Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rozliczenie podatkowe 2021 Koszty podróży służbowych w terenie

Napisany przez dumbo31
Cześć i dzięki za ewentualne odpowiedzi z góry!

Jako pracownik terenowy, który jeździ bezpośrednio z domu do różnych miejsc pracy (bez odwiedzania siedziby firmy i bez stałego miejsca pracy) otrzymałem od pracodawcy 0,30 € / przejechany kilometr w roku 2021.

W urzędzie skarbowym można teraz zadeklarować 0,35 € za rok 2021. Załóżmy, że w 2021 roku przejechałem 10 000 km, w którym polu, w jakim załączniku i w jakiej wysokości mogę zadeklarować różnicę (0,30 € od pracodawcy do 0,35 € od urzędu skarbowego) w zeznaniu podatkowym?

Napisany przez 2utopus
Otrzymanie 30ct/km wypłaty jest znacznie lepsze niż odliczenie 35ct/km od podatku ... najlepiej zapytać doradcę podatkowego/związek pomocy podatkowej.

Napisany przez StGe1973
Musisz oddzielić w swoim myśleniu kilometrówkę od kosztów dojazdu. Koszt dojazdu wynosi 0,35 centa, ale w twoim przypadku nie jest istotny, ponieważ nie wykonujesz podróży z miejsca zamieszkania do siedziby firmy.

Chodzi o kilometrówkę dla podróży służbowych, tam 0,30 centa jest już właściwym wskaźnikiem. Musisz je wymienić w Załączniku N do zeznania podatkowego...

Napisany przez dumbo31
Dziękuję za odpowiedzi! Otrzymałem również następującą odpowiedź prywatną:

Załącznik N, koszty uzyskania przychodów związane z podróżami służbowymi, zostaną wyjaśnione pełne koszty, a także kwoty zwrotu przez pracodawcę zwolnione od podatku. Różnicę oblicza Urząd Skarbowy.
Poza tym, pojawia się pytanie o nadwyżkę diety.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata