jak wpadliście na pomysł, że karta ma kosztować tylko 99 €?

Dodatkowe usługi dla Ciebie związane z kartą kredytową
Jeśli chcesz skorzystać z dodatkowych usług związanych z Twoją kartą kredytową, Twoja regionalna Sparda-Bank oferuje dodatkowe warianty. Na przykład kartę SpardaMastercard Platinum. Dzięki niej możesz skorzystać z usługi Concierge, który spełni Twoje życzenia. Lub skorzystaj z karty Priority Pass na licznych lotniskach na całym świecie. Pakiet ubezpieczeń sprawi, że Twoja podróż będzie jak najbardziej przyjemna i bezpieczna.

Roczne opłaty za kartę Mastercard Platinum różnią się w zależności od regionalnej Sparda-Bank.
Mastercard Platinum od 125 do 195 euro; średnio 150 euro rocznie.

W niektórych przypadkach opłaty mogą być częściowo lub nawet w całości zwolnione. Również przy karcie Platinum to zależy od liczby transakcji. Szczegółowe warunki chętnie przedstawiają nasi koledzy z Twojego Sparda-Bank.

Ponadto warto zadać sobie pytanie, czy nie byłoby łatwiej skorzystać z banku lokalnego, który prowadzi konta firmowe i osobiste? Co mam na myśli, to niekoniecznie oznacza to, że muszą także prowadzić zarządzanie majątkiem, są lepsze instytucje!

Czy naprawdę lepiej wydawać kilkaset euro na prowadzenie konta, a potem dodatkowo płacić roczne odsetki od zadłużenia?

Czy opłaca się wtedy jeszcze pracować, jeśli na koniec roku zarabia się tylko 0 euro? Ponieważ zamiast zysków, zazwyczaj przechodzi się z zielonej do czerwonej strefy! Faktem jest i pozostaje, im więcej kont, tym większy dług, aż do utraty kontroli nad swoimi finansami.
Czy to sensowne, czy też zamierzone?
bruo68

Napisany przez 2tneub
Nie słuchaj tego faceta. On idzie jeszcze do okienka, żeby wypłacić pieniądze, bo nie ufa technologii.

Napisany przez Paradiso
tneub pisze:
Na tego typa nie trzeba słuchać. Nadal idzie do okienka, żeby wypłacić pieniądze, bo nie ufa technologii.

Muszę przyznać, że mam podobne uczucia. Karta kosztuje 99 euro rocznie. I nie potrzebuję kredytu, a kartę do płatności za granicą i drogie zakupy. Moje karty są automatycznie spłacane na koniec każdego miesiąca od lat. No cóż, to moje pytanie...

Napisany przez bruno68
Ja, ja tneub,

ich lieber Old School der die 0,0 % Zinsen, statt als der Tendy Juppi der bis zu 25 % p.a Zinsen zahlt. Denn die 9,89 % Zinsen aus DKB und der Mastercart je nach Sparda Bank!

Ich habe zwei Entgeltinformationen PDF. und eine Mitgliedschaft beigefügt

Überraschend sind die 10,4 % Zinssätze, Des weiteren die Kartenkosten bei der Sparda Bank BW liegen bei 180 € jährlich mit Umsatz

Jährliche Gesamtentgelte 180,00 EUR *ab 10.000,00 EUR Händlerumsätze pro Jahr erfolgt Rückerstattung in Höhe von 90,00 EUR

Informationen über zusätzliche Dienste Informationen über die Entgelte bei Diensten, die über die im Dienstleistungspaket inbegriffene Anzahl an Diensten hinausgehen (ohne die oben aufgeführten Entgelte)
Dienst [Sparda Mastercard Platinum] Zugang zu VIP-Lounges auf Flughäfen Entgelt Pro Person und Zugang 28,00 €

Bei der Sparda Bank Hessen sind überraschend folgende Zinssätze fällig: Überziehungen und damit verbundene Dienste Eingeräumte Kontoüberziehung...
Assistant stopped.

Napisany przez BenniG
Paradiso pisze:
Rozważenia: Czy mogę pozostawić swoje główne konto w DKB i miesięcznie przelać pieniądze na konto oszczędnościowe, korzystając od czasu do czasu z karty przez PayPal? Albo może odwrotnie, czy mogłoby to wyglądać podejrzanie z powodu prania pieniędzy lub czegoś podobnego? Jeszcze zastanawiam się, jak to wszystko najlepiej zorganizować, aby móc właściwie korzystać z tej karty.

Jakie są wasze myśli na ten temat?

Temat ten omawialiśmy kilka dni temu tutaj: //Link wygasł

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Ja, ja tneub,

Jaja Bruno,

Jeśli poświęciłbyś trochę więcej czasu i przeczytał teksty, to nie wypisywałbyś takich bzdur.
Na przykład TE pisze, że chce korzystać z karty prywatnie. Dlaczego więc piszesz coś o klientach biznesowych? Prawie za każdym razem całkowicie chybisz tematu.
Czy nie zauważasz, że żaden TE nie chce poznać twojego zdania ani nie traktuje cię poważnie?

Cytat od bruno68

Paradiso,

bruo68

Nawet jeśli masz poważny problem z ortografią (czy to z powodu dysleksji, języka obcego czy dezorientacji umysłowej), powinieneś umieć poprawnie wymówić jego imię.

Napisany przez Paradiso
BenniG pisze:
Temat był omawiany tutaj zaledwie kilka dni temu:

//Link wygasł

Dziękuję BenniG. Przeczytam to w przerwie na lunch. Jestem pewien, że w całej tej sprawie jest jakiś haczyk. Dlatego się pytam. To nie może być takie proste.

Napisany przez bruno68
Nie trzeba być głupim,

Podróżuję dużo prywatnie, nigdy konkretnych linii lotniczych, zawsze wybieram to, co najlepiej pasuje.

Co to ma być? Jak to ma się odbyć? Częsty lotnik, mający pełnowymiarową pracę?

Nie, to się nie łączy!

Raczej uważam, że debetowa karta ma służyć do zwiększenia płynności finansowej. Wszystko, co opisał, świadczy raczej o postawieniu na płynność!

Aby otrzymać kartę debetową od Sparda, bardziej problematycznym aspektem wydaje się być przychód z wynagrodzenia. Bo przelew z banku DKB nie jest uznawany za przychód z wynagrodzenia. A dlaczego Sparda miałaby po prostu wydać kartę debetową ze zdolnością debetową?

Sumując, DKB żąda 9,89 % p.a., a w zależności od Sparda Bank, mogą być naliczone dodatkowe odsetki do 15,5 %!

Więc płacąc ponad 25% rocznie odsetki, kto musiał już zapłacić tak dużo w ciągu ostatnich 10 lat? Dokładnie, Grecja, kiedy była oficjalnie bankrutem.

Więc dlaczego miałby ktoś zakładać coś innego, jeśli ktoś dobrowolnie chce płacić 25 % odsetek rocznie! To nawet nie uwzględnia dodatkowych kosztów!

Tutaj możesz zobaczyć prawdziwą kartę i dowiedzieć się więcej: https://www.stern.de/vergleich/kredi...erican-Express

Ten, kto postępuje tak jak on, dawno stracił swoje szanse na awans na górę, czy naprawdę sądzi, że jego opowieści nie trafią do góry w firmie? Czy poważnie ktoś uważa, że nikt z personelu nie przekazał jego historii przełożonemu?

Nawet jako freelancer czy przedsiębiorca nie popełniliby takiego nonsensu, a jeśli tak, to niedługo stanęliby przed swoim ruchołomem z długami!

Dokładnie, po co naprawdę taką kartę debetową możesz zobaczyć tutaj: https://youtu.be/E-1fduFH7Sw

bruno6

Napisany przez Rubberduck
Paradiso pisze:
Podróżuję bardzo często prywatnie, zawsze wybieram linie lotnicze, które najlepiej mi odpowiadają, dlatego nie zdobywam Airmiles. Zastanawiam się nad wydaniem na kartę Mastercard Platinum z Sparda Hessen ze względu na Priority Pass, a także ubezpieczenia i pomoc drogową, których dotąd nie miałem. Za 99 euro rocznie opłaca się to już samo w sobie. Sam fakt niepłacenia na lotniskach za jedzenie zaoszczędzi mi trochę pieniędzy (z powodu choroby regularnie muszę jeść i pić)

Jednak zastanawiam się, czy nie jest możliwe wygenerowanie obrotu w wysokości 5000 euro rocznie, aby sfinansować tę kartę. Płacę wszystko, co nie jest zbyt drogie, za pomocą PayPala, telefony/internet również. Mógłbym tam najpierw podać kartę. Rozważam, czy pozostawić moje główne konto w DKB i co miesiąc przesyłać pieniądze na konto w Sparda, a czasem korzystać z karty za pomocą PayPala? Albo odwrotnie, czy to nie wyglądałoby podejrzanie na pranie pieniędzy lub coś w ten deseń? Nadal zastanawiam się, jak całość mogłaby najlepiej działać praktycznie, aby móc odpowiednio wykorzystać tę kartę.

Jakie są wasze myśli na ten temat?

Sparda Hessen nie wyda Ci karty kredytowej bez wpływu wynagrodzenia. Tak przynajmniej zakładam.
Jestem klientem tam. Moje konto było pierwszego roku bez wpływu wynagrodzenia (ma to swoje historyczne uzasadnienie, chcieliśmy tam mieć kredyt hipoteczny).
To skutkowało nieprzyjemnym zapytaniem do Schufy i nie przyznano również debetu.
Po tym, jak stało się ono kontem wynagrodzenia, automatycznie ustanowiono debet. Nie chciałem tego wcale.
Opłat za prowadzenie konta i tak nie ma. Musisz jednak posiadać udział genosa o wartości 52 euro. Dywidenda jest obecnie marna.

Możesz spróbować zadzwonić na infolinię. Chociaż miałem już z nimi złe doświadczenia. Albo formułuję niezrozumiale, albo po prostu nie mają ochoty.

Napisany przez Paradiso
Dziękuję Rubberduck,

pytanie jest, czy muszę mieć wynagrodzenie czy wpływ pieniędzy. To jest jeszcze coś innego, bo mogę po prostu przenieść pieniądze z DKB co miesiąc. Nie potrzebuję debetu, a jeśli możliwe, chciałbym go wyłączyć. Posiadanie karty kredytowej nie stanowi problemu. No cóż, kwota 52 euro to też nie jest problem. Mogę sobie wyobrazić, że kiedyś zamknę konto w DKB, bo ich obsługa mnie naprawdę denerwuje, ale najpierw chciałbym zobaczyć, czy może być jeszcze gorzej

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata