Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nawiązania lub refinansowanie? Czy można użyć do tego umowy oszczędnościowej na cele budowlane?

Napisany przez Steppke
Szanowni Forumowicze, Czy dojrzały kontrakt oszczędnościowy na budowę (LBS) może być użyty do zmniejszenia reszty zadłużenia kredytu hipotecznego (przy nadchodzącym refinansowaniu lub refinansowaniu)? Przykład: Reszta zadłużenia kredytu hipotecznego: 160 000 euro Kontrakt oszczędnościowy na budowę: 60 000 euro Czy jest możliwe wpłacenie 60 000 euro jako jednorazową płatność, aby kredyt podczas prolongaty miał tylko wysokość 100 000 euro, a co za tym idzie, miesięczna rata odsetkowa znacznie by spadła? Albo: Można zrezygnować z przydziału i wypłacić oszczędzone 30 000 euro, które można następnie wykorzystać do obniżenia zadłużenia hipotecznego o tę kwotę? Czy coś takiego jest możliwe/roztropne? Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Steppke

Re: Finansowanie nawiązania lub refinansowanie? Czy można użyć do tego umowy oszczędnościowej na cele budowlane?

Napisany przez Muenchner82
Nie wiem, dlaczego to teoretycznie nie miałoby być możliwe. Oczywiście, czy to jest mądre, to już inna sprawa.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, ale na pewno nie wybierać umowy z LBS, ponieważ istnieją znacznie lepsze taryfy!

Napisany przez KingRollo
To brzmi, jakby już miał umowę oszczędnościową w LBS.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, też tak sądzę, niestety dla niego.

Dotyczy to też zawsze osób czytających.

Napisany przez Steppke
pisze:
Tak, ale zdecydowanie nie wybieram umowy LBS, ponieważ są znacznie lepsze oferty!

Cześć Panie Buhmann,

to dziecko (niestety) zostało dawno wrzucone do studni (mój ojciec ją wtedy zawarł). Jest mi świadome, że istnieją lepsze możliwości/dostawcy. Ale BSV jest teraz gotowy do przydzielenia. Nic już nie można zmienić.

Cytat użytkownika Muenchner82

Nie wiem, dlaczego to teoretycznie nie miałoby być możliwe. Ale czy to jest mądre, to oczywiście inna sprawa.

Cześć Muenchner82,

oto wielkie pytanie! Czy to jest mądre, czy nie?

Refinansowanie przychodzi za kilka miesięcy, niestety zaniedbaliśmy się zabezpieczyć bardzo korzystne kredyty Forward (w okresie niskich stóp procentowych). Posłuchano ekspertów, którzy prawie wszyscy twierdzili, że niskie stopy procentowe pozostaną tak niskie przez wiele lat. Wiem, że było to nierozsądne, ale niestety nie da się tego teraz zmienić.

Czy istnieją argumenty za wykorzystaniem BSV do znacznego zmniejszenia pozostałej kwoty kredytu hipotecznego, tak aby miesięczna stopa procentowa refinansowania (również znacznie) spadła, co przemawia przeciwko temu?

Będę wdzięczny za opinie/sugestie/alternatywy/za i przeciw/.

Dzięki i pozdrowienia
Steppek

Napisany przez NaTwoim13
1) Jakie jest pozostałe saldo zadłużenia?
2) Kiedy będzie ono wymagalne?
3) Jak wysoka jest suma wypłacana w ramach kredytu hipotecznego?
4) Jak wysoki jest stan konta?
5) Jaka jest stopa procentowa kredytu hipotecznego?
6) Jaka jest stopa procentowa i rata kapitałowa kredytu hipotecznego?
7) Pożądana ogólna stopa procentowa i rata kapitałowa dla kwoty do refinansowania?
8) Kod pocztowy obiektu zabezpieczającego?

Napisany przez Muenchner82
Steppke pisze:
Co jest za i przeciw korzystaniu z Bausparkasse aby znacznie zmniejszyć pozostały dług hipoteczny, co w konsekwencji obniży miesięczną ratę odsetkową refinansowania (również znacznie), co przemawia przeciwko temu?

Czy już wiesz, jak wysoka będzie rata kredytu BS? Zwykle przy niskich stopach procentowych stosuje się wysokie spłaty.

Cieszyłbym się z opinii/sugestii/alternatyw/za/przeciw.

Dzięki i pozdrowienia
Steppke

Jeśli miesięczne obciążenie całkowite odpowiada, a stopa procentowa jest znacząco lepsza od obecnych stóp rynkowych, można to zrobić. Należy jednak pamiętać, że Bausparkasse potrzebuje zastawu hipotecznego, a bank również potrzebuje go do refinansowania, trzeba więc ustalić, kto zajmie która pozycję.

Napisany przez NaTwoim13
Bausparkasse nie musi koniecznie zażądać zastawu hipotecznego, a jeśli tak, to Bausparkassen mogą również przyjąć go jako dług w tyle hierarchii.

Poprosiłem o kilka informacji, Steppke chce opinii/sugestii/alternatyw/pozytywnych punktów, które może uzyskać rzetelnie, indywidualnie i fachowo!

Napisany przez NaTwoim13
Właśnie widziałem i zauważyłem, szkoda Steppke! Szczerze mówiąc, nie wiem, co można było zrobić źle - patrz mój post #12 z ofertą - gdyby podpisano ten Forward 2021!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata