Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Gwarancja składki przy zmianie na Wohnriester

Napisany przez CoreNXT
Cześć Razem,

od około 10 lat płacę składki do programu FörderRente Premium w Zurichu.
Kursy funduszy ciągle spadają, a kiedy spojrzeć na gwarancję składki w wysokości 19,5 tys. euro w porównaniu do rzeczywistej kwoty 17 tys. euro (po potrąceniu kosztów i strat kursowych), można się przerazić.

Jednakże, ponieważ teraz rozważamy zakup nieruchomości, znowu zaczyna być interesujące przejście w 100% do programu Wohnriester.

Dlatego moje pytanie brzmi: Czy obowiązuje gwarancja składki, czy tylko spadek wartości zgromadzonych środków?

Pozdrowienia, Thomas

Napisany przez Martin79HN
Cześć Thomasie,

prawdopodobnie FörderRente Premium Zürich to produkt Riester.
Wykorzystanie jako kapitału własnego do zakupu lub budowy nieruchomości jest dopuszczalne bez utraty beneficjów, pod warunkiem złożenia wniosku i jego zatwierdzenia (co może zająć trochę czasu!).

Gwarancja składki dotyczy tylko emerytury.
Wypłata środków równa się stratą, ale może stanowić np. kapitał własny,
jednak nie więcej niż ewentualne wpłacone kwoty.

Ponadto kwota ta jest zmyślnie inflowana do momentu emerytury z oprocentowaniem 2% i wtedy podlega opodatkowaniu!
Nazywa się to również opodatkowaniem odroczonym, więc państwo odzyskuje udzielone dodatki.

Załóżmy, że z umowy otrzymasz 10 tys. środków z dodatkami, przy 30 latach do osiągnięcia wieku 67 lat. Wówczas można to zmyślnie zwiększyć o 2% + nową bazę + znowu 2% itd. Wtedy wychodzi spora suma.
Opodatkowanie odroczone to duży minus Riester!

Czasami nieodpowiedni czas na zwrot aktualnych środków z Riester.
Warto pomyśleć o ewentualnym wykorzystaniu ich do spłaty długów za kilka lat (po zakończeniu okresu związania oprocentowania i tylko wtedy, gdy się opłaca!).

Pozdrowienia

Martin

Gwarancja wpłat = na emeryturę na emeryturze można wypłacić tylko 30% gotówki Reszta to emerytura z powodu oczekiwanej długości życia, prawdopodobnie będziesz musiał/a mieć 90/100 lat, zanim to się opłaci. (przynajmniej u mnie!) Te 30% na emeryturę lub wypłatę emerytury miesięcznie są opodatkowane w wieku! Dlatego zamierzam zlikwidować mój kontrakt. (także ujemna strona zwłoki w opodatkowaniu i wnioskowane roczne oprocentowanie o 2% od salda przelewu.) Temat bardzo skomplikowany

Napisany przez CoreNXT
Dziękujemy obojgu za szybkie odpowiedzi.

Ale tak... Temat bardzo złożony, zgadza się.
Przepraszam, ale ledwo nadążam za waszymi pojęciami.

Dlatego jeszcze raz odnośnie planu (tak, to produkt riesterowski):
Obecnie nie mamy zbyt dużo kapitału własnego. Dzięki naszym łącznym oszczędnościom (w tym zamierzonym środkom riesterowskim) mielibyśmy już te 20% kapitału własnego, aby kredyt nie był absurdalnie drogi. To po prostu więcej by nam się teraz opłacało, ponieważ chcielibyśmy spłacić mieszkanie do emerytury (otrzymamy jeszcze 2 inne drogą spadku/darowizny), więc nie zależy mi tak bardzo na oszczędnościach emerytalnych z obecnego kontraktu riesterowskiego. Zatem uważam, że praktycznie nie mam wyboru i teraz muszę skorzystać z oszczędności.

Oczywiście musiałbym złożyć wniosek, to jasne. Cała sprawa powinna również kwalifikować się do wsparcia jako Wohnriester. Zmiana pomiędzy produktami riesterowskimi jest możliwa. Pytanie, które wciąż mnie jako laika nurtuje, czy wybiorę gwarancję wpłaty składki, czy jedynie utracone środki z tytułu korzystania z ulgi podatkowej za resztę.

Przepraszam, że moje wykształcenie w dziedzinie finansów nie wykracza poza obsługę WiSo:SStart. Proszę o wyrozumiałość

Cześć,
gwarancja składek obowiązuje tylko wtedy, gdy pozostawisz pieniądze do emerytury
lub zawiesisz składki, co oznacza własne wpłaty plus dodatkowe składy.

Jeśli teraz dokonasz transferu (do innego dostawcy), to tylko zgromadzone środki z dodatkami (mniej niż wpłacono!) minus opłata manipulacyjna.
W przypadku częściowej wypłaty, prawdopodobnie gwarancja obejmuje tylko % części.

Z zasady, nie można wszystkiego wypłacić, tylko dlatego że jest gwarancja.

Napisany przez 2utopus
I dobrze jest być dobrze poinformowanym na temat riesterinfizierung (retirement savings plan in Germany) nieruchomości - w takim przypadku trzeba będzie zachować nieruchomość przez 20 lat po przejściu na emeryturę (lub w przypadku sprzedaży kupić nową nieruchomość) - w przeciwnym razie konieczne będzie zwrot (częściowy) dotacji - może to również dotyczyć dziedziczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata