Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: PFIC przy detencie zielonej karty i emigracji

Napisany przez noobie123
Cześć wszystkim,
Mam nadzieję, że nie otwieram tutaj drugiego wątku, ale nie znalazłem niczego podobnego gdzie indziej. Co do mojej sytuacji: Prawdopodobnie w tym roku otrzymam Green-Card, aby przenieść się do USA do mojej żony. Chciałem się nieco dowiedzieć, co powinienem zrobić ze swoim portfelem i dość szybko natknąłem się na temat PFIC i mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc wiedzą / doświadczeniem.

Krótko o moim portfolio: Mam około 22 tys. euro zainwestowanych w różne ETF-y, które wszystkie podlegają PFIC. Ponadto mam także pojedyncze akcje, takie jak Realty Income, które prawdopodobnie nie podlegają PFIC. Po trochę badaniach doszedłem do wniosku, że rozwiązanie mojego portfela tutaj w Niemczech i przetransferowanie pieniędzy do USA, aby tam założyć nowe konto, jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Myślę, że to ma najwięcej sensu.

Moje pytanie dotyczy teraz głównie podatku PFIC. Będę płacił podatki w USA za rok 2023. Jeśli sprzedam teraz mój portfel ZANIM otrzymam Green-Card. Czy mimo to muszę zgłosić wszystkie PFIC w deklaracji podatkowej? Z różnych raportów wynikało, że to dla mnie brzmi dość skomplikowanie. Ponadto przeczytałem również, że jeśli wartość PFIC pod koniec roku nie przekracza 25 tys. euro, również nie trzeba na niego płacić podatku. Mimo to musiałbym go zgłosić w deklaracji podatkowej, prawda?

Aby pozostać na rynku jak najdłużej, istnieje także możliwość rozwiązania mojego portfela dopiero po założeniu konta w USA. Oznaczałoby to, że będę znacznie krócej poza rynkiem i nie przegapię ewentualnych zysków. Co sądzicie o tym pomysłe?

Czy ktoś już miał doświadczenie z PFIC w deklaracji podatkowej?

Dziękuję z góry za odpowiedzi!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata