Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Mała działalność gospodarcza / Mała firma

Napisany przez Lippi
Witajcie,

niestety jestem kolejną osobą, która uważa, że skomplikowany system podatkowy wystawił mi wyzwanie i mam nadzieję na Waszą pomoc!

Sytuacja wyjściowa:

Jestem pracownikiem na pełny etat i chciałbym dodatkowo zajmować się małą działalnością dodatkową. Mała usługa doradcza dla firm hotelarskich, około raz na kwartał. Przychód nie przekroczy 22 000 € rocznie.

Pytania:

1. Czy na to przedsięwzięcie muszę zdecydowanie założyć/zarejestrować firmę?

2. Czy mogę również po prostu wystawić jedno lub więcej faktur jako osoba prywatna, używając mojego osobistego numeru identyfikacji podatkowej, a następnie opodatkować dochody tylko w zeznaniu podatkowym?

3. Czy w tym przypadku bardziej sensowne jest założenie mikroprzedsiębiorstwa czy jednostki mikroprzedsiębiorstwa?

4. Chciałbym dodać nazwę firmy do mojego prywatnego nazwiska. Czy jest to możliwe wyłącznie w przypadku mikroprzedsiębiorstwa? Np. MM Consulting - Max Mustermann

5. Jeśli rejestracja działalności gospodarczej jest konieczna, czy muszę także posiadać własne Identyfikatora Podatku VAT dla mikroprzedsiębiorstwa?

5.1 Czy mogę użyć swojego osobistego numeru identyfikacji podatkowej na fakturze w przypadku mikroprzedsiębiorstwa, zamiast składać wniosek o nowy Identyfikator Podatku VAT?
5.2 Jeśli korzystam z ulgi dla małych przedsiębiorców, czy w ogóle potrzebuję Identyfikatora Podatku VAT?

6. Dochody podlegają oczywiście opodatkowaniu podatkiem dochodowym i muszą być wymienione jedynie w rozliczeniu podatkowym dochodowym?

7. Czy różnią się od siebie mikroprzedsiębiorstwa i jednostki mikroprzedsiębiorstwa jedynie tym, że przy mikroprzedsiębiorstwach można dodać nazwę firmy? VAT jest nieobowiązkowy do 22 000 € dla obu. Jaki zatem jest dokładny istotny różnicujący element?

Podsumowanie:

Chciałbym w zasadzie możliwie łatwo wystawiać faktury za moje usługi, minimalizując przy tym biurokratyczne formalności.

Cieszę się z pomocy i wskazówek.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie
Sven

Napisany przez StGe1973
1und2: To zależy od tego, czy Twój dodatkowy dochód stanowi znaczną część Twoich dochodów. Jeśli na przykład Twój dodatkowy dochód wynosi 20 000 euro, to urząd skarbowy prawdopodobnie zawsze uzna to za znaczną część. Jeśli zarabiasz 50 000 euro w głównej pracy, a Twój dodatkowy handel przynosi 1000 euro, to już nie. To zależy, czy musisz zarejestrować działalność gospodarczą czy nie. 3: Nie znam tego na pamięć, ale jeśli tneub znajdzie Twój temat, to być może wie coś o różnicy między małą działalnością gospodarczą a małym przedsiębiorcą. 4: W zgłoszeniu działalności gospodarczej możesz wybrać nazwę firmy, czy mi się mylę? O ile mi wiadomo, nazwa firmy nie może być wprowadzająca w błąd, czyli nazwiesz się np. Usługi Informatyczne Kowalski, a sprzedajesz jabłka na targu. 5: Jeśli korzystasz z regulacji dla małych przedsiębiorców, nie potrzebujesz numeru VAT. Wtedy musisz podać swój numer identyfikacji podatkowej na fakturze i dopisek na fakturze, że korzystasz z regulacji dla małych przedsiębiorców i dlatego nie jest podatek VAT. Cóż, w Twoim przypadku byłoby lepiej ich nie używać. Dużym plusem jest to, że jesteś tańszy dla klientów końcowych, ponieważ klient końcowy zawsze widzi tylko kwotę brutto. Chcesz sprzedawać usługi firmom, a tam podatek VAT (zwykle, bo te firmy są zobowiązane do podatku VAT) jest zupełnie obojętny, ponieważ te firmy ponownie otrzymują VAT jako podatek naliczony od urzędu skarbowego. Więc nie jesteś tańszy od innych, ale z drugiej strony oczywiście nie możesz odliczać VAT od swoich kosztów. No dobrze, ale z drugiej strony jest zachowanie oświadczenia dotyczącego VAT, należy samemu zdecydować. 6: Tak, oczywiście, ale to są różne rodzaje dochodu. Masz zarówno dochody jako pracownik, jak i z działalności gospodarczej. Musisz podać je oddzielnie w zeznaniu podatkowym i urząd skarbowy prawdopodobnie ustali zaliczkę na podatek od dochodów z działalności gospodarczej po Twoim pierwszym złożeniu.

Napisany przez 2tneub
Cześć Svenie,

Twoje pytania wynikają w dużej mierze z różnych przepisów, takich jak ustawa o podatku obrotowym kontra ustawa o podatku dochodowym oraz Kodeks Handlowy (HGB) kontra Kodeks Cywilny (BGB).

1+2)
Moim zdaniem musisz zarejestrować działalność gospodarczą, kiedy masz przynajmniej zamiar osiągnięcia zysku (w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej). Wyjątkiem jest tu samodzielna działalność (lekarze, prawnicy, doradcy podatkowi itp.). Prawo podatkowe jest nawet bardziej restrykcyjne niż prawo podatkowe dochodowe i opiera się na zamiarze osiągnięcia dochodów. Istnieje więc sytuacja, w której podatnik może być przedsiębiorcą pod względem podatku obrotowego, ale pod względem podatku dochodowego straty z tytułu hobby nie będą uznawane.
Oprócz prowadzenia działalności gospodarczej i samodzielnej działalności istnieje praktycznie tylko gelegacyjne pośrednictwo lub wynajem ruchomości zgodnie z §22 Kodeksu podatkowego (ESTG) (np. pośrednictwo w umowie telefonicznej dla znajomych/wynajem własnego kampera).

3)
Moim zdaniem te pojęcia się nie wykluczają. Pojęcie ""kleingewerbe"" pochodzi z prawa handlowego, podczas gdy ""mały przedsiębiorca"" jest definiowany w prawie podatku obrotowego.
Kleingewerbe to moim zdaniem osoba, która nie wymaga zorganizowanej działalności handlowej. Przygotowuje jedynie obliczenie dochodów; nie sporządza bilansu. Dla niego obowiązuje Kodeks Cywilny, a nie Kodeks Handlowy. Ponadto nie jest wpisany do rejestru handlowego jako handlowiec. Osoba prowadząca samodzielną działalność gospodarczą, która jest zarejestrowana w rejestrze handlowym, ma skrót e.K. (zarejestrowany handlowiec).
Z kolei mały przedsiębiorca nie jest zobowiązany do wykazywania VAT na swoich fakturach, jeśli nie przekracza określonych limitów.
Pod względem klasyfikacji powiedziałbym, że (prawie) każdy mały przedsiębiorca jest jednocześnie kleingewerbe, ale nie na odwrót.

4.)
Kiedyś nauczyłem się, że zarejestrowany handlowiec może wybrać nazwę firmową zgodnie z Kodeksem handlowym. Może to być nazwa niezależna od nazwiska osobistego. Na przykład Hotelconsulting e.K. Mały przedsiębiorca nie jest traktowany zgodnie z prawem handlowym i moim zdaniem nie może tego zrobić. Może jedynie dodać dodatek do swojego nazwiska. Na przykład Max Mustermann - Consulting

5) Numer identyfikacji podatkowej VAT jest potrzebny jedynie w przypadku zawierania transakcji zagranicznych w UE, w przeciwnym razie na fakturach można wykorzystać numer identyfikacji podatkowej przedsiębiorstwa. Numer podatkowy może być w pewnych przypadkach identyczny z numerem podatkowym w rozliczeniach podatkowych dochodów. Mimo to zalecam uzyskanie numeru identyfikacji podatkowej VAT i jego zastosowanie zamiast numeru podatkowego na fakturze (numer podatkowy może ulec zmianie - numer identyfikacji podatkowej VAT nigdy). W kontekście reklam, licencji lub platform sprzedażowych znajdujących się na dużych platformach takich jak Microsoft, Google, eBay, konieczne jest posiadanie numeru identyfikacji podatkowej VAT.
5.1) Numer identyfikacji podatkowej nie,
5.2) zobacz punkt 5. Mimo to polecam uzyskanie numeru identyfikacji podatkowej VAT. W przypadku takich transakcji zagranicznych (dostawa towarów wewnątrzwspólnotowa lub inne świadczenie wewnątrzwspólnotowe) obowiązek rozliczenia VAT przechodzi na odbiorcę usługi. Dlatego nawet jako mały przedsiębiorca jesteś zobowiązany do odprowadzenia VAT, ponieważ ten podatek VAT nie podlega wyłączeniu z powodu małego przedsiębiorcy. Ponieważ nie możesz odliczyć podatku naliczonego, musisz uiścić VAT. Wielu małych przedsiębiorców nie zdaje sobie sprawy, że w ten sposób unikają płacenia podatków.

6. W zeznaniu podatkowym dochodowym, deklaracji VAT i w przypadku działalności gospodarczej - deklaracji podatku akcyzowego
7. Powinno wynikać z moich innych odpowiedzi.

Dla Ciebie jako doradcy ważne jest dodatkowo sprawdzenie, czy będziesz działać zawodowo czy również jako wolny zawód.

https://www.existenzgruender.de/Shar...aetigkeit.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata