Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Flexible oszczędzanie mieszkaniowe - czy zrezygnować czy kontynuować?

Napisany przez otto88
Cześć,

od dłuższego czasu czytam z zainteresowaniem wiele postów i w końcu zdecydowałem się zarejestrować tutaj.

Mój ojciec ma umowę oszczędnościową budowlaną z 2010 roku na sumę 7.000 EUR.
Plan FlexBausparen (F): 1,00% stopa podstawowa + 2,00% stopa specjalna

06.02.2018 otrzymaliśmy już powiadomienie o przydzieleniu. Co mnie zastanawia, to następujący fragment w piśmie:
Proszę zauważyć, że od terminu przydziału nie będą przyznawane kolejne odsetki specjalne. Odsetki specjalne już zaksięgowane na koncie specjalnym nie będą odsetkowane od tego terminu (zgodnie z § 3 ust. 2 Regulaminu Ogólnego).
Czy to jest prawidłowe z prawnego punktu widzenia, czy są jakieś znane wyroki dotyczące tego?

Stan konta na koncie oszczędnościowym wynosi 6.179 EUR + konto specjalne na dzień 32.12.2022.
Oznacza to, że pod koniec roku na pewno powinienem zrezygnować, mając łączną kwotę zgromadzonych środków w wysokości 6.659 vs. 7.000 EUR zawartej w umowie oszczędnościowej.

Jednak co mnie szczególnie boli, to czy rzeczywiście odstępstwo od oprocentowania specjalnego nastąpiło od czasu osiągnięcia przydziału?

Dziękuję bardzo!

Napisany przez 2tneub
otto88 pisze:
06.02.2018 roku otrzymałem powiadomienie o przydziale. To, co mnie zastanawia, to następujący akapit w piśmie:
Proszę pamiętać, że po terminie przydziału nie będą udzielane żadne dodatkowe specjalne odsetki. Odsetki specjalne, które już zostały wpłacone na Twoje konto, nie będą dłużej oprocentowane od tego terminu (3§ ust. 2 Regulaminu)

Czy nie byłoby sensowne wyszukać ten paragraf z tamtego czasu w Regulaminie?
Moje amatorskie zdanie:
Specjalne odsetki są po prostu specjalnymi odsetkami. Jeśli w tym paragrafie jest napisane, że są one przyznawane tylko do momentu przydziału, to tak też powinno być.

Napisany przez Moizi
Zgadzam się z opinią poprzedniego użytkownika. W pierwszym kroku najrozsądniej byłoby znaleźć odpowiedni paragraf w ABB.

Napisany przez otto88
Cześć wszystkim. Dziękuję za wskazówkę. Wreszcie mam czas, aby przejrzeć warunki ABB.

§3 Oprocentowanie oszczędności, Zysk specjalny, Bonus oszczędnościowy, 2. akapit:
(2) Oszczędzający w ramach okresu, który trwa maksymalnie od roku zawarcia umowy i 9 kolejnych lat, lecz nie dłużej niż do daty przydziału (§4), ma prawo do dodatkowego zysku specjalnego.
(..)
Warunkiem otrzymania zysku specjalnego jest albo przydział umowy oszczędnościowej z zrzeczeniem się kredytu (§4) ...

Z tego wynika, że zysk specjalny mógłby być przyznany maksymalnie do 2019 roku (zawarcie umowy w 2010 roku + 9 lat).
Wszystko w porządku? W takim razie mogę zrzec się kredytu i wypłacić środki oraz odsetki.

Ponadto zauważyłem, że nadal pobierana jest opłata za prowadzenie konta. Mogę ja zwrócić zgodnie z wyrokiem BGH, prawda?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata