Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Który bank oferuje depozyty terminowe i jest bezpieczny?

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

Inwestycja powyżej 10t na 1 rok w depozyt terminowy, która bank jest bezpieczny?
Mam konto w NIBC Bank na 1 rok, oprocentowanie 1,6% nie jest najlepsze, ale lepsze niż nic.

Co o tym sądzicie?
Są banki na Malcie lub gdzie indziej, ale
są dla mnie zbyt ryzykowne.

Okres inwestycji 1 rok, ponieważ prawdopodobnie do tego czasu stopy procentowe będą jeszcze rosły.

Tutaj nie chodzi o alternatywy (akcje, ETF itp.), tylko o depozyt terminowy
i bezpieczne i stałe zdeponowanie na 1 rok. (chętnie również propozycje czystych lokat terminowych)

NIBC Bank = holenderska gwarancja depozytów
Rating kraju: AAA
Kwota inwestycji poniżej 100 tys.
Jestem otwarty na alternatywy, ale bezpieczeństwo ma dla mnie znaczenie.

Napisany przez yosh
Cześć Martin,

tylko jako sugestia: Bon rządowy. Te o symbolu WKN 110486 można obecnie kupić za 98% wartości nominalnej i otrzymasz 100% 15 grudnia 2023 roku. Jest to bezpieczniejsze niż jakikolwiek bank. I również płynne, jeśli potrzebujesz pieniędzy w międzyczasie.

Napisany przez ZehWeh
Na platformie Weltsparen oferowany jest depozyt w Grenke Bank na 1 rok z oprocentowaniem 2,5%.

Myślę, że przeczytałem, że Grenke w przeszłości miało straty lub problemy z bilansem, więc jest wyłączone.

Lub z zaświadczeniem od biegłego rewidenta.

Bez zobowiązań, bez gwarancji

Napisany przez ZehWeh
10 000 € zostałoby pokryte przez system ochrony depozytów.

To prawda, że Genke Bank miała negatywne opinie w przeszłości. Dlatego nie zainwestowałbym tam więcej niż 100 000 €.

Napisany przez BenniG
W Klarnie obecnie oferuje 2,84% na tzw. depozyt terminowy+ na miesiące.

Nawet jeśli natknąłem się kiedyś na ich praktyki biznesowe (ale sam jestem sobie winien), moim zdaniem to nie jest mały gracz.

Co o tym myślicie?

Cześć BenniG:
Szukane hasło: Klarna Billanz / Klarna Verlust:
Ta statystyka pokazuje wyniki finansowe szwedzkiego dostawcy usług płatniczych Klarna w latach 2017-2021.
W 2021 roku firma odnotowała stratę w wysokości około 7,09 miliarda koron szwedzkich.

Nawet jeśli ochrona depozytów ją obejmuje, nie mam ochoty na likwidację
ani ponowną inwestycję w takim przypadku. Ponowna inwestycja powinna być również możliwa bez problemu.

Z powodu strat z ostatnich lat Klarna jest wyeliminowana.

ManagerMagazin: Niespłacone kredyty podwajają straty Klarna. Kiedyś najcenniejszy startup w Europie zgłasza głębokie straty. Strata operacyjna wzrasta znacznie, tak samo jak niewypłacone kredyty - i przepływy gotówkowe są teraz silnie negatywne. Założyciel i dyrektor generalny Sebastian Siemiatkowski nadal liczy na rok 2023.

Obecnie nie możemy dużo spłacać, więc myślimy o lokacie terminowej i spłacie w dniu X lub przeniesieniu w Bausparverträge (już oszczędzone) lub kontynuowaniu kredytu. Jesteśmy dobrze zorientowani w strukturze mieszanego oprocentowania w finansowaniu budowy wynoszącym około 1% efektywnie. (Mieszanka 2 kredytów) Dlatego lokata terminowa nie jest dla nas wykluczona.

Napisany przez yosh
yosh pisze:
Cześć Martin,

tylko jako sugestia: Obligacje skarbu państwa. Te o symbolu WKN 110486 możesz obecnie kupić za 98% wartości nominalnej i otrzymasz 100% 15 grudnia 2023 roku. Jest to pewniejsze niż jakiekolwiek banki. A także płynne, jeśli potrzebujesz w międzyczasie gotówki.

Tylko abym zacytować samego siebie: Jeśli bezpieczeństwo jest dla Ciebie bardzo ważne, dlaczego nie zainwestować w niemieckie obligacje skarbu państwa, których termin wykupu upływa za rok? Obecnie przynoszą one około 2% zysku (przed opłatami i podatkami) i są o wiele bezpieczniejsze niż jakiekolwiek z tych banków z porównań oprocentowania. Jeśli potrzebujesz nagle pieniędzy, łatwo je odzyskasz, sprzedając po prostu te obligacje.

Napisany przez IckeAusM
Na myśl przychodzi mi jeszcze niemiecki bank Creditplus. Aktualnie oferują oni 1,95% oprocentowania rocznego. Jeśli Europejski Bank Centralny zdecyduje się podnieść stopę bazową w tym miesiącu, może być nawet o kilka 0,xy% więcej...

yosh myśl o obligacjach jest interesująca.

Czy mogę je kupić w każdym depozycie (również u neo brokera) i jaki jest wtedy związanym z tym ryzyko?
Co się stanie, jeśli bank depozytowy zbankrutuje?
Czy mogę np. kupić obligacje USA jeśli oferują one większy procent, ale prawdopodobnie narażony jestem wtedy na ryzyko walutowe?

Czy ubezpieczenie depozytów obejmuje również akcje / obligacje?

Jestem początkujący w kwestii depozytu.

Napisany przez yosh
@martin79HN Głównym ryzykiem jest ryzyko niewypłacalności państwa. Ponieważ Niemcy mają rating AAA, obecnie jest to raczej niewielkie.

Jeśli bank depozytowy zbankrutuje, papiery wartościowe w Twoim depozycie nadal należą do Ciebie i nie podlegają ryzyku bankructwa banku.

Obligacje państwowe w innych walutach podlegają ryzyku walutowemu, a obligacje emitowane przez państwa o niższym ratingu mają oprócz ryzyka niewypłacalności także wyższe wahania kursów.

Ja kupuję tylko niemieckie obligacje skarbowe o pozostałym terminie spłaty od 1 do 2 lat. Ryzyko kursowe jest tutaj bardzo niskie, o ile miałbym je sprzedać przed końcem terminu. Zazwyczaj jednak planuję je trzymać do końca. Obecnie przynoszą one około 2% przed kosztami i podatkami.

Obligacje powinieneś móc kupić za pośrednictwem zwykłego brokera. Ja korzystam z ING, gdzie trafiają one do portfela inwestycyjnego, podobnie jak akcje czy ETF-y.

Cześć,
Znalazłem się w sytuacji, w której 01.12.22 zainwestowałem 50t w depozyt terminowy w NIBC na 1 rok w wysokości 1,6%. Aktualnie NIBC podniosło warunki do 2%. Zgodnie z umową mam 14 dni na odstąpienie od umowy. Czy lepiej zadzwonić i zapytać, czy mogę otrzymać te same warunki, czy lepiej odstąpić od umowy i zainwestować na nowo za parę dni? Mówimy tu o różnicy 200 euro na rok. Z góry dzięki za informacje i opinię. Czy istnieje ryzyko, że firma może potem nie chcieć mnie jako klienta?
Życzę miłego weekendu.

Napisany przez 2titan1981
Nie zrobisz tego. Możesz spróbować. Rynek się porusza, dlatego powinieneś pracować z drabiną depozytową, a nie inwestować wszystko. Ważne jest, aby mieć wszystko w dniu docelowym.

Szczególnie jeśli banki oferują już 1,4% w lokatach terminowych z północnej Europy.

Napisany przez 2utopus
Czy tracisz dotychczasowe odsetki w przypadku odstąpienia od umowy? (około 20€)
Czy ponownie to zrobisz, jeśli za 10 dni stawka wzrośnie o kolejne 0,x%?

Utopus
Aktualnie oprocentowanie wynosi 2% dla tego samego lokaty na 1 rok
przy 50 tysiącach to różnica 200€ między 1,6% a 2,0% = różnica 0,4% minus np. 20€ zawsze lepsza.
NIBC zmienia oprocentowanie tylko co kilka miesięcy, więc ryzyko wynosi 0%. Bank nie jest mi też wiązany, chociaż wcześniej zawsze byłem zadowolony z trendu oprocentowania. Również z funduszem gwarantowania depozytów.

OK, chodzi ci o to, czy mam stale odwoływać
nie, jeśli tak, to zadzwoń raz w poniedziałek.

Napisany przez 2utopus
W Litwie jest już 2,9% na rok... to już 1450€
Nawet jeśli inflacja prawdopodobnie pochłonie siłę nabywczą 5000€.

Rezygnacja za pośrednictwem formularza usługi + przeprowadzona z TAN
zgodnie z informacją na infolinii krótki czas oczekiwania na przetworzenie.

Podjęcie środków na konto oszczędnościowe, a następnie możliwość ponownego
zainwestowania online.

W związku z tym prawdopodobnie będę mógł to zrobić w tym tygodniu.
od 1,60% do 2,00% na 1 rok

Aktualizacja: 12.12.2022 Odwołanie pisemne za pomocą TAN (lokata terminowa założona 01.12.2022 na 1,6%) 13.12.2022 Zaksięgowanie na rachunku oszczędnościowym 13.12.2022 Nowa lokata na 1 rok na 2% oprocentowania wszystko poszło gładko, niezależnie od działań ECB kolejna lokata terminowa za rok.

Stopa referencyjna wzrosła teraz do 2,5%, co znowu spowoduje zmiany w oprocentowaniu w bankach. Zarówno w odsetkach kredytowych, jak i w odsetkach od lokat. Dla mnie też jest dobrze, moje konto oszczędnościowe już teraz przewyższa stopę kredytu i limit podatkowy od przychodów powyżej 801€/1602€ lub 1000€/2000€, co oznacza konieczność zapłacenia podatków.

W obecnym czasie trudno jest pokonać inflację poprzez normalne inwestycje, co przynosi mi ogromną pomoc w decyzji, czy spłacać dodatkowo kredyt, czy zainwestować. Mimo wszystko spłacam 4% pierwotnej kwoty kredytu, co jest dość umiarkowane.

Napisany przez Datenklau
Cześć!

Jak zainwestowałeś w NiBC? Znajduję to również interesujące. Nigdy nie słyszałem o tej banku. Czy nibcdirect(punkt)de to właściwy link?

@utopus: W Litwie stosowany jest podatek od źródeł dochodu. Poza tym uważam, że w krajach bałtyckich ze względu na 20% inflację mogą pojawić się turbulencje. Jednak nie jestem w temacie.

Istnieją inne banki, jeśli ktoś chce skorzystać z automatycznego potrącenia podatków i gwarancji depozytów w banku z Europy Zachodniej/Północnej.

inkano Bank Szwecja

Komunalkreditbank Austria, itp.

Z kolejnym podwyższeniem stóp procentowych, w ciągu następnych tygodni w wielu bankach może się coś zmienić....

Cześć Datenklau,

NIBC to bank internetowy z siedzibą w Holandii.
Kredytowość Holandii jest podobna do Niemiec.
Zawsze uważałem, że oprocentowanie depozytów terminowych tam było dość wysokie.

Chciałbym tam ulokować maksymalnie 100 tysięcy, w przeciwnym razie rozłożyć na inne banki. (Zabezpieczenie depozytów)
Lub jako para 200 tysięcy.

Link do strony: https://www.nibcdirect.de/

Pozdrowienia, Martin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata