- ndz mar 05, 2023 10:00 am
Cześć,
mam pytanie i byłbym zainteresowany Twoją/Państwa opinią.
Jako dodatek do mojego portfela oszczędnościowego, dotychczas zainwestowałem 150€, ~15% sumy oszczędnościowej, w umowę oszczędnościowo-budowlaną.
Ta umowa jest gotowa do przydzielenia, ale jeszcze nie potrzebuję tych środków. Proponuje mi się przedłużenie z 20.000€ do 90.000€, z których można później wyciągać częściowe sumy zgodnie z zasadą udziałów.
Powodem jest zatrzymanie niskiej stawki procentowej kredytów.
Będzie ona wtedy:
Oprocentowanie nominalne: 1,30% rocznie
Rzeczywista roczna stopa oprocentowania: 1,77%
Czas oszczędzania: 12 lat
Czas spłaty: 9 lat
Koszty:
Opłata za zwiększenie kwoty: 1136 EUR
Opłata za zawarcie umowy: 120 EUR
Opłaty roczne: 183 EUR
Odsetki od kapitału: 3307 EUR
Oczywiście istotne są prognozy dotyczące przyszłego rozwoju stóp procentowych oraz to, ile będzie potrzebne na finansowanie czegoś takiego.
Czy zdecydowalibyście się Państwo na coś takiego czy jednak nie. Czy uważacie Państwo, że to dobra oferta, czy może jest jakaś alternatywa?
Będę wdzięczny za opinie.
Pozdrawiam
Bene
mam pytanie i byłbym zainteresowany Twoją/Państwa opinią.
Jako dodatek do mojego portfela oszczędnościowego, dotychczas zainwestowałem 150€, ~15% sumy oszczędnościowej, w umowę oszczędnościowo-budowlaną.
Ta umowa jest gotowa do przydzielenia, ale jeszcze nie potrzebuję tych środków. Proponuje mi się przedłużenie z 20.000€ do 90.000€, z których można później wyciągać częściowe sumy zgodnie z zasadą udziałów.
Powodem jest zatrzymanie niskiej stawki procentowej kredytów.
Będzie ona wtedy:
Oprocentowanie nominalne: 1,30% rocznie
Rzeczywista roczna stopa oprocentowania: 1,77%
Czas oszczędzania: 12 lat
Czas spłaty: 9 lat
Koszty:
Opłata za zwiększenie kwoty: 1136 EUR
Opłata za zawarcie umowy: 120 EUR
Opłaty roczne: 183 EUR
Odsetki od kapitału: 3307 EUR
Oczywiście istotne są prognozy dotyczące przyszłego rozwoju stóp procentowych oraz to, ile będzie potrzebne na finansowanie czegoś takiego.
Czy zdecydowalibyście się Państwo na coś takiego czy jednak nie. Czy uważacie Państwo, że to dobra oferta, czy może jest jakaś alternatywa?
Będę wdzięczny za opinie.
Pozdrawiam
Bene