Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Ankieta dotycząca mojej pracy magisterskiej „Robo Advisor kontra Tradycyjne Doradztwo Inwestycyjne”

Napisany przez IraHa
Cześć wszystkim,

Potrzebuję Waszego wsparcia:
W ramach mojej pracy magisterskiej badam korzystanie z usług finansowych przez doradców Robo w niemieckim sektorze FinTech jako potencjalne rozwiązanie dla braków i konfliktów w tradycyjnym doradztwie inwestycyjnym.

Dane chcę zbierać za pomocą kwestionariusza.

Oto link do ankiety: https://www.soscisurvey.de/roboadvisorvsklassab202212/

Udział w ankiecie może wziąć każdy, wypełnienie kwestionariusza zajmuje około 5 minut.

Oczywiście dane będą zbierane i analizowane anonimowo.

Cieszę się na Wasze udział i wsparcie przy mojej pracy magisterskiej.

Dziękuję i pozdrawiam
Ira Haack

Re: Ankieta dotycząca mojej pracy magisterskiej „Robo Advisor kontra Tradycyjne Doradztwo Inwestycyjne”

Napisany przez bruno68
Na szczęście nie jest to tak proste, jak się wydaje!

Problemy zaczynają się, gdy rezultat znajduje się pomiędzy dwoma lub poza ustalonymi wartościami. Już na etapie przed zawarciem umowy istnieje tyle błędów, że niemożliwe jest dokładne i kompleksowe zawarcie umowy.

Obserwując indeks DAX od 1949 roku do dziś, czyli 2022 roku, statystyka mówi nam, że ogólna stopa wzrostu wynosi 3,915%! Ale jeśli spojrzymy na pierwszy dzień handlowy nowego roku, to co zauważymy? Dokładnie, brakuje danych! Co prowadzi do zniekształcenia wartości DAX-a! Aby określić prawdziwą wartość, początkowa wartość nowego roku musi być równa wartości z ostatniego dnia starego roku. W rezultacie powstają luki w rzeczywistej wycenie aktywów, które z każdym rokiem stają się coraz większe!

Dodatkowo nie można po prostu dodać poszczególnych rocznych wartości, ponieważ punkt startowy z 10 000 punktów w pierwszym roku plus 10% daje 11 000 punktów, ale jeśli w kolejnym roku wynik wynosi minus 10%? To końcowy wynik to 9900 pkt! Co oznacza stratę 1% w wyniku za drugi rok.

Jeśli umowa wymaga, że zarządzanie aktywami powinno iść w parze z wartościami DAX-a i przyjmuje się, że długość życia wynosi 99 lat, a umowa kończy się po 37 latach, możliwy wzrost wartości wynosi 3,915%. W ciągu 62 lat trwania, 28 lat z nich daje wzrost lub spadek wartości o więcej niż 20% rocznie. Największa strata wynosi -44,45% rocznie z wartości aktywów, a największy zysk to +66,43% rocznie.

Okres inwestowania decyduje na 60-letnią perspektywę z jednorazową inwestycją, aby przetrwać straty! Najmniejsze ryzyko, największy zysk!

Dla inwestycji o czasie trwania poniżej 20 lat, kluczowy jest moment wejścia, trzeba poczekać, czy wcześniej nastąpiła korekta kursu. Jednak niektóre pojęcia mogą wprowadzać w błąd! Mianowicie pojęcie korekta kursu, ponieważ może obejmować 2 lub 3 lata, jak na przykład 1961, 1962; 1965,1966; 1979,1980; 2000, 2001 i 2002.

Tak samo jest z niektórymi aktywnymi funduszami:

W dziedzinie technologii: amerykańskie fundusze technologiczne osiągają niemal 2000% wzrostu wartości, zdobywając najwyższy zwrot

Amerykańskie fundusze technologiczne były w stanie zaprezentować inwestorom pokaźne zwroty z inwestycji w minionym dziesięcioleciu. Fundusze technologiczne zajmują pierwsze miejsce z wartością wzrostu średnio 1842% w wyścigu o najwyższy zwrot.

Ten fragment to tylko 10 lat z określonej branży. Gdybyś teraz zajrzał tylko na te firmy i obliczył ich zwroty z inwestycji, to byłoby to zaledwie na poziomie średniej.

To, czego chcesz, i rzeczywistość zderzają się, bo zarządzanie aktywami sterowane komputerowo nie może działać długoterminowo. Ponieważ logiczne jest bezduszne, nie pozwala na interpretację. Może przetwarzać tylko twarde dane, ale nie zjawiska miękkie, takie jak wojna na Ukrainie / Rosji czy skutki Covid-19.

Jednak nawet to jest tylko prawdopodobieństwo, ponieważ największe odstępstwa mogą dopiero nadejść! Jedno jest pewne: maksymalna strata wynosi 100%! Podczas gdy zysk może przekroczyć 100% rocznie. Co jednak w ciągu 62 lat dla DAX-a jeszcze się nie wydarzyło!

bruno68

Napisany przez 2tneub
Nie daj się zdezorientować trollowi z forum. On idzie do okienka bankowego, żeby wypłacić pieniądze, bo uważa technologię za wynalazek diabła.

Napisany przez bruno68
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Ja, ja tneub,

od ichj matury,

Dobrze rozpoznane, nie zatrzymałem się jak ty w podstawówce. Gdy czytam twoje teksty, myślę o gramatyce mojego dziecka w szkole podstawowej.
Podmiot orzeczenie dopełnienie. Zawsze o tym zapominasz. Móją córeczka w 3. klasie radzi sobie z tym lepiej.
Do tego dochodzi jeszcze fakt, że twoje teksty są prawie zawsze merytorycznie błędne albo zupełnie nie na temat.

Cytat od bruno68

Ponieważ w prawie wymaga się formy pisemnej dla dowodu.

W przyszłości morderca będzie musiał obowiązkowo podpisać swoje morderstwo, zanim zostanie skazany?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata