Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie budowy

Napisany przez porto123
Cześć, mam pytanie dotyczące finansowania budowy: W zeszłym roku zbudowaliśmy surowy Dom (z oknami i drzwiami). Z własnym kapitałem. Teraz chcemy dokończyć Dom i potrzebujemy do tego kredytu. Dom ma tylko 100 mkw. Myślę, że 100 000 euro byłyby wystarczające. Obecnie zarabiamy razem netto 3000 euro. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy przy takim dochodzie otrzyma się kredyt?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czy byłoby dobrym pomysłem zapytać bank?

Napisany przez BenniG
Na pewno wiecie, że Wasz dochód netto nie jest zbyt hojny, ale przynajmniej udało Wam się zbudować Dom i nieruchomość na własny użytek.
Ile warto jest to działka i ile wydaliście na konstrukcję?
Ile osób musi utrzymywać się z tego dochodu?
Jaka jest Wasza możliwość miesięcznej spłaty?
Gdzie aktualnie mieszkacie?

Napisany przez porto123
Działki tutaj w okolicy o takim rozmiarze kosztują około 200 000 euro. Stan surowy kosztował około 170 000 euro. 2 dzieci, 2 dorosłych. Miesięcznie możemy sobie pozwolić na 1200 euro. Obecnie mieszkamy wynajmowane.

Napisany przez porto123
Herrmueller pisze:
Czy dobrą radą byłoby zapytać bank?

Oczywiście, że o tym pierwsze się myśli. Ale samo zapytanie jest już zapytaniem o kredyt, prawda?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Nie, jeśli chodzi tylko o stwierdzenie, czy sytuacja finansowa jest odpowiednia.....

Napisany przez porto123
Jeśli odpowiedź banku jest negatywna, czy oznacza to, że nie ma wpisu do Schufy z powodu odmowy kredytu?

Napisany przez peer
Zwróć się do niezależnego doradcy finansowego (znajdziesz takich również tutaj na forum). W przeciwnym razie musisz odróżnić zapytania warunkowe (bez wpływu na Schufę) od zapytań kredytowych (z wpisem do Schufy).

Napisany przez NaTwoim13
porto123 pisze:
Cześć, mam pytanie dotyczące finansowania budowy: W zeszłym roku zbudowaliśmy karkas budynku (z oknami i drzwiami) przy użyciu kapitału własnego. Teraz chcielibyśmy dokończyć budowę domu i potrzebujemy na to kredytu. Dom ma tylko 100 m2. Myślę, że 100 000 euro byłoby wystarczające. Aktualnie razem zarabiamy 3000 euro netto.
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy przy takich dochodach można dostać kredyt?

Absolutnie żaden problem, przy takim stopniu obciążenia hipoteką można uzyskać najlepsze warunki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Z dochodami w wysokości 3 000 EUR oraz aktualnym majątkiem w postaci nieukończonego budynku/działki o wartości około 370 000 EUR, chciałby Pan wziąć pożyczkę w wysokości około 100 000 EUR na dokończenie budowy. Masz najlepsze szanse na uzyskanie pożyczki spełniającej wszystkie Twoje życzenia, niezależnie od długości okresu obowiązywania oprocentowania, niemal bez znaczenia wskaźnik spłaty. Jeśli Twoja historia kredytowa jest czysta, masz pełną swobodę w wyborze ofert. Najlepiej zasięgnij informacji na temat aktualnych warunków w lokalnych bankach oraz w Internecie, nie podpisując niczego. Jeszcze jedna wskazówka: jeśli zawierasz umowę kredytową, upewnij się, że kwota pożyczki wynosi ponad 100 000 EUR, a nie mniej. Często warunki kredytowe są nieco droższe, jeśli pożyczka wynosi na przykład tylko 99 000 EUR. Powodzenia!

Napisany przez porto123
Dziękuję za informacje. Myślałem, że banki zwracają uwagę tylko na wpływy z wynagrodzenia, a reszta (działka i budynek) interesuje je niewiele. Czy mogę bezpłatnie sprawdzić informacje w Schufa z góry? Czy są jakieś szczególne rzeczy, na które powinienem zwrócić uwagę?

Napisany przez NaTwoim13
Porto, bank potrzebuje wszystkich dokumentów dotyczących zabezpieczenia hipotecznego domu oraz wszystkich dokumentów dotyczących zdolności kredytowej. Nie muszą Państwo z góry sprawdzać informacji w Biurze Informacji Kredytowej, bank zajmie się tym podczas składania wniosku, co jest z reguły wystarczające dla konsumentów. Udaj się do swojego banku domowego, aby uzyskać podstawowe porady i/lub skontaktuj się ze mną, ewentualnie dodatkowo z Interhyp, wtedy będą mieli Państwo najlepsze wsparcie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata