Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Położenie 2023

Napisany przez RARA12
Cześć,

chciałbym wziąć kredyt.
Brak obecnych kredytów, nieokreślony, dobra branża o stabilnej przyszłości, dobre dochody.

Chodzi o kredyt na dowolny cel na samochód.

Planowana kwota to około 20 000€

Moja doradczyni z banku dała mi zielone światło i omówiliśmy warunki.

Jednak teraz jestem bardzo zszokowany.
2 moi znajomi w zeszłym roku (wrzesień/październik)
również wzięli kredyt (na dowolny cel) na samochód.

Pierwszy z nich wziął 25 000€ oprocentowanie 2% eff rocznie
Drugi z nich wziął 30 000€ oprocentowanie 2.9% eff rocznie

Wszyscy trzej spełniamy podobne warunki.
Nawet moje zarobki są nieco wyższe plus niższy czynsz.

Teraz moje pytanie. Mój bank oferuje mi 6.1% oprocentowania rocznie?
Nawet kalkulator porównania kredytów online (kilku dostawców) podał mi podobną wartość.

O co chodzi? Czy w obecnej sytuacji stopy procentowe tak drastycznie się pogorszyły? Czy coś przeoczyłem?

6% przy takiej kwocie uważam za absurdalne.
Wolę jechać rowerem autostradą.

Dziękuję z góry.

Napisany przez 2tneub
Tak, także stawki kredytów hipotecznych wzrosły o 3%.

Czy samochód jest kupowany u dealera? W takim przypadku zazwyczaj specjaliści od finansowania samochodów mają współpracę z bankiem, gdzie zaświadczenie o rejestracji pojazdu jest deponowane jako zabezpieczenie, co może sprawić, że warunki finansowania będą korzystniejsze. Nie jestem jednak w stanie powiedzieć, jaka jest aktualnie sytuacja odnośnie stóp procentowych.

Napisany przez RARA12
Jaki jest obecny konsensus?
Nie brać kredytów konsumpcyjnych, dopóki sytuacja się nie poprawi? Co prawdopodobnie na razie nie nastąpi.

Napisany przez 2titan1981
Na samochód nie bierze się kredytu z powodu tej sytuacji. Oprocentowanie jest bez znaczenia.

Napisany przez ZehWeh
Oprocentowanie faktycznie wzrosło znacząco od trzeciego kwartału zeszłego roku.

Jeśli nie chcesz płacić takich odsetek, pozostaje oszczędzanie i płacenie gotówką lub Leasing samochodu.

Napisany przez 2utopus
Jeśli obliczymy 6,1% odsetki w porównaniu do inflacji wynoszącej 8-10%, nadal będzie to lepsze niż oszczędzanie z oprocentowaniem od 2-3%, zwłaszcza jeśli cena pożądanego samochodu może również wzrosnąć.

Oprócz roweru istnieje także możliwość skorzystania z auta współdzielonego lub zakupu tańszego używanego pojazdu.

Czy udało ci się już odłożyć część ceny zakupu? Jeśli nie masz oszczędności, skąd będziesz w przyszłości spłacać raty kredytu?

Napisany przez RARA12
Trochę oszczędności tak.

Ukończyłem studia 6 miesięcy temu i od tamtej pory pracuję.

Używany samochód w cenie (3-5 tysięcy) nie wchodzi w grę.
Zawsze będzie coś do naprawy.

Uważam prywatne Leasingowanie za bardzo drogie i marnotrawienie pieniędzy.

Napisany przez RARA12
Moim zdaniem, jeśli chodzi o zakup samochodu, nie powinno to być zbyt drogie (15-20.000)

Kup dobrze auto, potem sprzedaj dobrze.
I spłacaj szybko w ciągu 4 lat.

Napisany przez 2titan1981
Przy nowym trzeba ciągle zwracać uwagę na serwis, co jest również kosztowne... szczególnie jeśli trzeba iść do autoryzowanego warsztatu...

Lepiej poczekać 2-4 lata, zebrać trochę oszczędności, a potem kupić coś odpowiedniego

Napisany przez 2utopus
Przede wszystkim w pierwszych latach spadek wartości jest najwyższy - mówimy tutaj o 50% w ciągu pierwszych 3-5 lat.

I zawsze jest coś do naprawienia - zużywające się części... Opony/hamulce/pasek rozrządu/inspekcje/mankiety osi itp.

Lepiej co 2 lata wydać 2000€ w warsztacie niż stracić 3000€ na wartości co roku.

Napisany przez shyloKing
Szczególnie dlatego, że wszystkie konwencjonalne pojazdy silnikowe stracą znaczną wartość ze względu na decyzję UE o wycofaniu ich z ruchu do 2030 roku.
Nawet w niższym przedziale cenowym można znaleźć dobrze utrzymane pojazdy silnikowe, zwłaszcza że wtedy wszystkie ważne rzeczy zostały już wykonane.
Inną opcją mogłaby być długoterminowa dzierżawa, dla tych którzy uważają dzierżawę za oszustwo.

Napisany przez IckeAusM
Należę do frakcji: Żadnych kredytów na głupi samochód i z pewnością trzykrotnie nie Leasinguję.

To ostatnie to najwyższy poziom marnotrawienia pieniędzy i prywatnie opłaca się tylko dla nielicznych, a przy finansowaniu jesteś również dość ograniczony, ponieważ często wymagane jest wiązanie z warsztatem itp.

Lepiej więc, jeśli to możliwe, zadowolić się obecnym samochodem lub kupić używany. Tak, zawsze jest trochę do zrobienia przy samochodzie używanym, ale nie wierz, że w przypadku nowego samochodu nic się nie zepsuje. Nawet jeśli koszty napraw dla nowego samochodu na początku są stosunkowo niewielkie, wartość auta szybko spada, co jest ogromne z pierwszych kilometrów i w pierwszych latach!

Prawie dziewięć lat temu kupiłem samochód używany z zwykłym silnikiem benzynowym za 3 000 € z przebiegiem 105 000 km, a teraz jest 222 000 km na liczniku i samochód wciąż jeździ. Dotychczas wydałem 10 000 € na serwis, zużywające się części takie jak hamulce i elementy zawieszenia, prace blacharskie itp. i z wyjątkiem tych ostatnich zrobiłem wszystko sam. Samochód jest dość dobrze w porównaniu do jego wieku z 19 lat od pierwszej rejestracji lub 20 lat od roku produkcji. W tym roku dojdzie jeszcze 1000 € na trochę rury wydechowej i ozdobienie progów, a po zdaniu nowego przeglądu pojedzie jeszcze przez kolejne dwa lata.

Podczas gdy wielu teraz pewnie złożyłoby ręce na głowie, ponieważ w sumie jest w nim około 14 tys. euro, zrobię krótkie obliczenie: Gdybym wtedy kupił samochód za 10 000 €, z pewnością w ciągu tych dziewięciu lat również wydałbym już sporo 3000-5000 € w nim, jeśli nie więcej! Nawet w przypadku nowego samochodu do tej pory musiałbym wydać sporo więcej, a byłoby to znacznie kosztowniejsze - nie wspominając o utracie wartości.

Dlatego zgadzam się z utopus. Lepiej naprawiać i wiedzieć, co się ma, niż akceptować znacznie większą utratę wartości.

Tak czy inaczej, samochód zawsze kosztuje pieniądze i zawsze jest czarną dziurą finansową - bez względu na to, czy jest nowy czy używany. Być może możesz zadowolić się samochodem z rocznika lub używanym z Leasingu zwrotnego. Zawsze pamiętaj: Samochód zaczyna się od Aaaaaaaaaaaa i kończy na Ooooooooó, a T oznacza drogi i tankowanie!

Napisany przez ZehWeh
Granieje po prostu zbyt wiele czynników indywidualnych, aby powiedzieć, co teraz jest najlepsze.
Ogólnie jednak każde auto kosztuje pieniądze, zarówno w zakupie, jak i utrzymaniu.

Moje obecne auto zostanie spłacone za miesiąc po 4 latach częściowego finansowania, ale będę nim jeździć jeszcze co najmniej 5 lat.
Jeżdżę Toyotą, za którą zapłaciłem 26 000€, a teraz po 4 latach można ją wciąż kupić na mobile.de za ponad 22 000€. Być może to również wynika z faktu, że ceny samochodów w ostatnich latach znacznie wzrosły. Ponieważ hybrydowe silniki Toyoty są niezawodne, a dodatkowo oferują 10-letnią gwarancję, koszty utrzymania są niskie, a utrata wartości jest minimalna.

Mimo to, nie kupiłbym go ponownie jako nowego, wystarczy mi młodszy używany.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Przez całe moje życie nie wydałem jeszcze na własny samochód więcej niż 10-12 tys. EUR. Zawsze kilka lat używane, z przebiegiem około 60-80 tys. km, a następnie sprzedane z przebiegiem 110-120 tys. km i kupione inne używane.

Często wydaje się, że nie chodzi o to, czego naprawdę potrzebujemy w samochodzie, ale o to, jaką ratę możemy sobie pozwolić.....

Obecnie, posiadając Dacię (kupioną za 13 500 EUR z przebiegiem 550 km), przeprowadzam przegląd 30 000 km, na który wydałem 450 EUR na inspekcję, wymianę oleju....

Napisany przez NaTwoim13
RARA12 pisze:
Dzień dobry,

chciałbym wziąć kredyt.
Bez aktualnych kredytów, zatrudnienie na czas nieokreślony, dobra i pewna przyszłość, dobre dochody.

Chodzi o kredyt na dowolny cel, na zakup samochodu.

Planowane było około 20 000 €

Moja doradczyni z domu maklerskiego dała mi zielone światło i rozmawialiśmy o warunkach.

Jednak teraz jestem mocno zszokowany.
2 moi przyjaciele w zeszłym roku (wrzesień/październik)
także wzięli kredyt (na dowolny cel) na zakup samochodu.

Pierwszy kolega z 25 000 € 2% rzeczywistej rocznej stopy procentowej
Drugi kolega z 30 000 € 2,9% rzeczywistej rocznej stopy procentowej

Wszyscy trzej mamy podobne warunki.
Moje zarobki są nawet trochę wyższe, a dodatkowo mam tańszy wynajem.

Teraz moje pytanie. Moje bank oferuje mi 6,1% rocznej stopy procentowej?
Również kalkulator internetowy dla porównania kredytów (kilku dostawców) podał mi podobną wartość.

Dlaczego tak jest? Czy w obecnej sytuacji stawki procentowe się tak drastycznie pogorszyły? Czy coś przeoczyłem?

6% przy takiej kwocie uważam za absurd.
Wolę wtedy jechać rowerem autostradą.

Dziękuję z góry.

Stopa procentowa jest zdecydowanie zbyt wysoka, istnieją znacznie tańsze oferty.

Napisany przez wary
RARA12 pisze:
Używany samochód w cenie od 3-5 tysięcy nie wchodzi w grę.
Zawsze będzie trzeba coś naprawiać.

Uważam prywatne Leasingowanie za bardzo drogie i stracone pieniądze.

Teraz...

Jeśli nie masz jeszcze pieniędzy na nowy samochód, pozostają trzy możliwości.

1. Kupienie tańszego samochodu, z ryzykiem o którym wspomniałeś. Jeśli nie potrafisz sam naprawiać, może to być naprawdę irytujące i drogie.
2. Leasing, z kosztami o których mówiłeś - chociaż tak ogólnie to błąd. Czasami są naprawdę dobre oferty Leasingowe.
3. Kupno samochodu na kredyt. Jeśli kredyt prywatny nie jest możliwy, wtedy na obowiązujących dzisiaj warunkach.

Napisany przez 2utopus
RARA12 pisze:
Moim zdaniem, jeśli kupujesz samochód, nie powinno się wydawać na niego zbyt dużo (15-20.000)
Kupuj dobrze, sprzedaj dobrze.
I spłać szybko w ciągu 4 lat.

Najpierw zastanowiłbym się, czy naprawdę potrzebuję samochodu.
Przy kwocie np. 16t€ spłaconej w ciągu 4 lat to już 4000€ rocznie - do tego dochodzą jeszcze odsetki/opłaty/ubezpieczenie/utrata wartości/TÜV/paliwo/opony/hamulce/serwis ...
i wtedy szybko wychodzi 700€ miesięcznie - za tę kwotę możliwe jest wiele podróży komunikacją miejską / carsharing / taxi / wynajem samochodu.

Napisany przez wary
shyloKing pisze:
Nawet w niższym segmencie cenowym można znaleźć dobrze utrzymane samochody, zwłaszcza jeśli już w nich wykonano wszystkie istotne prace.

To zazwyczaj jest marzenie. Osoba, która zadbała o wszystkie istotne elementy w swoim dobrze utrzymanym pojeździe (naprawdę świetnie utrzymanym), zwykle nie odda go obcym za małe pieniądze. W takich sytuacjach zainteresowane są rodzina i znajomi.

Na ogólnym rynku samochodów używanych są to właśnie jednorożce.

Z reguły auta są eksploatowane przez kilka lat, aż do zużycia, zanim trafią na niższy segment cenowy.

Pomimo tego oczywiście można kupić świetne auta za niewielkie pieniądze, ale trzeba mieć wystarczającą wiedzę, aby odróżnić gurki od wartościowych ofert.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata