Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy rozwiązać umowę osiągnięcia gotowość do przekazania kredytu hipotecznego, czy lepiej zostawić ją bez zmian?

Napisany przez Smasher777
Cześć razem,

Mam nadal stary, gotowy do alokacji kontrakt budowlany, który od około 4 lat tylko tkwi.
Jest w nim około 4200€ i rocznie oprocentowany jest 2%.
W ciągu tych wszystkich lat nie było to takie złe, bo te 2% były znacznie więcej niż na lokacie terminowej.

Teraz jednak zastanawiam się, co jest bardziej sensowne. Pozostawić umowę bez zmian, czy ją zlikwidować i zainwestować w ETF-y?

Co byście doradzili?

Pozdrowienia

Re: Czy rozwiązać umowę osiągnięcia gotowość do przekazania kredytu hipotecznego, czy lepiej zostawić ją bez zmian?

Napisany przez 2titan1981
Pytanie raczej brzmi, co chciałbyś zrobić z pieniędzmi. To zależy od tego, co jest sensowne, a co nie jest. Być może sensowne byłoby najpierw założenie konta oszczędnościowego na 3-6 miesięcznych pensji jako rezerwowy fundusz awaryjny. Inni już to zrobili. Lub znają nieprzewidziane potrzeby finansowe i wtedy zasada jest zwiększać lub zmniejszać kwotę. Co z tego, że masz pieniądze w ETF-ach, gdy musiałbyś je sprzedać w złych czasach, kiedy twój portfel akurat jest na minusie o 50% lub więcej.... Zakładam, że zabezpieczyłeś sobie teraźniejszość z ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy (BU) i tak dalej.

To wszystko wokół chciałem tutaj w ogóle nie brać pod uwagę - to jest pewne. Chodzi mi tylko o ten kontrakt oszczędnościowy. Pieniądze w nim zgromadzone nie są mi potrzebne i mogą zostać zainwestowane.

Pytanie dotyczy formy. Czy pozostawić je bezpiecznie i stałe 2% czy zainwestować w coś innego.

Napisany przez 2titan1981
Więc odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie. Polecam trzymać bezpieczne inwestycje tak długo, jak to możliwe. Rozkład aktywów sam w sobie pomaga bardzo w ustaleniu, czy należy zainwestować więcej w akcje/ETF-y, czy raczej w bezpieczne inwestycje, jednakże nie zostało to tutaj określone. Zawsze należy to uwzględnić w kontekście ogólnej strategii, którą chcemy realizować. Jeśli nie jest to potrzebne, z przyjemnością to przyjmę...

Z reguły akcje przynoszą więcej niż 2%, natomiast masz pewne 2%. Wartość 2% w kontrakcie na 4000€ nie zostanie osiągnięta w postaci konta budżetowego. Gdy go stracisz, stracisz go na zawsze. Rendytę powyżej 2% osiągniesz również tylko poprzez akcje/ETF-y. Więc przy inflacji na poziomie 9% byłoby to obecnie działanie przynoszące straty.

Napisany przez 2utopus
Czy otrzymałeś jakieś wsparcie finansowe na umowę (VWL/ premia mieszkaniowa/przyciąganie pracowników/związane z mieszkaniem etc.) - czy istnieje konieczność zwrotu części z nich? Czy konieczne jest udowodnienie celu ekonomicznego wykorzystania? Czy umowa została oszczędzona w 40%, 50% lub więcej? Jaka stopa procentowa kredytu byłaby wymagana? Czy ma to być wykorzystane? (jeśli oczekiwana stopa zwrotu z ETF jest wyraźnie wyższa niż oprocentowanie kredytu na przykład)

Umowa została zasilona w formie aportów pracowniczych przez pracodawcę. Brak było jakichkolwiek dopłat czy podobnych świadczeń, to był czysty plan oszczędnościowy z aportami pracowniczymi. Nie ma również planu skorzystania z kredytu.

Po 7 latach oszczędzania na aportach pracowniczych spadek wynosił 2% w kasie oszczędnościowej. Mój doradca finansowy powiedział wtedy - pozostaw to tam, dopóki nie skontaktuje się z tobą kasa oszczędnościowa. Na koncie oszczędnościowym nie otrzymasz 2%.

Tak, ma on rację. Tylko mnie dziwi, że kasa oszczędnościowa na to pozwala i nie wypowiada umowy.

Kwota umowy wynosi 9000 €, a obecnie na koncie znajduje się 4200 €. Zatem 40% zostało przekroczone. Ale jak już wcześniej powiedziałem, nie chcę brać kredytu.

Napisany przez 2utopus
Na moim koncie oszczędnościowym Bausparvertrag oszczędności specjalne są już przekroczone od ponad 15 lat ... dopóki jest jeszcze czas - co teraz zrobić z oszczędnościami specjalnymi? Czy dostaniesz zwrot opłaty za zamknięcie, jeśli nie przyjmiesz kredytu?

Oczywiście, decyzja należy do Ciebie - nikt nie może jej podjąć za Ciebie - możesz zabrać pieniądze i ulokować je na lokacie oprocentowanej 3% - albo zainwestować na giełdzie, gdzie przeciętnie zarabia się od 5 do 7% - oczywiście istnieje ryzyko, że sytuacja ekonomiczna się pogorszy i początkowo stracisz X% - jeśli nie potrzebujesz pieniędzy przez długi czas, możesz oczywiście poczekać.

Napisany przez obelix
Smasher777 pisze:
Umowa wynosi 9000€, a obecnie jest na niej 4200€. Czyli 40% zostało przekroczone.

Bausparkasse skontaktuje się dopiero, gdy umowa zostanie w całości opłacona. Przydziału nie musisz akceptować. Jeśli Ci odpowiada, po prostu zostaw umowę na miejscu lub - jeśli stopa procentowa jest dla Ciebie korzystna, nawet kontynuuj oszczędzanie. Pamiętaj jednak, aby nie przekroczyć 100%.

Napisany przez 2tneub
Trzeba uważać, gdy istnieje dodatkowe oprocentowanie w przypadku rezygnacji z pożyczki. Po 10 latach od uzyskania gotowości do alokacji, kasjer budowlany może wypowiedzieć umowę. Ponieważ wtedy nie ma już możliwości rezygnacji, dodatkowe oprocentowanie może być utracone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata