Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Dalsza inwestycja w umowę oszczędnościową budowlaną?

Napisany przez Bennst87
Cześć,
mam pytanie i byłbym zainteresowany Twoją/Państwa opinią.
Jako dodatek do mojego portfela oszczędnościowego, dotychczas zainwestowałem 150€, ~15% sumy oszczędnościowej, w umowę oszczędnościowo-budowlaną.

Ta umowa jest gotowa do przydzielenia, ale jeszcze nie potrzebuję tych środków. Proponuje mi się przedłużenie z 20.000€ do 90.000€, z których można później wyciągać częściowe sumy zgodnie z zasadą udziałów.
Powodem jest zatrzymanie niskiej stawki procentowej kredytów.
Będzie ona wtedy:
Oprocentowanie nominalne: 1,30% rocznie
Rzeczywista roczna stopa oprocentowania: 1,77%

Czas oszczędzania: 12 lat
Czas spłaty: 9 lat

Koszty:
Opłata za zwiększenie kwoty: 1136 EUR
Opłata za zawarcie umowy: 120 EUR
Opłaty roczne: 183 EUR
Odsetki od kapitału: 3307 EUR

Oczywiście istotne są prognozy dotyczące przyszłego rozwoju stóp procentowych oraz to, ile będzie potrzebne na finansowanie czegoś takiego.

Czy zdecydowalibyście się Państwo na coś takiego czy jednak nie. Czy uważacie Państwo, że to dobra oferta, czy może jest jakaś alternatywa?

Będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam
Bene

Napisany przez 2titan1981
Wolałbym zainwestować w lokatę terminową lub konto oszczędnościowe. Czy może planowany jest zakup w określonym terminie? Jeśli nie, lepiej ulokować pieniądze w bardziej dochodowy sposób niż po prostu wyrzucić 1400€ w błoto.

To jednak Twoje zdanie, czy uważasz, że stopy procentowe będą rosły, pozostaną takie same czy spadną….

Napisany przez BenniG
Zastanawiam się najpierw, co oznaczają roczne opłaty. W zeszłym roku wydano wyrok, że są one niezgodne z prawem. Powinieneś sprawdzić, czy te opłaty Cię dotyczą.

Następnie kredyt budowlany musi być spłacany w stosunkowo dużej wysokości w stosunku do sumy kredytu. Oczywiście, w jakiejś mierze 500 € spłaty przy pożyczce 50 000 € może być w porządku, ale jeśli trzeba spłacić dodatkowo 400 000 €, to może to być zbyt dużo (przynajmniej dla banku).

Na koniec dobrze byłoby wiedzieć, kiedy planujesz wziąć ewentualny kredyt,
- w ciągu następnych 2 lat
- w ciągu następnych 5 lat
- w ciągu następnych 10 lat
- lub później
Czy konto oszczędnościowo-kredytowe będzie przydzielone w tym czasie i ile straciłbyś do tej pory na odsetkach?

Pozdrawiam
BenniG

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata