Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Jak mogę odliczyć koszty remontu od podatku?

Napisany przez Ghilead
Cześć,
został zakupiony Dom.
Parter został gruntownie wyremontowany, a w piwnicy zainstalowano nową elektrykę i ogrzewanie, a na pierwszym piętrze na razie wszystko pozostaje nietknięte ze względu na prawo do zamieszkania.

90% remontu została wykonana przez firmę.
Zastanawiamy się, czy po prostu pójść do stowarzyszenia pomocy podatkowej, czy spróbować samodzielnie złożyć dokumenty.

Kto może coś takiego doradzić? Jaki jest nakład pracy, co można zrobić, a czego nie?

Dziękuję!

Pozdrawiam, frank

Napisany przez 2titan1981
gdy 90% pracy w firmie zostało wykonane, wystawiana jest faktura. Koszty poniesione na domek można rozliczyć w zeznaniu podatkowym, jeśli wszystko zostało poprawnie udokumentowane, urząd skarbowy to uwzględni. Dodatkowo trzeba również określić koszty wynajmu mieszkania dla swojego z rozliczenia kosztów uzyskania przychodów itp...

Co można zrobić, a co nie, pewnie wie doradca podatkowy lub można samemu skorzystać z oprogramowania wspierającego, co wymaga pewnego przygotowania przez cały rok oraz czasu na zebranie wszystkich faktur.

Napisany przez Ghilead
Parter to mieszkanie zamieszkałe przez ciotkę, która ma dożywotnie prawo do mieszkania. Zużycie energii jest rozliczane osobno. Brak czynszu itp. Czy firma nie amortyzuje takich rzeczy przez lata? Oczywiście, jest odpowiedni rachunek, ale czy wszystko można złożyć tylko w jeden rok? Jak jest z prywatnymi usługami i własnymi rachunkami za materiały, itp.? doradca podatkowy jest naszym planem B. Chcielibyśmy najpierw sprawdzić, czy to jest możliwe.

Napisany przez 2tneub
pisze:
OG jest w pełni autonomicznie zamieszkany z prawem pobytu. Tam mieszka ciotka, która ma dożywotnie prawo do zamieszkania. Zużycie jest rozliczane osobno. Bez czynszu itp.
Czy coś takiego jak z firmą nie zostaje zapisane na lata?
Oczywiście, jest odpowiedni rachunek, ale przecież nie wszystko można złożyć w jednym roku, prawda?
Jak to jest z prywatnymi usługami i własnymi rachunkami za materiały i inne?
doradca podatkowy byłby dla nas planem B. Najpierw chcieliśmy zobaczyć, czy to zadziała.

Co się dzieje po remoncie z parterem?

W przypadku wynajmu zależy to również od tego, kiedy nabyty, w jaki sposób nabyty, ewentualnie jaką część kosztów remontu stanowią w stosunku do ceny zakupu. To zadecyduje, czy koszty można odliczyć jednorazowo, czy będą amortyzowane przez cały okres. Przy tym uwzględnia się koszty remontu parteru i proporcjonalnie koszty piwnicy, dachu, ogrzewania itp.
Zakładam, że koszty proporcjonalne do prawa zamieszkania nie są odliczane. Ale z pewnością trzeba to potwierdzić - sam mam zbyt długą przerwę w tej dziedzinie.

W przypadku użytkowania przez właściciela parteru należy sprawdzić, czy koszty można odliczyć jako usługi rzemieślnicze. Jednak jest to również kwestią krytyczną, ponieważ prawdopodobnie jeszcze nie mieszkacie tam.

Mała wskazówka ode mnie, choć może być to nie fair wobec biur podatkowych, jako byłego specjalisty ds. podatkowych:
Pierwsze przejrzenie nowej nieruchomości (szczególnie jeśli jest ona wykorzystywana mieszane) zawsze jest dość czasochłonne. Trzeba określić podstawy opodatkowania, przejrzeć umowy o prawach do mieszkania, a następnie podzielić koszty remontu i tak dalej. Do tego jeszcze uwzględniając proporcjonalny czas. Nawet amator nie zrobi tego po prostu, a ja sam musiałbym się na nowo zaznajomić z tematem.
Dla biur podatkowych jest to rok, w którym tendencjalnie traci się więcej niż zyskuje. Płaćcie pieniądze i zlećcie zrobienie roku przez biuro podatkowe. Wtedy Macie podstawy jasno ustalone. Amortyzacja wynosi 40-50 lat, więc byłoby głupio popełnić tutaj błędy. Pierwszy rok jest jednak nadal proporcjonalny w czasie.
Niech wam szczegółowo wytłumaczą, jak określić amortyzację i skąd pochodzi dana liczba. Jeśli wszystko zrozumieliście, zróbcie drugi rok samodzielnie. Jeśli nadal macie problemy z proporcjonalnym czasem, zlećcie też zrobienie drugiego roku przez biuro podatkowe. Od trzeciego roku będzie to już znacznie łatwiejsze.

Organizacje pomocy podatkowej też powinny to zrobić, jeśli to tylko ograniczona liczba obiektów. Ale ponieważ każdy matoł może założyć biuro pomocy podatkowej, jako kierownik biura doradztwa nie odważyłbym się tego robić, chociaż spełniam wymagania bardziej niż dostatecznie.

Napisany przez 2titan1981
W przypadku specjalnych sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług doradcy podatkowego, a poniesione koszty będą można odliczyć...

Spróbuj skorzystać z oprogramowania do rozliczeń podatkowych, które nie kosztuje majątku. Jeśli Twoim zdaniem rezultat jest zadowalający, to świetnie. Jeśli nie, zawsze możesz skorzystać z pomocy doradcy podatkowego.

Napisany przez Rubberduck
titan1981 pisze:
dla przypadków specjalnych właściwym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług doradcy podatkowego - koszty te można potem odliczyć...

Spróbuj korzystać z oprogramowania do rozliczeń podatkowych, to nie kosztuje majątku, jeśli według Ciebie wynik jest dobry, to ok, jeśli nie, to doradca podatkowy może Ci pomóc.

Cytat od Ghilead

OG jest całkowicie autonomią zamieszkałe na prawie własności. Tam mieszka ciotka, która ma dożywotnie prawo do zamieszkania. Zużycie jest rozliczane indywidualnie. Nie ma wynajmu itp. Czy coś takiego jak z firmą nie jest odpisane przez lata?

To już jest przecież przypadek specjalny, ponieważ nie ma wynajmu. Istnieje tylko prawo zamieszkania.
Odpisywanie jako usługa domowa wydaje się nie być pożądane.

Myślę, że bez doradcy podatkowego nie uda się tutaj pójść dalej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata