Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Założenie działalności gospodarczej, EÜR przy zakupach od osób prywatnych.

Napisany przez mccd
Cześć,
przez ostatnie lata eksperymentowałem z handlem używanymi komputerami. Koszty zakupu tych komputerów wahają się od 50€ do 300€, a ceny sprzedaży wynoszą od 200€ do 500€. Chcę prowadzić swoją działalność gospodarczą obok nauki jako technik informatyk. Preferuję działalność jako mały przedsiębiorca.
Już się zorientowałem, ale mam jeszcze kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi.
Planuję porozmawiać z moim szefem o rejestracji. Czy również zrobilibyście to samo, czy istnieje jakiś przepis, który wymaga zgody pracodawcy na rejestrację działalności gospodarczej?
Jak jest z dodatkowymi ubezpieczeniami? Załóżmy, że komputer spowoduje pożar w domu klienta, co w takiej sytuacji?
Jestem zobowiązany do złożenia deklaracji Ewidencji Działań Ekonomicznych. Większość zakupów pochodzi od osób prywatnych za pośrednictwem serwisu Ebay Kleinanzeigen, rzadziej z samego Ebay. Czy mogę wystawić sobie samemu pokwitowanie, aby udokumentować wydatki przy składaniu deklaracji Ewidencji Działań Ekonomicznych? Jeśli tak, co powinno znajdować się na tym dokumencie?
Przewiduję, że moje obroty znacznie nie przekroczą limitu zwolnienia w wysokości 24 500€, szacuję maksymalne obroty na 10 000€. Dodatkowo zależy to od miesiąca i pory roku. Latem sprzedaję mniej komputerów, najwięcej zaś na Boże Narodzenie. Czy są jakieś inne podatki, które muszę zapłacić w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą?
Zastanawiam się nad skorzystaniem z usług doradcy podatkowego. Czy wiecie, ile to mniej więcej kosztuje? Czy są inne instytucje, gdzie można uzyskać poradę?
Jeśli popełniłem tu jakieś błędy, proszę o ich zauważenie. Jeśli przeoczyłem jakieś istotne szczegóły, chętnie je uzupełnię. Dziękuję z góry.

Napisany przez 2utopus
Jak to wygląda z roszczeniami gwarancyjnymi i szkodami od odpowiedzialności cywilnej?
Czy oprogramowanie zainstalowane na komputerach jest zawsze licencjonowane?

Prawdopodobnie samemu nie możesz wystawiać faktur zakupu - w przeciwnym razie mogłabyś je zawyżać, aby uniknąć zysków i oszczędzać na podatkach - sprzedający może oczywiście wystawić ci prywatną fakturę.

Napisany przez mccd
Istnieje 1-letnia gwarancja na używane artykuły. Komputery działają na systemie Windows 10, który zawsze jest aktywowany lub licencjonowany.

Napisany przez 2tneub
W odniesieniu do firmy AG
Sprawdź swoją umowę o pracę, co tam jest napisane na temat dodatkowych zajęć. Często jest tam zaznaczone, że należy je zgłosić lub że są one wykluczone.

W odniesieniu do podatku od towarów i usług
Niezależnie od regulacji dotyczącej małych przedsiębiorstw, jako kupujący prywatnie, podatek różnicowy zgodnie z §25a USTG byłby na Ciebie nakładany.
Jednakże, ze względu na regulacje dotyczące małych przedsiębiorstw, możesz wyjść na tym korzystniej.

W odniesieniu do rachunkowości uproszczonej
Pokwitowanie przy odbiorze, prywatna faktura, korespondencja mailowa, wyciąg z konta powinny być wystarczającym dowodem.
Przepisy dotyczące faktury są uregulowane wyłącznie w ustawie o podatku od towarów i usług oraz są decydujące dla odliczenia podatku VAT. W przypadku prawa podatkowego dochodowego są wystarczające inne dowody.
W przypadku zakupów prywatnych w branży motoryzacyjnej, kupujący otrzymują zaświadczenia zakupu lub korekty, które są podpisane przez sprzedawcę.

Podatki
Jest jeszcze do złożenia deklaracja podatku od działalności gospodarczej, jednakże próg zwolnienia od podatku dla zysku wynosi około 24 tys. euro.
Oprócz tego może pojawić się dodatkowe opłaty, jak na przykład składka do Izby Handlowej, opłaty radiowe.

Napisany przez IckeAusM
mccd pisze:
Planuję porozmawiać z moim szefem na temat rejestracji. Czy także tak robicie, lub czy istnieje jakiś przepis, który wymaga zgody pracodawcy na rejestrację działalności gospodarczej?

Ponieważ sam prowadzę małą działalność gospodarczą w branży IT, oferując sprzedaż, naprawę i usługi, chciałbym krótko się wypowiedzieć na ten temat:

Ponieważ obecnie odbywasz praktyki jako technik informatyk, Twoje zamierzenie może (!) nawet podlegać ewentualnemu zakazowi konkurencji, który mógłby być uregulowany w umowie. Dlatego zalecam rozmowę z Twoim pracodawcą. Tutaj ważne jest: ton sprawy! W zasadzie absolutnie nikt nie ma prawa zabronić Ci rejestracji działalności gospodarczej - więc możesz to zrobić. Jednak obszar działalności powinien być wcześniej uzgodniony z Twoim pracodawcą.

Cytat mccd

A jak to wygląda z dodatkowymi ubezpieczeniami? Załóżmy, że komputer klienta podpala Dom, co wtedy się stanie?

W zasadzie jako mały przedsiębiorca ponosisz osobistą odpowiedzialność z całym swoim majątkiem. Aby tego uniknąć, można założyć spółkę z o.o. (ograniczoną odpowiedzialnością), jednak jest to zbyt skomplikowane, nie mówiąc o całym bałaganie, które za tym idzie!

Chociaż w celu zabezpieczenia w gruncie rzeczy sprawdzają się ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zawodowej, to jest raczej mało prawdopodobne (niemal wykluczone), że komputer podczas właściwego użytkowania podłupi się lub inaczej: że stanowi zagrożenie dla życia, zdrowia i mienia osób trzecich. Jeśli popełnione zostaną błędy przy komputerze, to najgorszym wypadkiem jest wybuch w zasilaczu i ewentualnie w zabezpieczeniach klienta - to wszystko. Jeśli klient np. rozlewa olej na komputer i przez to wszystko się pali, to już nie jest Twój problem!

Osobiście ograniczyłem się do prywatnego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, które obejmuje także małe przedsiębiorstwa - na wszelki wypadek. Należy szczegółowo przemyśleć zakres ubezpieczenia. Przynajmniej przez ponad 15 lat nie miałem jeszcze żadnego takiego doświadczenia.

Cytat mccd

Jednak większość zakupów od osób prywatnych odbywa się za pośrednictwem serwisu ogłoszeniowego eBay Kleinanzeigen, rzadziej przez eBay. Czy mogę wystawić sobie sam fakturę, aby udokumentować wydatki w ramach rachunku zysków i strat? Jeśli tak, co powinno być zawarte na tej fakturze?

Powinieneś przynajmniej udokumentować transakcję w sposób niepodważalny. Zapisz zrzut ekranu z oferty i - co ważniejsze - operację płatniczą. Przechowaj e-mail z PayPal lub księgując wpłatę przelewem. Ja pracuję z programem MS Outlook, stosuję bankowość elektroniczną HBCI i nic nie usuwam, co spełnia moje obowiązki dokumentacyjne i mogę w razie potrzeby wszystko szybko odnaleźć. Oczywiście wszystko jest rejestrowane w momencie ewidencjonowania przychodów i rozchodów.

Cytat mccd

Przewiduję, że obrót pozostanie znacznie poniżej kwoty wolnej od podatku wynoszącej 24 500 €. Szacuję, że obrót wyniesie maksymalnie 10 000 €. Dodatkowo zależy to od miesiąca i pory roku. Latem sprzedaję raczej niewiele komputerów, a najwięcej w okresie świąt Bożego Narodzenia. Czy istnieją jakieś inne podatki, które muszę zapłacić związane z działalnością gospodarczą?

O ile się orientuję, aktualna kwota wolna od podatku wynosi obecnie 22 000 €. Z reguły, jeśli jesteś i pozostaniesz małym przedsiębiorcą w rozumieniu §19 ustawy o podatku od towarów i usług, nie ma dodatkowych podatków, jednak przychody podlegają ustawie o podatku dochodowym. Oznacza to, że zysk (nie obrót) jest dodawany do Twojego dochodu podlegającego opodatkowaniu rocznemu. Wyszczególniasz to wszystko w ramach swojego zeznania podatkowego w załączniku G oraz sporządzasz również rachunkowość uproszczoną. To wszystko!

Cytat mccd

Zastanawiam się nad skorzystaniem z usług doradcy podatkowego. Czy wiecie, ile to kosztuje? Czy są inne instytucje, gdzie można uzyskać poradę?

Moim zdaniem możesz zaoszczędzić te pieniądze.

Ważne jest dla Ciebie:

- Bądź zawsze czysty, czyli niepochodzące z działalności nielegalne produkty, a licencje muszą być zachowane. Na przykład: aktywacja systemu Windows 10 lub Windows 11 za pomocą licencji z Windows 7, o ile masz etykietę COA lub naklejkę z licencją, nie stanowi problemu. Problematyka zaczyna się, gdy używasz jakichś kluczy objętych prawami wolumenowymi za 5 € z Amazon lub eBay. Dla Ciebie prywatnie nie problem, ale jako przedsiębiorca może Cię to zabić.

- Wydaj porządną fakturę, z odniesieniem do przepisów regulujących sprzedawców korzystających z ustawy §19 UStG. Pomijam szczegóły dotyczące tego, jak powinna wyglądać prawidłowa faktura.

- Ogólne warunki sprzedaży nie są obowiązkowe, ale niezły pomysł. Przestrzegaj §305 i nast. BGB.

- Dokumentuj niepodważalnie obroty i transakcje związane z działalnością małego przedsiębiorstwa.

- W ramach rozliczenia podatku dochodowego wykonaj poprawnie rachunkowość uproszczoną.

Twoim zadaniem jest teraz przede wszystkim skonsultowanie się z pracodawcą. Powodzenia!

Napisany przez Holger1984
utopus pisze:
Jak wyglądają roszczenia gwarancyjne i szkody związane z odpowiedzialnością cywilną?
Czy oprogramowanie na komputerach jest zawsze licencjonowane?

Samemu prawdopodobnie nie można wystawić dowodów zakupu - w przeciwnym razie można je przecież zawyżać, niż faktycznie były - aby uniknąć zysków i oszczędzić na podatkach - sprzedawca oczywiście może wystawić ci prywatną fakturę.

Dzięki za pytania. Są one również ważne. Ponieważ istnieje kilku dostawców, którzy słabo lub w ogóle nie ubezpieczają drobnych przedsiębiorstw lub działalności pobocznej.

Napisany przez mccd
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, naprawdę mi to pomogło!

Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, całe to zamieszanie się przedłużyło... Miły pracownik miasta powiedział, że Urząd Skarbowy wyśle mi formularz rejestracyjny pocztą, a to wszystko odbywa się za pomocą systemu Elster. Czekałem 6 tygodni z niczym!!!!

W każdym razie, dziś zarejestrowałem się w systemie Elster.

Mam jeszcze jedno pytanie:
Podczas rejestracji w mieście podałem datę rozpoczęcia 05.05.2023. Czy mogę już teraz zacząć kupować lub sprzedawać towary/produkty do działalności gospodarczej? Czy muszę poczekać na IHK lub numer podatkowy od Urzędu Skarbowego?

Z góry dziękuję

Napisany przez StGe1973
IHK jest obojętna, musisz tylko opłacić składki....

Ponieważ numer podatkowy jest obowiązkowym elementem na fakturach, będziesz musiał poczekać. Zakupy powinieneś móc zrobić, nie powinno być z tym problemu.

Co do organizacyjnego aspektu, poczekałbym do 01.07. To niedługo, zaczyna się nowy semestr i III kwartał. Wtedy możesz oszczędzić sobie wcześniejsze zgłoszenia VAT.

No cóż, przepraszam, nie mam pojęcia, jak to jest na samym początku. Po roku dostaniesz informację od urzędu skarbowego (w zależności od wysokości VAT z roku poprzedniego), czy musisz składać deklaracje miesięcznie, kwartalnie czy rocznie. Nie wiem, jak to jest prowadzone na początku przedsiębiorstwa....

Ale na pewno wszystko zostanie ci przekazane przez urząd skarbowy, musisz tam złożyć wniosek o zastosowanie przepisów dla małych przedsiębiorców (jeśli tego chcesz) itp. Ok, jeśli o tym pomyślę, to poczekałbym, aż wszystko zostanie wyjaśnione z urzędem skarbowym. W końcu musisz wiedzieć, czy otrzymasz zwolnienie dla małych przedsiębiorców czy nie, czy i kiedy musisz składać deklaracje VAT itd.

Napisany przez Franziska
StGe1973 pisze:
Ale na pewno otrzymasz wszystkie informacje od urzędu skarbowego, regulację dotyczącą małych przedsiębiorców musisz tam zgłosić (jeśli chcesz), itp. Ok, jeśli o tym pomyślę, poczekam, aż wszystko zostanie wyjaśnione z urzędem skarbowym. W końcu musisz wiedzieć dla swojej księgowości, czy otrzymasz regulację dla małego przedsiębiorcy czy nie, czy i kiedy musisz składać zaliczki na podatek VAT itp.

Znać to może tylko otwierający wątek. Urząd Skarbowy nie jest w stanie przewidzieć obrotów. Otwierający wątek mówi na górze:
Przewidywany obrót w wysokości 10 000 EUR Na tej podstawie można zgłosić regulację dla małych przedsiębiorców. Tego nie robi Urząd Skarbowy.

Oczywiście możesz sprzedawać od momentu uzyskania rejestracji działalności gospodarczej. Zakupy są również uznawane już przed tym, służą przygotowaniu do rozpoczęcia działalności gospodarczej.

Jako numer podatkowy użyj swojego identyfikatora podatkowego, który już posiadasz,
Dla pewności możesz zadzwonić do swojego Urzędu Skarbowego, oni powiedzą Ci dokładnie i bezbłędnie.

Składanie deklaracji VAT nie będzie konieczne dla Ciebie jako małego przedsiębiorcy. Wystarczy prosta rachunkowość uproszczona.

Jak pisze StGe1973, IHK jest z dala. Oprócz pobierania składek nie robią nic. Proszę sprawdź tutaj również zwolnienie z opłat składek.

F.

Napisany przez mccd
Dziękuję za odpowiedzi.

W formularzu rejestrowania podatku podałem, że chciałbym skorzystać z ulgi dla małych przedsiębiorców, dlatego nie muszę płacić VAT.

Możliwe zwolnienie z opłat dla IHK to dobry pomysł, dzięki za to.

W takim razie zamówię brakujące części/produkty, aby wreszcie zacząć działać.

Napisany przez brwstk
Cześć F., zauważyłem, że ten temat jest już trochę przestarzały i mam nadzieję, że wszystkie pytania zostały rozwiązane. Jeśli ktoś potrzebuje jeszcze pomocy w tworzeniu dowodów do zeznania EÜR, chciałbym szybko polecić ten generator szablonów kwitów. To narzędzie jest naprawdę łatwe w użyciu i pomaga szybko tworzyć kwity zgodne z przepisami prawa. Powodzenia dalej!

Pozdrowienia, S

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata