- ndz mar 05, 2023 9:59 am
Cześć,
mam pytanie i byłbym zainteresowany Twoją/Oceną.
Jako dodatek do mojego portfela oszczędnościowego, do tej pory zainwestowałem 150€, ~15% sumy oszczędności, w umowę oszczędnościowo-kredytową.
Umowa ta jest gotowa do alokacji, jednak jeszcze nie jest mi potrzebna. Proponuje się jej przedłużenie z 20,000€ na 90,000€, z których można by w przyszłości pobrać częściowe sumy zgodnie z zasadą alokacji.
Powodem tego kroku byłoby zamrożenie obecnie niskiej stopy procentowej dla pożyczek.
Po przedłużeniu stopy procentowej wynosiłyby:
Oprocentowanie nominalne: 1,30% rocznie
Rzeczywista roczna stopa oprocentowania: 1,77%
Okres oszczędzania: 12 lat
Okres spłaty: 9 lat
Koszty:
Opłata za zwiększenie kwoty kredytu: 1136 EUR
Opłata za zawarcie umowy: 120 EUR
Opłaty roczne: 183 EUR
Odsetki: 3307 EUR
Oczywiście istotne jest tutaj przewidywanie przyszłego rozwoju stóp procentowych oraz ilość środków potrzebnych do finansowania.
Czy zdecydowaliby się Państwo/ty na coś takiego czy raczej nie. Czy uważacie Państwo/ty tę ofertę za dobrą, czy może macie Państwo/ty alternatywny pomysł?
Byłbym wdzięczny za Wasze opinie.
Pozdrowienia
Bene
mam pytanie i byłbym zainteresowany Twoją/Oceną.
Jako dodatek do mojego portfela oszczędnościowego, do tej pory zainwestowałem 150€, ~15% sumy oszczędności, w umowę oszczędnościowo-kredytową.
Umowa ta jest gotowa do alokacji, jednak jeszcze nie jest mi potrzebna. Proponuje się jej przedłużenie z 20,000€ na 90,000€, z których można by w przyszłości pobrać częściowe sumy zgodnie z zasadą alokacji.
Powodem tego kroku byłoby zamrożenie obecnie niskiej stopy procentowej dla pożyczek.
Po przedłużeniu stopy procentowej wynosiłyby:
Oprocentowanie nominalne: 1,30% rocznie
Rzeczywista roczna stopa oprocentowania: 1,77%
Okres oszczędzania: 12 lat
Okres spłaty: 9 lat
Koszty:
Opłata za zwiększenie kwoty kredytu: 1136 EUR
Opłata za zawarcie umowy: 120 EUR
Opłaty roczne: 183 EUR
Odsetki: 3307 EUR
Oczywiście istotne jest tutaj przewidywanie przyszłego rozwoju stóp procentowych oraz ilość środków potrzebnych do finansowania.
Czy zdecydowaliby się Państwo/ty na coś takiego czy raczej nie. Czy uważacie Państwo/ty tę ofertę za dobrą, czy może macie Państwo/ty alternatywny pomysł?
Byłbym wdzięczny za Wasze opinie.
Pozdrowienia
Bene