Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedaż nieruchomości jako pośrednik.

Napisany przez Werner-gro
Cześć wszystkim,

załóżmy, że bliski krewny chce sprzedać swój Dom za cenę 300 000 €.

W trakcie oceny przedstawiciel, którego wynająłem, oszacował wartość domu na 450 000 €.

Załóżmy teraz, że uzyskałem pełnomocnictwo od właściciela do sprzedania domu za 300 000 €, a przedstawiciel, którego zatrudniłem, znajduje kupca oferującego 350 000 €.
Jakie kroki musiałbym podjąć, aby móc zaksięgować różnicę 50 000 € jako moją wygraną, bądź jaki sposób postępowania powinienem zastosować, jeśli chciałbym działać jako pośrednik prywatny?

Czy prawnie w ogóle jest to możliwe?

Pozdrawiam Werner

Napisany przez IsNichWahr
Nie rozumiem problemu. Po prostu zawrzyj umowę z bliskim krewnym, że każdy dochód ze sprzedaży powyżej 300 000 euro będzie wypłacany na Twoje konto.

Napisany przez 2tneub
Cała transakcja będzie odbywać się przez notariusza. Oznacza to, że Twój krewny pozna rzeczywistą cenę zakupu i będzie miał na nią prawny roszczenie. Jeśli zdecyduje on się hojnie podarować Ci 50 tys. €, ma do tego pełne prawo. W zależności od stopnia pokrewieństwa, zostanie odjęty kwota zwolnienia z podatku od darowizny, a reszta będzie opodatkowana. Jeśli jest to sytuacja jednorazowa, może podlegać ona również §22 pkt 3 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

§ 22 Rodzaje innych przychodów

Nr 3
Przychody z tytułu świadczeń, o ile nie zalicza się ich do innych źródeł przychodów (§ 2 ust. 1 zdanie 1 punkty 1-6) oraz przychodów określonych w punktach 1, 1a, 2 lub 4, np. przychody z okazjonalnych pośrednictw oraz z wynajmu ruchomości. Takie przychody nie podlegają opodatkowaniu dochodowemu, jeśli nie przekroczą 256 euro w roku kalendarzowym.

To, co będzie bardziej korzystne pod względem podatkowym, zależy od stopnia pokrewieństwa i stawki podatku dochodowego.

Napisany przez 2utopus
Oczywiście możesz najpierw kupić nieruchomość od krewnego po odpowiedniej cenie (wraz z kosztami dodatkowymi) i potem sprzedać ją samodzielnie ...
jeśli osiągniesz zysk, zostanie naliczony podatek spekulacyjny - o ile nie spędzisz w niej 3 lat w przypadku użytkowania własnego lub 10 lat w przypadku użytkowania obcego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata