Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Karta kredytowa - wpływ na punktację w Biurze Informacji Kredytowej WHEN BIK)

Napisany przez marcelul
Cześć wszystkim,

planujemy w ciągu najbliższych 2-3 lat różne podróże zagraniczne, między innymi do USA. W tym celu chcielibyśmy teraz zaopatrzyć się w odpowiednią kartę kredytową podróżną. Po różnych badaniach trafiliśmy na GenialCard (VISA) Banku Hanseatic. Zanim jednak złożę wniosek o tę kartę, nurtuje mnie pytanie, jakie będą tego konsekwencje dla mojego wyniku w Schufa.

Aktualnie posiadam już dwie karty MasterCard (MasterCard Gold od mojego banku Sparkasse, Karta kredytowa Miles & More Gold od linii lotniczej Lufthansa do zbierania mil). Trzecia karta kredytowa - przynajmniej według różnych informacji w internecie - prawdopodobnie negatywnie wpłynie na mój wynik w Schufa. Osiągnął on obecnie ponad 99% i może spaść poniżej 95%.

Zastanawiam się teraz nad anulowaniem karty MasterCard Gold w Banku Sparkasse i zamiast tego zawarciem umowy na kartę GenialCard. Czy MasterCard zostanie niezwłocznie usunięta z Schufa po jej anulowaniu? Czy słusznie zakładam, że wówczas zawarcie umowy na GenialCard nie wpłynie negatywnie na mój wynik w Schufa?

Będzie mi miło usłyszeć od was opinie i Wasze doświadczenia.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia
marcelul

Re: Karta kredytowa - wpływ na punktację w Biurze Informacji Kredytowej WHEN BIK)

Napisany przez 2titan1981
Każda zmiana wprowadzana do SCHUFA początkowo wiąże się z pewnymi negatywnymi skutkami. Wypowiedzenie i ponowne złożenie wniosku to dwa

Napisany przez 2utopus
Jeśli chcesz podróżować i boisz się o swój scoring Schufa, dlaczego by nie pozwolić innym podróżnym kupić kartę?

Do czego potrzebujesz bardzo dobrego wyniku Schufa w najbliższych latach?

Dlaczego to konkretna karta kredytowa? Co potrafi, czego inne nie potrafią?

Generalnie w przypadku Schufa zmiany początkowo są uważane za negatywne - im dłużej te relacje handlowe będą przebiegały bez zakłóceń, tym lepszy będzie ponownie scoring.

Jeśli więc kupisz nową kartę i zrezygnujesz z innej, to już dwie zmiany naraz... ale to oczywiście tylko moje prywatne amatorskie przemyślenia na ten temat.

Jeśli chodzi tylko o opłatę otwarcia w wysokości 35 €, ale w najbliższej przyszłości będziesz potrzebował finansowania nieruchomości, to może to być sprzeczne - ale niekoniecznie.

Napisany przez marcelul
Dziękuję Wam wszystkim za opinie. Nie wiedziałem, że rozwiązanie karty/związku biznesowego jest początkowo uważane za negatywne zjawisko.

Czym różni się GenialCard od moich dotychczasowych kart MasterCard? Brak opłat za wypłaty gotówki za granicą, brak opłat za transakcje w obcej walucie. Niestety, oba moje obecne karty MasterCard Gold posiadają takie opłaty. I to właśnie sprawia, że GenialCard jako karta kredytowa podróżnicza jest dla mnie tak lukratywna.

Jeśli chodzi o temat punktacji w Schufa: Zawsze dobrze mieć bardzo dobrą punktację w Schufa. Być może w przyszłości będziesz potrzebować finansowania lub czegoś podobnego, więc z pewnością jest to korzystne, gdy masz bardzo dobrą punktację, prawda?

Napisany przez 2utopus
Oczywiście, nie można przegapić tekstów z gwiazdkami:

**Operatorzy bankomatów lub oddziałów bankowych mogą pobierać własne opłaty.
***Kurs wymiany walut zależy od dnia, w którym zgłoszenie zostanie złożone w Hanseatic Bank. Może różnić się od dnia dokonania płatności.

Warto się przyjrzeć dokładnie wypisowi „P/L” — widziałem w przypadku innych kart kredytowych, że samo wypłacenie gotówki jest bezpłatne, ale jeśli na karcie nie ma środków, trzeba zapłacić około 15% odsetek rocznie za okres od wypłaty do opłacenia rachunku kartą kredytową — to potrafi sporo kosztować.

Warto jednak sprawdzić, jakie opłaty miesięczne/roczne naliczane są na twoje obecne karty/konta.
(Przecież Sparkasse nie jest znana z taniego prowadzenia kont.)

Moim zdaniem dodatkowa karta kredytowa nie jest prawdopodobnie tak negatywna dla Schufa — po kilku kwartałach powinno to wrócić do poprzedniego poziomu.
(prywatna opinia laika!)

Ja sam mam kartę Payback-Amex i kartę Advanzia Mastercard Gold — także są bezpłatne miesięcznie — możesz je sobie również raz przejrzeć.

Napisany przez 2titan1981
Karta kredytowa Barclaycard byłaby też dobrym kandydatem, jeśli można zaakceptować warunki. Jeśli nie ustawisz spłaty ratalnej, a zapłacisz pełną kwotę, karta jest również bezpłatna. Posiadając trzy główne karty kredytowe, możesz być pewien, że możesz zawsze płacić zagranicą. Dla mnie to było ważne. Zazwyczaj korzystam z karty Barclaycard za granicą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata