Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Konwersja przymusowa obligacji ANZ Banking Group

Napisany przez baufreund2012
Cześć,
w 2017 roku Consorsbank złożył mi ofertę zakupu OBLIGACJI grupy bankowej ANZ z Australii w AUD.
Zakupiłem 30.08.2017 roku 50 sztuk - WKN A19NHR.
Wszystko szło dobrze, otrzymałem odsetki.
Bez uprzedzenia, na początku 2023 roku, miała miejsce rzekoma wymiana na AKCJE o symbolu A3D4D7.
Wartość obligacji - aż 3000 EUR - została cicho zaksięgowana przez Consors.
Nie mogę znaleźć symbolu A3D4D7 w internecie - rzekoma akcja nie jest dla mnie handlowalna.
Wiele próśb o wyjaśnienie skierowanych do Consors nie dało rezultatu.
Czy moje pieniądze są teraz stracone???
Czy ktoś może pomóc w wyjaśnieniu sytuacji???

Napisany przez 2utopus
Czy to być może był obligacyjny papier wymienny, który został przekształcony w akcje na dzień notowania?

Nie miałem pojęcia o obligacji zamiennej i o dacie ulokowania - niestety nie mam już żadnych dokumentów z 2017 roku. Ale główne pytanie brzmi, jak mogę odzyskać swoje pieniądze, jeśli nowa akcja jest nieznana i w związku z tym nie jest możliwa do handlu!

Napisany przez StGe1973
Czy chodzi ci o numer WKN A3D4V6? To numer WKN grupy bankowej ANZ i był to obligacja zamienialna.

Rachunek Consorsbank zawiera pozycję A3D4D7. Próbując sprzedać tę pozycję, pojawiła się ISIN AU0000261406

Napisany przez bruno68
To prawdopodobnie będzie obligacja zmienna.

Zakup udziałów prawdopodobnie odbył się przez Londyn. Jednakże Wielka Brytania wyszła z UE, dlatego oczekiwany jest adres do doręczeń w Niemczech. Jeśli go nie ma, to wykluczenie z wszystkich gwarancji depozytowych jest obowiązkowe.

Według wiki bank ten jest największy pod względem powierzchni, ale według bilansu raczej mizerny. Firma ta prowadzi filię na Wyspach Cooka, a siedziba banku znajduje się w Melbourne.

Strona internetowa jest dostępna, ale brak testów w języku niemieckim, co oznacza brak zezwolenia na działalność w Niemczech. Handel akcjami prawdopodobnie odbywa się na rynku swobodnym, ale czy ryzyko związane z uzyskiwaną stopą zwrotu jest adekwatne? To musisz sam/a zdecydować.

Jeśli te akcje przynoszą znaczący zwrot z inwestycji i kurs pozostaje stabilny, warto rozważyć zakup.

bruno68

Czy ktoś z Was może ustalić, jakie akcje kryją się za AU0000261406?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata