Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Wynajęcie biura w domu / pokoju do pracy dla szefa & dochód z najmu/dzierżawy

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

mam następujące pytanie / opcję na uwadze.

Mój szef, czyli pracodawca, zamyka biura (oszczędności)
2 pracowników przechodzi na pracę zdalną w swoim domu
w osobnym pomieszczeniu, które głównie służy celom zawodowym.

1 pracownik prawdopodobnie rozwiąże to jako koszty uzyskania przychodów
+ 40 € zwolnione z podatku np. karta paliwowa jako rekompensata. (pracownik częściowy)

Mam zamiar wynająć mojemu szefowi 15 mkw. biura razem z linią telefoniczną
i firmową linią telefoniczną (płatność ponosi szef), przenosząc to do mojego domu. Znajduje się w tym samym obszarze kierunkowym.

Kilka liczb miesięcznie:
Wynajem: 150 € czynsz zimny
Opłaty dodatkowe za ogrzewanie / prąd / wodę: 75 €
Razem: 225 €

Jeśli teraz zastosuję proporcjonalnie odliczenia amortyzacyjne w wysokości 2%
od powierzchni.
166 mkw = 600 000 € - grunty i nieruchomości 168 000 € = 432 000 €
100% = 432 000 €
Amortyzacja 8640 € rocznie
15 mkw = około 9% powierzchni mieszkalnej
9% z tego to 777,60 €
+ koszty odsetkowe proporcjonalnie 9% kosztów odsetkowych 250-300 € rocznie
= około 1000 € kosztów uzyskania przychodów

12 x 150 € miesięcznie = 1800 €
- 1000 € kosztów uzyskania przychodów = 800 € podlegające opodatkowaniu (Wyłączając koszty prądu / ogrzewania / wody, ponieważ odpowiadają one rzeczywistemu zużyciu. W przypadku odpowiadającego udziału w kosztach za wodę / ogrzewanie / zużycie prądu itp. wszystko bym wliczył, doszedłbym wtedy do kwoty 75 € miesięcznie, którą szef płaci ogólnie.)

Generuję nadwyżkę, mam więc więcej gotówki w portfelu
a mój szef ma mniejsze koszty. Czy mam gdzieś błąd myślowy, czy
to mogłoby tak działać?

Umowa najmu kończy się wraz z wygaśnięciem mojej działalności zawodowej
i ze względu na rozmiar jest przeznaczona tylko dla mnie.
Pracuję w firmie od dłuższego czasu i mam dobre relacje z szefem.

Czekam na wasze opinie.

Pozdrowienia

Martin

Re: Wynajęcie biura w domu / pokoju do pracy dla szefa & dochód z najmu/dzierżawy

Napisany przez 2utopus
Te 1000 € kosztów uzyskania przychodu otrzymujesz już przy 200 dniach pracy po 5 € za dzień pracy w domu - wtedy nie musisz tyle udokumentowywać/liczyć?

Podatkowo oczywiście odpadają także kilometrówki za dojazdy do pracy - oczywiście także rzeczywiste koszty/czasy.

150 € + 75 € to 225 € (a nie 200 €)

Koszty uznałem za dość wysokie - 833 € miesięcznie na ogrzewanie/wodę/prąd? (75 € / 0,09) (Ale dotyczy to wszystkich członków gospodarstwa domowego/czasów, a nie tylko pracownika podczas czasu pracy?)

Czy uzyskanie w mieszkaniu w strefie mieszkalnej jest dozwolone? Rozporządzenie w sprawie miejsc pracy? Meble/sprzęt itp. są wliczone? Umowa najmu indeksowanego w przypadku przyszłych podwyżek cen? Czy dodatkowa linia telefoniczna jest dostępna przez cały czas?

Dzień dobry Utopus,

dziękuję za uwagi.

Poprawiłem wpis i zwiększyłem opłaty dodatkowe z 50 € na 75 €. Dlatego różnicę 150 + 50 € = 200 € zmieniłem na 150 + 75 € = 225 €.

Mamy koszty wody w wysokości 75 € miesięcznie, koszty prądu (ogrzewanie + prąd ogólny) 250 € miesięcznie, ubezpieczenie budynku mieszkalnego 300 € rocznie, podatek od nieruchomości, itp. Mogę udowodnić, że 75 € miesięcznie stanowi odpowiednią część.

Szef obecnie płaci około 250 € za opłaty dodatkowe w biurze o powierzchni 80 m² + 50 € na prąd.

To obszar mieszany, który później został zmieniony na ogólny obszar mieszkalny (istnieje obszar wyłącznie mieszkalny i ogólny obszar mieszkalny, dlatego nie ma potrzeby uzyskania zezwolenia na wykorzystanie biura do celów komercyjnych w obszarze Home Office).

Nie mam kontaktu z klientami, więc nie ma przeszkód dla wykorzystania biura do celów komercyjnych. Istnieje osobiste łącze telefoniczne i umowa na telefon komórkowy, z czego jedno jest służbowe, a drugie prywatne.

Biuro ma tylko 12 m², ale z powierzchnią użytkową 5-10 m² (archiwum/piwnica/strych), więc pozostawiłbym czynsz bez zmian. Negocjacje będą dotyczyły stawki w przedziale od 150 do 200 € miesięcznie + opłaty dodatkowe.

Sprzęt/meble są dostępne lub udostępnione. Myślę, że pomijam to, ponieważ w niewielkim stopniu jest wykorzystywane prywatnie.

Co o tym myślisz?

Napisany przez 2tneub
Cześć Martin,

musisz jeszcze raz zbadać, czy to naprawdę ma sens.
Myślę, że istnieją pewne pułapki, które trzeba wziąć pod uwagę. Kiedyś coś o tym czytałem, ale teraz nie mam czasu na poszukiwania.
Nie pamiętam dokładnie, czy to dotyczyło utraty zwolnienia podatkowego przy sprzedaży w ciągu 10 lat, czy dotyczyło finansowania Riester.
Warto zapytać księgowego usz.

Pozdrowienia, tneub

Dziękuję za twoją odpowiedź,
jeśli chciałbym spłacić kredyt hipoteczny Riestera, może pojawić się problem z wynajmem biura domowego (wykorzystanie środków z Riester)
lub pożyczka rządowa L-Bank Z15, w tym jestem niepewny.

Sprzedaż domu w ciągu 10 lat od wprowadzenia jest praktycznie wykluczona.
Są to jednak kwestie, na które powinienem zwrócić uwagę.
Dziękuję za twój wkład.

L-Bank Z15 pożyczka nie może być wynajmowana
dopóki znajdujemy się w fazie subwencji odsetkowej. (jeszcze nieco ponad 3 lata!)
Odpowiedź ze strony L-Bank!

Chyba że wynajmujesz komuś z certyfikatem uprawnienia do mieszkania.
Zawsze jednak wymagana jest zgoda.

Dlatego nie dojdzie to także do umowy najmu.
Prawdopodobnie pracodawca może płacić ryczałt za koszty reklamowe nieopodatkowany.
A korzyść rzeczowa w wysokości 50 € miesięcznie również jest rozważeniem.

Więcej koncentrujemy się na oszczędnościach po stronie kosztów dla pracodawcy.

Napisany przez 2utopus
Czy pracodawca nie mógłby po prostu zwiększyć normalnej płacy w celu odpowiedniego wyrównania?
(Z wyższych składek społecznych można również częściowo skorzystać (emerytura/zasiłek chorobowy/ALG))

Czy konieczny jest umowa najmu - czy jest możliwa także jakaś ryczałtowa kwota na koszty pracy zdalnej?

To, na to też wyjdzie. więcej brutto + 50 € świadczenie rzeczowe a szef ma mniejsze koszty bez umowy najmu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata