Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mimo kredytu mieszkaniowego i dodatku emerytalnego Riester, nadal można korzystać z konta mieszkaniowego?

Napisany przez Smolle
Cześć,

Mam nadzieję, że ktoś może mi tutaj pomóc?
W 2007 roku podpisałem umowę na emeryturę Riester, do której zawsze wpłacam 4% mojego wynagrodzenia brutto, składam również zeznania podatkowe i otrzymuję odpowiadające mi korzyści.

Teraz w 2014 roku zakupiłem Dom i sfinansowałem go za pomocą Wohnriester (Schwäbisch Hall)
Zawsze dostawałem moje korzyści z emerytury Riester i nigdy nie korzystałem z żadnych korzyści podatkowych związanych z Wohnriester (2100 € w przypadku emerytury Riester)

Teraz moje pytanie: czy konto oszczędnościowe związane z mieszkaniowym kredytem emerytalnym w ogóle powstanie, jeśli skorzystam z prawa do wcześniejszego wypowiedzenia umowy po upływie 10 lat. (Przypisanie nastąpi dopiero za około 5 lat)

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże

Pozdrowienia Daniel

Re: Czy mimo kredytu mieszkaniowego i dodatku emerytalnego Riester, nadal można korzystać z konta mieszkaniowego?

Napisany przez BaufiManuf
Cześć Daniel,

Wohnriester ma swoje haczyki, jest dość skomplikowany. Dlatego być może jeszcze nikt nie odpowiedział.

Chodzi Ci prawdopodobnie o to, czy wypowiedzenie umowy może mieć negatywne skutki dla wsparcia finansowego lub podatkowego związane z umową Riester - prawda? A czy Twoje ówczesne stopy procentowe są naprawdę gorsze niż dzisiejsze? Moim zdaniem tylko wtedy warto rozważyć wypowiedzenie, jeśli obie te kwestie można jednoznacznie rozstrzygnąć na Twoją korzyść.

Prawdopodobnie wiesz, że masz prawo do wypowiedzenia umowy kredytowej 10,5 lat po pełnej spłacie (-> BGB §489)?

Na Twoim miejscu skierowałbym swoje pytanie do SH; nawet jeśli nie chcą wypowiedzenia, muszą odpowiedzieć rzetelnie.

Prawdopodobnie również ubezpieczenie Emerytalne może Ci pomóc, więc po prostu zadzwoń tam. Również dla siebie i klientów często dzwoniłem ze zapytaniami dotyczącymi Wohnriester i wiele spraw udało mi się zaskakująco dobrze wyjaśnić korzystając z ich infolinii.

Powodzenia!
Daniel

Napisany przez bruno68
Niestety nie tak Smolle,

w zasadzie powinno się samemu zadać sobie pytanie: Dlaczego zdecydowałem się na zawarcie swojego finansowania budowlanego wyłącznie z tą firmą!
Na pewno lokalnie, znasz się, ale czy to wystarczy?
Bo patrząc na twoją pisownię, wydaje się, że wiele rzeczy zapomniano im powiedzieć!
Podobnie jak w przypadku specyfiki oszczędzania w ramach planu Riester!
Ponieważ nie ma prawdziwego prawa do wypowiedzenia! Ale jeśli nastąpi rozwiązanie, wszystkie dopłaty i korzyści podatkowe muszą zostać zwrócone, istnieje tylko prawo do odstąpienia od umowy!
Należy również zauważyć, że finansowanie klockami zostało zawarte jako pakiet kompleksowy!
Jeśli jako partner umowy naruszam uzgodnione, drugiej stronie umowy przysługuje prawo do szczególnego wypowiedzenia zgodnie z § 499 BGB.

§ 499 Prawo do wypowiedzenia przez pożyczkodawcę; odmowa świadczenia
(1) W umowie ogólnych warunków kredytu konsumenckiego postanowienie dotyczące prawa do wypowiedzenia przez pożyczkodawcę jest nieważne, jeśli ustalono określony okres umowy lub jeśli okres wypowiedzenia nie przekracza dwóch miesięcy.
(2) Pożyczkodawca, na mocy stosownego postanowienia, ma prawo odmówić wypłaty kredytu konsumenckiego, w przypadku gdy nie określono czasu spłaty kredytu, z ważnego powodu. Jeśli pożyczkodawca zamierza skorzystać z tego prawa, musi niezwłocznie poinformować pożyczkobiorcę o przyczynach, najlepiej przed, a najdalej niezwłocznie po skorzystaniu z prawa. Informowanie o przyczynach odbywa się wówczas, gdy nie zagraża to bezpieczeństwu publicznemu lub porządkowi.
(3) Pożyczkodawca nie może jednostronnie wypowiedzieć umowy o kredyt konsumencki, zakończyć ją w inny sposób ani żądać jej zmiany z powodu niepełności informacji dostarczonych przez pożyczkobiorcę przed zawarciem umowy ani z powodu niewłaściwego przeprowadzenia przez pożyczkobiorcę oceny zdolności kredytowej. W pierwszym zdaniu nie znajduje zastosowania w sytuacji, gdy wada oceny zdolności kredytowej polega na tym, że pożyczkobiorca celowo zataił lub podał fałszywe informacje istotne dla oceny zdolności kredytowej pożyczkodawcy.

W tym przypadku dotyczącym finansowania w rama...

Napisany przez C. Andreas
pisze:
Hallo,

Ich hoffe jemand kann mir hier helfen?
Ich habe 2007 eine Riester Rente abgeschlossen wo ich auch schon immer 4% meines Bruttos einzahle und auch Steuererklärungen mache und auch die zulangen bekomme.

Jetzt habe ich mir 2014 ein Haus gekauft und das mit wohnriester finanziert (Schwäbisch Hall)
Ich habe immer meine zulangen über meine Riester Rente bekommen und auch nie einen steuerlichen Vorteil von der wohnriester (2100€ bei der Riester Rente)

Jetzt meine Frage: wird ein wohnförferkonto überhaupt entstehen wenn ich vom sonderkündigungsrecht nach 10 Jahren Gebrauch machen. (Zuteilung findet erst ca in 5 Jahren statt)

Hoffe mir kann jemand helfen

Lg Daniel

Hallo Daniel,

das Wohnförderkonto wird immer erst eröffnet, wenn man die Zuteilung annimmt. Da Du vorher kündigen möchtest passiert hier auch nichts.
Bei Kündigung müßtest Du aber die erhaltenen Zulagen und die Steuerermäßigungen zurück zahlen vom Wohn Riester.
So wie Du schreibst war dies ja nicht der Fall.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata