Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zakładowe plany emerytalne - obecnie ubezpieczenie bezpośrednie - dopłata od pracodawcy.

Napisany przez 2utopus
Cześć wszystkim,

od dłuższego czasu mam ubezpieczenie bezpośrednie w Allianz jako ubezpieczenie bezpośrednie - maksymalna składka 1752€ rocznie - opodatkowane ryczałtem w wysokości 20%.

Ostatnio doszło do zmiany przepisów, zgodnie z którą od 2022 r. pracodawcy muszą dofinansować stare umowy w takiej samej wysokości, jakie oszczędności na składkach ubezpieczeniowych też dadzą.

W związku z tym w zeszłym roku przygotowałem się na to, że od pracodawcy otrzymam dofinansowanie w wysokości 10,5% (powyżej GFB opieki medycznej) lub 15% (poniżej GFB opieki medycznej).

Niestety w miesiącu wypłaty ubezpieczenia dostałem również premię świąteczną - co sprawiło, że z normalnym wynagrodzeniem przekroczyłem GFB ubezpieczenia emerytalnego.

Czy to jest poprawne? Dział personalny powiedział mi, że obliczenia dotyczące składek ubezpieczeniowych są dokonywane miesięcznie i nie ma znaczenia, jeśli w skali roku przekraczam GFB ubezpieczenia emerytalnego. (Opłaty od pracownika za składkę emerytalną od premii świątecznych są o wiele wyższe niż sugeruje to GFB - czy dotyczy to także składki pracodawcy?)

Ubezpieczyciel poinformował mnie, że rozliczenie można byłoby przenieść na inny miesiąc - jeśli w tym miesiącu wezmę kilka dni niepłatnego urlopu, powinienem nawet spaść poniżej GFB ubezpieczenia zdrowotnego (w tym miesiącu) - wówczas mogłoby mi zostać przyznane wyższe dofinansowanie w wysokości 15%?

Czy ktoś tutaj miał podobne doświadczenia lub dodatkowe wskazówki / uwagi?

Re: Zakładowe plany emerytalne - obecnie ubezpieczenie bezpośrednie - dopłata od pracodawcy.

Napisany przez bruno68
Patrząc na to gąszcz liczb, porażka jest nieunikniona! Tylko na początku został popełniony błąd. Gdybyśmy poprawnie policzyli, powiedziałbym: To raczej deficytowa inwestycja i tak zostanie! Ponieważ brakuje wszystkich parametrów, mogę szacunkowo obliczyć następujące!

1.752 € razy 43 lata = 75.336 €

Średnie wynagrodzenie w 2023 roku w krajach zjednoczonych wynosi 43.142 euro, co oznacza brak łącznie 1,75 punktu rentowego. Wartość punktu rentowego wynosi aktualnie 36,02 euro dla zachodnich Niemiec, co automatycznie oznacza obcięcie emerytury o 63,04 € miesięcznie. 63,04 € razy 12 miesięcy = 756,36 € rocznie. Ponadto płacą teraz 20% podatków od 1.752 €, co oznacza 350,40 € razy 43 lata = 15.067,20 € podatków.

Oszczędności:

Składki na ubezpieczenie zdrowotne w wysokości 1.752 € z 16% = 280,32 €, co powoduje obniżenie stawki opieki zdrowotnej od 7. tygodnia do emerytury (72 tygodnie) o 389 €. Składki na ubezpieczenie przeciwko bezrobociu: dochód brutto bez dodatkowego ubezpieczenia w porównaniu do dochodu brutto z dodatkowym ubezpieczeniem razy pełny procent składki na ubezpieczenie przeciwko bezrobociu = oszczędzone składki.

Koszty zakładające rentę w okresie rentierskim 20 lat:

Ponieważ brakuje:

Podatek państwowy w wysokości 15.067,20 €,
Składki na ubezpieczenie emerytalne w wysokości 15.127,20 €,
Składki do ubezpieczenia społecznego od rewaluacji emerytalnej oraz składki na bezrobocie,
a także podniesienie podatku dochodowego osobistego z powodu braku składek na dodatkowe ubezpieczenie emerytalne, składki na ubezpieczenie społeczne i składki na ubezpieczenie przeciwko bezrobociu.

Teraz poważnie, ile musi wyrzucić dodatkowe ubezpieczenie emerytalne, aby móc konkurować z prywatnym ubezpieczeniem na życie, które jest opodatkowane według udziału w zyskach?

Nie powinno się podpisywać niczego, co dostarczają politycy swoimi osobistymi bredniami!

W styczniu 2022 roku wchodzi w życie kolejny etap ustawy o wzmacnianiu dodatkowych świadczeń emerytalnych (DSE). Zgodnie z tym pracodawcy są zobowiązani do udzielenia dopłaty w wysokości 15% do każdego dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego - jeśli odbywa się to poprzez rewaluację wynagrodzenia za pomocą ubezpieczenia bezpośredniego, kasy emerytalnej lub funduszu emerytalnego.

Pierwsze pytanie powinno brzmieć: Czy twoje dodatkowe ubezpieczenie emerytalne należy do wymienionych trzech, jeśli nie, pytanie o dopłatę pracodawcy nie ma sensu.
bruno68

Napisany przez 2utopus
Ale to tylko 36 lat - Oszczędności w systemie ubezpieczeń zdrowotnych dotyczą tylko lat, w których zarabiano poniżej limitu w systemie GKV. Co z obliczeniami dotyczącymi wypłaty przez okres ponad 10 lat? Wypłacono ponad 100 000 €. Ale oczywiście nie zapytałem o to wszystko!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata