Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Zmiana ubezpieczenia budynku mieszkalnego dla domu jednorodzinnego.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam pytanie: od znajomego dowiedzieliśmy się, że płaci znacznie niższą składkę za ubezpieczenie swojego budynku mieszkalnego niż my. Warto byłoby dla nas zmienić ubezpieczenie. Z doświadczenia wiem, że w ubezpieczeniu mienia osobistego i odpowiedzialności cywilnej można zmienić ubezpieczyciela tylko w razie szkody. Czy w ubezpieczeniu budynku mieszkalnego również jest tak samo, czy też mam tam zwykłe prawo do wypowiedzenia umowy? Kto ma doświadczenie i może mi pomóc? Pozdrowienia, Pano99

Napisany przez PI112
Cześć Pano, ogólnie rzecz biorąc, każde ubezpieczenie na rzeczy (OC, majątkowe, itp., lub także budynku mieszkalnego) można anulować w momencie wygaśnięcia. Zgodnie z Ustawą o działalności ubezpieczeniowej żadne ubezpieczenie na rzeczy nie może trwać dłużej niż 3 lata, po tym terminie większość przedłuża się milcząco co rok. Możesz z końcem terminu wypowiedzieć umowę z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia. Lub po wypłaceniu odszkodowania lub zmianie składki. Ale proszę, nie popełniaj błędu selekcjonowania tylko po cenie, zwłaszcza przy ubezpieczeniach na rzeczy istnieją poważne różnice dotyczące zakresu ochrony, a oszczędzanie kilku euro na zabezpieczeniu jest, moim zdaniem, niewłaściwym podejściem. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Mike Spezi
Nie ma tutaj właściwie nic do dodania. Jak już wspomniał kolega, nie należy porównywać jabłek z gruszkami! Warunki ubezpieczenia mogą się znacznie różnić. Ponadto budynek znajomego może znajdować się w innej strefie ryzyka. Tutaj także istnieją duże różnice! Pozdrawiam Mike

Napisany przez ADMCI4
Jestem właściwie zdania, że mogę zrezygnować z mojego ubezpieczenia budynku mieszkalnego, zachowując normalny okres wypowiedzenia, jeśli chcę. Nie wiem jednak, czy dotyczy to każdego towarzystwa ubezpieczeniowego. Pozdrowienia, Koniczyna

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata