Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przejmować obcą pożyczkę na własny projekt nowego budownictwa.

Napisany przez Knupfer
Cześć wszystkim,

jak wielu z was, inflacja oraz drastyczny wzrost stóp procentowych mocno nas uderzyły, dlatego planowana realizacja naszego domku jednorodzinnego jest obecnie zagrożona.

Teraz przyszedł mi do głowy pomysł, jak może udać się z własnym domem (przyznaję, że to raczej słaba szansa - ale cóż)

Załóżmy taki scenariusz:
Ktoś niedawno w dobrej ofercie wziął kredyt, ale z jakiegoś powodu musi sprzedać nowy obiekt. Nowy nabywca zaoszczędził wymaganą kwotę i nie potrzebuje finansowania. Sprzedający mógłby spłacić kredyt w całości, ale musiałby ewentualnie zapłacić karę, ponieważ kredyt miał w rzeczywistości znacznie dłuższy okres spłaty

--> Teraz nasuwa mi się pytanie, czy mogę wskoczyć tutaj i spłacić obcy kredyt dla mojego własnego projektu budowlanego.

Co sądzą eksperci?

Napisany przez Sephir0th
Uważam, że to mało prawdopodobne. Dlaczego bank miałby mieć zainteresowanie tym? Zarówno kontrahenci, jak i zabezpieczony obiekt musieliby ulec całkowitej zmianie. O wiele łatwiej jest to zrealizować za pomocą nowej umowy.

Napisany przez 2utopus
Czy bank powinien więc dodatkowo sobie pracować, aby móc sprzedać korzystny kredyt oprocentowany na poziomie 0,x%, zamiast kredytu oprocentowanego na poziomie 4,x%?

Napisany przez Knupfer
Jestem sobie w pełni świadomy/a, że to nie jest klasyczna droga i bank niekoniecznie będzie zainteresowany taką sytuacją. Ale z zasady chcę jedynie przejąć długi kogoś innego. Pod warunkiem, że moja [url]zdolność kredytowa[/url] jest taka sama lub lepsza niż dłużnika, formalnie nie powinno temu nic przeszkadzać. Być może ktoś już miał podobny pomysł i odniósł sukces lub poniósł porażkę... każdy wkład jest mile widziany :-)

Napisany przez ZehWeh
Uważam to również za mało prawdopodobne. Teoretycznie może być to możliwe, ale w praktyce zazwyczaj wygląda to tak, że Dom zostaje sprzedany bankowi, a kredyt spłacany jest w ten sposób.

I jak już zostało wspomniane, bank nie zgodzi się na coś takiego. Banki nie są Twoimi przyjaciółmi, chcą one tak jak każde inne przedsiębiorstwo zarabiać pieniądze. Dla banku nowa umowa na 4,x% byłaby zdecydowanie lepsza, dlatego bankowi wystarczy taki powód, by odrzucić Twój pomysł.

Napisany przez Mai
Chociaż nie jestem pewien, czy bank musi zgodzić się na wymianę kredytobiorcy bez zmiany zabezpieczenia. W szczególności, jeśli wartość nowego obiektu zabezpieczenia jest niższa... a wtedy musi również pasować zaległość do tego, ile pieniędzy potrzebujesz, w przeciwnym razie musiałbyś i tak dokapitalizować (w skomplikowanej konstrukcji..). Ponadto, w przypadku kogoś, kto finansuje się na poziomie 0,x%, obecnie opłata za wcześniejszą spłatę jest praktycznie zerowa. Oznacza to, że mało prawdopodobne jest, aby ktoś obcy podjął się takich eksperymentów, ponieważ w zasadzie niczego poza stresem nie zyska. Więc jeśli ta osoba nie jest twoim najlepszym przyjacielem, widzę niewiele szans na znalezienie kogoś.

W takim przypadku sugerowałbym dostosowanie planu do aktualnej sytuacji. Ile dzisiaj możesz zrobić. Co naprawdę jest konieczne, a co nie. I nadal obserwować sytuację.

Napisany przez StGe1973
Pomysł jest miły, ale to niestety nie działa w praktyce. Bank zawsze będzie wymagać VFE od sprzedawcy... On może go także zapłacić, ponieważ sprzedaje. Jedyną rzeczą, którą bank robi, jest czysta wymiana zastawu, jeśli sprzedawca może zabezpieczyć kredyt inną nieruchomością i po prostu nie chce go spłacić. Jednakże jest to również zależne od dobrej woli banku.

Aby to sklasyfikować, ponieważ teraz coraz częściej mówi się o tak wysokich stawkach. Obecnie stopy procentowe mieszczą się raczej w dolnym zakresie normy. Wyjątkiem były ostatnie lata... obecnie jest to raczej norma.

Napisany przez volltilger
Ojej, co za śmieci. Marnowanie czasu, każda litera. Nic z tego własnego domu, płacenie dalej czynsz. Życzę wam tego i mam nadzieję na jeszcze wyższe odsetki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata