Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: prowadzenie konta

Napisany przez Anton275
Witajcie drodzy członkowie społeczności,

Jestem tutaj nowy i w ostatnim czasie bardzo zaniepokojony. Jestem na ostatnim etapie studiów i obecnie martwię się wieloma sprawami, które wynikają z nieodpowiedzialnego obchodzenia się z pieniędzmi w ostatnich latach. Mam 30 lat, a Sparkasse zawsze była moim bankiem domowym. W ciągu lat studiów często byłam na debecie, czasami przekraczałam limit, a czasem zdarzało się również oddanie z powrotem inkasa (może raz w roku). Wszystko to wynikało z mojego rozrzutnego stylu życia.
Teraz poważnie martwię się o moją zdolność kredytową. Mój wynik w Schufa jest bardzo dobry - 98,8%, ale powiedziano mi, że moje wewnętrzne wyniki scoringowe są żółte.
Moje pytanie brzmi: Czy byłoby sensowne zmienić bank domowy (np. na Volksbank)? Czy nowy bank uzyskałby informacje bankowe i dowiedziałby się o moim złym zarządzaniu kontem, a ostatecznie znalazłbym się w takiej samej sytuacji?
Pytam tylko, ponieważ sądzę, że za około 5 lat muszę mieć zdolność kredytową, ponieważ być może będę musiał przejąć Dom moich rodziców i wypłacić moje rodzeństwo, a także być może pokryć koszty napraw (przecież nowy dach nie jest tani).
Na pewno chcę odejść od Sparkasse, ponieważ sądzę, że już mi nie ufają. Ale czy zmiana banku cokolwiek da ze względu na uzyskanie informacji bankowej od nowego banku? Czy nowy bank w ogóle mi zaufa po 5 latach?
Przepraszam, ale w ostatnim czasie bardzo się zdenerwowałem i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi pomóc.

Pozdrowienia

Napisany przez Anton275
I co więcej: Chciałbym przeprowadzić się po ukończeniu studiów. Tylko przeczytałem, że ​​właściciele nieruchomości czasem żądają informacji bankowej. Myślę, że taka informacja byłaby negatywna i nie dostałbym mieszkania? Jak często jest wymagane dostarczenie informacji bankowej?

Napisany przez ZehWeh
Jak to możliwe, że postarasz się poprawić swój marnotrawny styl życia zamiast próbować ukryć swoje problemy poprzez zmianę banku?

Na co ci zmiana banku, jeśli jesteś stale na minusie nawet w Volksbank?

Jak zazwyczaj w przypadku referencji bankowej, sama nie mam pojęcia, ale gdybym był wynajmującym, zrobiłbym to. Ale powiedz jeszcze raz, czy naprawdę chcesz, żeby twa szansa na zdobycie mieszkania zależała od tego, jak dokładnie wynajmujący sprawdza rzetelność płacową najemcy? Dobre i tanie mieszkania są już wystarczająco trudne do znalezienia, nawet mając dobre finanse.

Napisany przez Anton275
Cześć ZehWeh, Masz absolutną rację, mówiąc o tym, że powinienem ogarnąć swoje finanse, i od jakiegoś czasu właśnie to robię. Nie zrobiłem nic wielkiego nie tak, po prostu miałem pewne problemy z poleceniami zapłaty w przeszłości i dlatego obawiam się konsekwencji. Czy dlatego muszę wiecznie odpokutowywać i nigdy więcej nie otrzymam kredytu ani wynajmę mieszkania? Po prostu panikuję ze strachu.

Napisany przez 2utopus
W ogólności zmiana banku i przeprowadzki początkowo mają negatywny wpływ na historię kredytową w Schufa - ale jeśli dalej sumiennie spłaca się długi/odsetki, powinno być wszystko w porządku...

Oczywiście lepiej dla nas, jeśli uda się uniknąć opłat za przekroczenie limitu i nie żyje się ponad swoje możliwości.

Warto też rozważyć zmianę z drogiego banku oszczędnościowo-kredytowego na korzystny bank internetowy - jednak oczywiście zależy to także od własnego sposobu korzystania i wymagań.

Napisany przez Anton275
Cześć utopus,

Dziękuję za Twoją odpowiedź. Masz oczywiście rację, że mój wynik prawdopodobnie najpierw spadnie z powodu zmiany banku. Jednak w tej chwili nie widzę innego rozwiązania, ponieważ na pewno nie stoję dobrze u mojego obecnego banku. Wolę więc zmienić i mam nadzieję, że ci zobaczą, że tak naprawdę jestem odpowiedzialną osobą. Mam wrażenie, że w Sparkasse jestem zaklęty. Przynajmniej miałbym szansę na nowy początek bez złej historii.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tak długo jak wszystko zostało opłacone, historia kredytowa (Schufa) w zasadzie jest czysta, jeśli chodzi o informacje dla wynajmujących. Co się tyczy domu, to w tle znajduje się wyższa wartość majątkowa niż ta, którą trzeba pożyczyć, więc w zasadzie nie powinno to być nierozwiązywalne.

Napisany przez BenniG
Jeśli jesteś zadowolony z działalności Sparkasse, to dzięki solidnemu prowadzeniu konta możesz na pewno znów osiągnąć zieloną strefę. Po prostu upewnij się, że w ciągu najbliższych 2 lat żadna płatność nie zostanie zwrócona, zadbasz o odpowiednie pokrycie, to nic nie stanie na przeszkodzie realizacji Twoich planów.

Oczywiście słyszałem o wynajęciu agencji do przeprowadzenia sprawdzenia w bazie danych Schufa, ale wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby szli do jednego konkretnego banku, aby uzyskać informacje o konkretnym kliencie.

Co do przyszłych kredytów, nie musisz ich brać w swoim obecnym banku, masz zasadniczo do dyspozycji ponad 100 banków, w których jesteś mile widzianym nowym klientem.

Napisany przez 2tneub
Przy okazji, z tego co wiem, niektóre kasy oszczędnościowe w ogóle nie współpracują z Biurem Informacji Kredytowej (Schufa).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata