Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno nieruchomości za pomocą dochodu ze sprzedaży innej nieruchomości.

Napisany przez Amondin
Cześć,

Jestem tuż przed sprzedażą nieruchomości i chcę wykorzystać uzyskane ze sprzedaży środki jako część mojego kapitału własnego do zakupu nowej nieruchomości.

Czy bank, w którym finansuję nabywaną nieruchomość, uzna cenę sprzedaży mojej obecnej nieruchomości jako kapitał własny, jeśli przedstawię notarialnie potwierdzoną umowę sprzedaży, chociaż termin zapłaty ceny sprzedaży jeszcze nie nastał?

Pozdrowienia

Napisany przez StGe1973
Trudne pytanie... dlaczego po prostu nie zapytasz w banku?

Ogólnie rzecz biorąc, prawdopodobnie tak, ponieważ notariusz, beurkundując, generalnie przeanalizował wszystko. W pierwszej kolejności należałoby zapytać, czy kupujący ma prawo odstąpienia od umowy. Oczywiście trzeba poczekać na upływ tej okresowej frakcji.

Później jedyną możliwością byłoby chyba to, że bank wycofałby swoje już zbadane finansowanie, np. gdyby otrzymał nowe informacje o kupującym, a informacje te okazałyby się nieprawdziwe. Nigdy nie słyszałem o takim przypadku, ale przynajmniej teoretycznie byłoby to możliwe.

W takim razie powiedziałbym:
100% pewność dla banku oczywiście stanowi wpływ gotówki, a 99% pewności przy umowie kupna, notarialnie beurkundowanej, gdy okres na odstąpienie minął (jeśli taki istnieje)...

Napisany przez NaTwoim13
Albo zabezpieczyć odpowiednią sumę, albo ustawić sposób płatności ceny zakupu tak, aby została dokonana wcześniej, była dostępna z góry i aby kupujący zapłacił opłatę za korzystanie.

Z jakim bankiem planują Państwo finansowanie?

Napisany przez bruno68
@Amondin,

nie w ten sposób!

Chcą kupić nową nieruchomość. Dzięki temu ponoszą ryzyko zakupu i nikt inny!

Nie ma nikogo, kto wziąłby na siebie to ryzyko za nich.

StGe1973 opisuje to już bardzo dobrze, ale tylko częściowo:

Po tym może przede wszystkim nastąpić sytuacja, gdy bank cofnie już zatwierdzone finansowanie, na przykład jeśli bank otrzyma nowe informacje o kupującym, a informacje te okazują się nieprawdziwe lub coś w tym rodzaju. Nigdy nie słyszałem o takiej sytuacji, ale przynajmniej teoretycznie byłoby to możliwe.

Kupujący również może, pomimo notarialnie zawartego umowy zakupu, podjąć decyzję o wycofaniu się z umowy z powodu braku możliwości wypłaty, gdy termin odstąpienia od umowy minął, ponieważ finansowanie spaliło na panewce!
Poleganie na tym, że ktoś inny będzie płacił, jest raczej naiwne w biznesie. Bo bezpieczeństwo zawsze jest priorytetem przed ryzykiem, zawsze. Nawet przy zakupie nieruchomości!

Ponadto muszą udokumentować posiadanie pieniędzy przed wypłatą z wnioskiem o kredyt, zapytaniem o kredyt, wyciągiem z rachunku bankowego lub oświadczeniem prawdomówności, a także udowodnić udział w finansowaniu przez prawdziwe wniesienie, czyli udowodnione wpłacenie na konto notariusza.

Aby nie budzić podejrzeń o pranie pieniędzy!

I nagle konto zostało zablokowane 19.12.2022
Koszmar: mimo dostępnych środków na koncie, nagle przy kasie przestają działać zarówno karta kredytowa, jak i debetowa. I to nie wszystko: również przelewy, zlecenia stałe, raty - wszystko zostaje wstrzymane. Ponieważ: „Bank szacuje, że ponad 150 000 posiadaczy kont - zarówno przedsiębiorców, jak i osoby fizyczne - musiało doświadczyć tego scenariusza samemu tylko w 2021 roku” - mówi Dr. Thomas Meschede, specjalista od prawa bankowego i rynków kapitałowych z kancelarii prawniczej mzs Rechtsanwälte.

• Z raportu rocznego Zentralstelle für Finanztransaktionsuntersuchungen (Jednostka ds. Inteligencji Finansowej) za rok 2021 wynika, że liczba zgłoszeń podejrzeń o pranie pieniędzy lub finansowanie terroryzmu w Niemczech w okresie od 2011 do 2021 roku wzrosła z 13 544 do 298 507.

• Tylko od 2020 do 2021 roku liczba zgłoszeń podejrzeń wzrosła o ponad 100 procent.
Powodem najczęstszej blokady konta w całości jest:

• Nawet najmniejsza nieprawidłowość, która spowodowała zgłoszenie podejrzenia prania pieniędzy.
„Fatalne jest to, że w zdecydowanej większości przypadków to podejrzenie się nie potwierdza.

Mówimy więc o nieskazitelnych obywatelach i przedsiębiorcach, którzy zostali pozbawieni dostępu do swojego własnego konta. Z często bardzo poważnymi skutkami”, relacjonuje prawnik.
Szybko pojawia się krytyczna i zagrożona egzystencja sytuacja, ponieważ nagle nie można opłacić ani czynszu, ani prądu, ani wody, ani nawet codziennych potrzeb. „Jeden z naszych klientów jest sprzedawcą internetowym. Ze względu na blokadę konta nie mógł płacić dostawcom, usługodawcom ani partnerom reklamowym, a co gorsza, nie mógł również przekazać podatku VAT na konto skarbowe”, wspomina Dr. Meschede. Na szczęście już po kilku dniach prawnikowi udało się odblokować konto. Powodem blokady konta były w tym przypadku zupełnie legalne wpływy, których bank nie mógł „udokumentować” i które wydały mu się „nietypowe i wątpliwe”.
Blokada konta może dotknąć każdego
Według prawnika fatalne jest to, że każdego może to spotkać i nie ma skutecznej ochrony: „Zalecam zgłoszenie transakcji takich jak duże wpłaty gotówkowe lub nietypowe wpływy z zagranicy odpowiedniemu doradcy bankowemu – ale nawet to nie zawsze chroni przed blokadą konta, jak w wielu przypadkach możemy zaobserwować.”
Od kilku miesięcy co tydzień z nowymi przypadkami zwracają się do kancelarii osoby podejrzane o pranie pieniędzy. Wielokrotnie konieczne jest wtedy złożenie wniosku oczasowo odblokowanie konta.
Dr. Meschede: „To dotyka każdego. Zarówno osób prywatnych, jak i firm. Kilka tygodni temu na przykład bank zablokował konto pary, ponieważ dokonali dwóch wpłat gotówkowych na sumę 15 000,00 € bez odpowiednich dowodów pochodzenia środków.
Uciążliwe było to, że para zakupiła nieruchomość i musiała pilnie przelać wymaganą cenę zakupu. Transakcja prawie nie została sfinalizowana z powodu blokady konta.”
Czy poszkodowani są rekompensowani, jeśli podejrzenie się nie potwierdza?
„W większości przypadków niestety nie. Zarówno ewentualne skutki, takie jak opłaty za upomnienia czy grzywny, jak i koszty postępowania sądowego, muszą ponosić poszkodowani – lub ich ubezpieczyciel ochrony prawnej – zazwyczaj w całości.”
Powodem fali blokad kont są przepisy prawne dotyczące zwalczania prania pieniędzy i finansowania terroryzmu, które zobowiązują banki do zablokowania konta w przypadku podejrzanych transakcji. Ta zmiana jest ważnym narzędziem przeciwdziałania praniu pieniędzy i przestępczym strukturom.
Jednak:
• Potrzebny próg podejrzenia zgłoszenia jest tak niski, że każda nietypowa transakcja może spowodować zgłoszenie podejrzenia.
• Podejrzenie potwierdza się tylko w procentowej „zerowej dziesiątce” zgłoszeń.
• Skutki niesłusznej blokady konta muszą zazwyczaj ponosić poszkodowani, choć nie popełnili żadnego przestępstwa.

„Tu konieczne jest pilne ulepszenie przez ustawodawcę” – uważa prawnik. Ponieważ banki są zmuszone przez ustawę do reagowania na najmniejsze nieprawidłowości i podejrzenia oraz do natychmiastowego blokowania kont swoich klientów – mimo że w zdecydowanej większości przypadków nie popełnili niczego nielegalnego. Jeśli bank nie podejmie żadnych działań, naraża się na ryzyko otrzymania kary od organu nadzorczego.
A co z dotkniętymi klientami? Zostają w prawdziwym koszmarze, ponieważ ich konta są blokowane, a oni ponoszą koszty. „W środowisku specjalistów przepisy prawne dotyczące zgłaszania podejrzeń prania pieniędzy coraz bardziej budzą krytykę. Wydaje się, że ustawodawca nie wziął pod uwagę ogromnych ryzyk dla nieskazitelnych klientów bankowych” - podsumowuje Dr. Meschede.

Więc poczekaj, aż sprzedasz i prześlij pieniądze na konto notariusza, bądź ostrożny, gdyż nie ma nic szybszego niż zamknięcie konta, zwłaszcza gdy w grę wchodzi GWG.
bruno68

Napisany przez Amondin
noelmaxim pisze:
Albo zabezpieczyć odpowiednią kwotę pośredniczącą między nimi a odkładać płatność ceny zakupu tak, aby była dokonana z wyprzedzeniem, dostępna z wyprzedzeniem i aby nabywca zapłacił opłatę za zakończenie użytkowania.

Z jakim bankiem planują Państwo finansowanie?

Czy rozumie Pan/Pani pod pojęciem opłaty za zakończenie użytkowania, że nabywca mojej nieruchomości, którą mam zamiar sprzedać, już zapłacił cenę zakupu, tak że mogę wykorzystać tę cenę zakupu jako kapitał własny do finansowania nieruchomości, którą zamierzam kupić, ale nadal mieszkam w już sprzedanej nieruchomości w pewnym sensie wynajmując ją?

Bank, z którym zamierzam finansować, jeszcze nie jest określony, ponieważ nie chciałem podpisywać niczego wiążącego, dopóki nie będę miał/a notarialnie potwierdzonej umowy sprzedaży mojej nieruchomości na sprzedaż. Potwierdzenie może nastąpić w lutym. Wolałbym docelowego darczyńcę kredytu z Raiffeisenverbund, czyli lokalnego banku ludowego, Sparda Bank lub Schwäbisch Hall.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, tak właśnie to rozumiem! Czemu nie rozważają wyboru wszystkich banków do realizacji swojego przedsięwzięcia? No cóż, sprzedaż wraz z uwierzytelnieniem prawdopodobnie w jednym tchem z zakupem, prawda?

Napisany przez Amondin
pisze:
Tak, to mam na myśli!

Dlaczego nie rozważają Państwo wyboru wszystkich banków do realizacji swojego planu?

No cóż, sprzedaż wraz z ustaleniem prawdopodobnie w jednym oddechu z zakupem, prawda?

Oczywiście rozważam to i najprawdopodobniej, gdy nadejdzie ten czas, zapytam o ofertę w innych bankach i porównam oferty. Już wiem, czego chcę. Teraz tylko pozostaje otwarte pytanie, czy potrzebuję dodatkowego finansowania pośredniego, czy też mogę nadal mieszkać na wynajmowanym terenie po sprzedaży nieruchomości. Prawdopodobnie będzie to tylko miesiąc (+/- 2 tygodnie).

Miałem to zaplanowane tak, że gdy tylko będę miał termin ustalenia prawdopodobnego sprzedaży, umieszczę termin ustalenia zakupu zaraz po nim. Może to być bezpośredni termin następnego dnia, ale także o kilka dni później. Być może będą to różni notariusze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata