Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jakie są kroki do podjęcia po wypowiedzeniu w pełni oszczędzonej umowy oszczędnościowej na budowę?

Napisany przez scorpie
Witajcie,

jestem tu nowy i zupełnie nie znam się na tej dziedzinie. Przyznaję, że w takich sprawach jestem kompletnym zerem. Moi rodzice założyli dla mnie konto oszczędnościowe i regularnie na nie wpłacali. Do tej pory, czyli do dwóch tygodni temu, nie wiedziałem o tym rachunku. Od tego czasu próbuję skontaktować się z BHW, ale jakoś mi to nie wychodzi.

Mam nadzieję, że ktoś mi to wytłumaczy. Przesłałem skan dokumentu, który dostałem.

Co to jest oprocentowanie premiowane w zależności od taryfy i gdzie mogę sprawdzić, jak wysokie powinno być?

Czy będę miał jakieś straty, jeśli, jak napisano w ostatnim akapicie, sam zrezygnuje z rachunku, aby otrzymać oprocentowanie premiowane lub opłatę za otwarcie konta.

Ponadto, na każdym wyciągu rocznym widzę opłatę za prowadzenie konta w wysokości 7,67 € lub 15 marek niemieckich. Czy to jest opłacane raz w roku czy miesięcznie? Nie mam dostępu do wyciągów bankowych moich rodziców. Opłata za prowadzenie konta w przypadku konta oszczędnościowego nie jest, o ile mi wiadomo, już zgodna z prawem, ale zostanie wypłacona tylko za ostatnie 3 lata.

Czy jest coś jeszcze, na co powinienem zwrócić uwagę?

Dzięki z góry
frank

Re: Jakie są kroki do podjęcia po wypowiedzeniu w pełni oszczędzonej umowy oszczędnościowej na budowę?

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

byłoby bardzo mądre zaakceptować przydział, o ile umowa została zawarta na Pana/Pani imię.
Wystarczy napisać list do BHW z treścią:

Niniejszym przyjmuję przydział, rezygnuję z kredytu budowlanego.
Dane bankowe: .......
oraz oczywiście z Państwa podpisem

Napisany przez scorpie
Cześć Andreas,

dziękuję za Twój wskazówkę.

Mam jeszcze jedno pytanie, ale najpierw potrzebuję dokumentów. Niestety, nie wiem, gdzie je rodzice odłożyli.

Czy mogę zadać to pytanie za kilka dni?

Pozdrawiam

Frank

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata