Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt studencki KfW / Umowa o stałym oprocentowaniu

Napisany przez Richard_Fi
Szanowni Państwo, Mam pytanie dotyczące kredytu studenckiego KfW. Jestem w fazie spłaty kredytu studenckiego KfW, a zmienna stopa procentowa wynosi obecnie 4,71%. Złożyłem wniosek o umowę oprocentowania stałego. KfW przesłało mi umowę oprocentowania stałego z dodatkowym marżą. Stała stopa procentowa wyniosłaby 7,86% na najbliższe dziesięć lat. Roczna rzeczywista stopa procentowa wyniosłaby 8,15%. Ponownie przejrzałem umowę kredytu, gdzie jest napisane: Do 31.03.2029 roku saldo kapitału będzie maksymalnie oprocentowane stopą procentową wynoszącą 8,91% w skali roku. Czy z tego punktu widzenia nie byłoby sensowniejsze nie zawierać umowy oprocentowania stałego, skoro zgodnie z umową stopa procentowa nie może znacznie wzrosnąć? Czy nie warto zachować sobie opcji na to, aby skorzystać z umowy o stałym oprocentowaniu w przypadku obniżki stopy procentowej do niskiego poziomu? Wiem, że nikt nie jest w stanie przewidzieć przyszłości ani określić kiedy stopy procentowe znowu spadną. Niemniej jednak każda opinia byłaby dla mnie cenna. Z poważaniem Richard F.

Napisany przez 2tneub
Chcesz naprawdę więcej niż 7 lub 8%?

Jeśli Twoje informacje są poprawne, w ciągu najbliższych 6 lat stopy procentowe nie mogą wzrosnąć znacznie.
W ten sposób zapewniłbyś sobie jedynie 4 dodatkowe lata stabilności stopy procentowej. Ale za jaką cenę?

Jeśli stopy procentowe faktycznie osiągną takie wysokości, będziemy mieli poważny problem, a inflacja będzie odpowiednio wysoka. Albo będziesz mógł spokojnie spłacić kredyt, ponieważ sam straci na wartości, albo wrócimy do masowej bezrobocia, a ty nie będziesz w stanie spłacić kredytu.

Wyższa o 3-4% stopa procentowa oznacza także, że na początku spłacasz mniej. (zakładając stałą ratę)
Dlatego polecałbym zachować zmienną stopę procentową.

PS: subiektywna opinia laika.

Napisany przez Richard_Fi
Szanowny tneub,

Dziękuję za odpowiedź.
Tak, KfW faktycznie żąda 7,86% jeśli miałbym zaakceptować ofertę na stałą stopę procentową.

Zacytowałem fragment dotyczący Maksymalnej Stopień Oprocentowania bezpośrednio z umowy.
Więc tak, zrozumiałem ten fragment w umowie poprawnie i Stopa Oprocentowania maksymalna wyniesie 8,91%? Zawsze mam obawy, że KfW wprowadzi specjalną klauzulę ze względu na sytuację gospodarczą, co mogłoby pozwolić na przekroczenie tej wartości 8,91%, mimo że umowa ogranicza ją do tego poziomu.

Skłaniam się również ku temu, aby zachować zmienną stopę procentową, ponieważ w ten sposób nadal miałbym możliwość ustalenia stałej stopy procentowej w razie ewentualnego obniżenia Stopienia Oprocentowania. Jestem jednak niepewny z powodu wyżej wymienionych kwestii.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata