Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: dobrowolnie ubezpieczony - podwyżka składki - decyzja składkowa

Napisany przez Traube
Jestem dobrowolnie ubezpieczony w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym (płacę sam).

Od 01.01.2023 roku, jak co roku, granica dochodów do obliczenia minimalnej składki została podniesiona, a ta kasa chorych również podniosła składkę dodatkową. W rezultacie muszę zapłacić wyższą składkę.

W zeszłym roku Bundestag postanowił, że publiczne ubezpieczenia zdrowotne, w przeciwieństwie do dotychczasowego postępowania, nie muszą już wysyłać informacyjnych listów do ubezpieczonych, jeśli składka ubezpieczenia wzrasta. Czy ta decyzja Bundestagu odnosi się również do decyzji o składce, czyli czy nie musi być wysyłany nowy decyzja o składce? Jak dotąd nie dostałem żadnej korespondencji ani nowej decyzji o składce.
Czy oznacza to, że muszę sam obliczyć nową, wyższą składkę ubezpieczenia zdrowotnego, aby wiedzieć, ile mam zapłacić? Czy nie mam prawa do nowej decyzji o składce, czy to nigdzie prawnie nie jest uregulowane?

Przeszukiwałem wiele informacji w Internecie, korzystałem z różnych wyszukiwarek, ale nie znalazłem nic na ten temat (może źle szukałem?).
Może ktoś tu może mi pomóc? Z góry dziękuję.

Napisany przez BenniG
Cześć,

tylko dla jasności, nie jesteś dobrowolnie ubezpieczony, ponieważ zarabiasz powyżej limitu rocznego wynagrodzenia?

Co na to Twoje ubezpieczenie zdrowotne?

Pozdrawiam

Napisany przez Traube
Dlaczego nie jestem ubezpieczony dobrowolnie? Przecież napisałem, że jestem ubezpieczony dobrowolnie.

Napisany przez BenniG
Tak, przepraszam, to było za dużo. Dlaczego zatem jesteś ubezpieczony dobrowolnie?

Napisany przez Traube
Nie pracuję zawodowo.

Napisany przez 2utopus
A co na to mówi twoje ubezpieczenie zdrowotne? Dopóki nie dostaniesz odpowiedniego żądania, osobiście kontynuowałbym płacenie tak, jak dotychczas. Jeśli będą chcieli więcej, z pewnością ci powiedzą, prawda?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata