Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: UniRak Fundusz Mieszany WKN 849104

Napisany przez Eberhard1234
Cześć wszystkim,

w przeszłości nabyłem powyższy fundusz w ramach planu oszczędnościowego w Comdirect.
Niestety nie jest on już oferowany.
Czy ktoś może polecić mi, gdzie mogę kupić ten fundusz tanio?
W Comdirect było to możliwe bez prowizji. Dziękuję.

Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
Ale dlaczego taki drogi fundusz?

Zobacz koszty na stronie 50:
https://fondsdocs.edisoft.de/0109/VP/...1_20220815.pdf

Na przestrzeni 5 lat na przykład MSCI World radził sobie znacznie lepiej - zapewne również ze względu na wysokie opłaty za ten fundusz.

Jak już wspomniałem, nie zapłaciłem prowizji przy inwestowaniu przez Comdirect, możliwe że są tam ukryte opłaty.
Moim celem jest przede wszystkim dywersyfikacja obok mojego najlepszego funduszu mieszanych i w tym sensie
ten fundusz o wartości 6,2 mld euro (5 gwiazdek Morningstar) wydaje się odpowiedni. W moim przypadku nie osiągnął on tak dobrych wyników jak inne, ale chcę kontynuować zakupy
ze względu na efekt uśredniania kosztów, aby w końcu móc wziąć udział w tej imprezie.

Napisany przez 2utopus
Ale przy rocznej opłacie w wysokości około 1,4% TER, koszty na przestrzeni 10 lat wynoszą już 15% - w przypadku ETF-a z opłatą tylko 0,2% p.a. jest to znacznie tańsze. (Czyli inwestując przez 10 lat w fundusz o niskich kosztach nawet z 5% opłatą przy wykupie, wypadamy lepiej niż w przypadku tego drogiego funduszu.)

Efekt kosztów średnich maleje, im dłużej trwa plan oszczędzania - w przypadku stopy oszczędzania 50 € w stosunku do 600€, jest ona wyższa niż w przypadku 12.000€.

Jeśli coś poszło źle, na rynku akcji nie ma sprawiedliwości wyrównawczej, że w przyszłości będzie lepiej - często lepiej jest pozbyć się inwestycji, które nie przyniosły zysku i zainwestować w te, które dobrze się sprawdzają.

Jeśli na przykład zainwestowano 10.000 € w tym funduszu, roczna opłata w wysokości 1,4% TER (opłaty) wynosi 140 € - czyli przez 10 lat 1400 € - fundusz ten musi wypadać lepiej niż rynek, aby osiągnąć poziom rynku.

a jakich funduszy mieszanych byś polecił? Chętnie się im przyjrzę.

Dla mnie motto brzmi:

Duże ruszenie i zakłócanie tylko opróżnia portfele

Napisany przez 2utopus
Eberhard1234 pisze:
i który fundusz mieszałbyś polecał? Chętnie to sprawdzę.

Osobiście nie wybrałbym zarządzanego funduszu - zazwyczaj koszty bieżące są dość wysokie.
Raczej wybrałbym ETF o jak najszerszym zasięgu - na przykład na MSCI-World lub FTSE-AllWorld - najlepiej duży z fizycznym odzwierciedleniem.
Jeśli zależy Ci na zrównoważonych inwestycjach, możesz zdecydować się na fundusz związany z SRI.

Na just-ETF można znaleźć dość dobre informacje: https://www.justetf.com/de/

Cytat od Eberhard1234

Dużo zamieszania powoduje opróżnienie kieszeni

To na pewno prawda - Buy-and-Hold jest dość dobry - tylko około 80% funduszy nie jest w stanie pokonać swojego indeksu - dlatego lepiej zainwestować bezpośrednio w indeks za pomocą ETF-a.
(Oczywiście, chyba że chcesz hobbystycznie zainwestować również trochę pieniędzy w akcje jednostkowe, żeby nabierać doświadczenia lub uczestniczyć w walnych zgromadzeniach.)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata