- pn mar 13, 2023 12:02 am
Szanowni Państwo, Mam pytanie dotyczące kredytu studenckiego KfW. Jestem w fazie spłaty kredytu studenckiego KfW, a zmienna stopa procentowa wynosi obecnie 4,71%. Złożyłem wniosek o umowę oprocentowania stałego. KfW przesłało mi umowę oprocentowania stałego z dodatkowym marżą. Stała stopa procentowa wyniosłaby 7,86% na najbliższe dziesięć lat. Roczna rzeczywista stopa procentowa wyniosłaby 8,15%. Ponownie przejrzałem umowę kredytu, gdzie jest napisane: Do 31.03.2029 roku saldo kapitału będzie maksymalnie oprocentowane stopą procentową wynoszącą 8,91% w skali roku. Czy z tego punktu widzenia nie byłoby sensowniejsze nie zawierać umowy oprocentowania stałego, skoro zgodnie z umową stopa procentowa nie może znacznie wzrosnąć? Czy nie warto zachować sobie opcji na to, aby skorzystać z umowy o stałym oprocentowaniu w przypadku obniżki stopy procentowej do niskiego poziomu? Wiem, że nikt nie jest w stanie przewidzieć przyszłości ani określić kiedy stopy procentowe znowu spadną. Niemniej jednak każda opinia byłaby dla mnie cenna. Z poważaniem Richard F.