Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mam spłacony mieszkanie. Dług hipoteczny nadal zarejestrowany. Potrzebny jest nowy kredyt

Napisany przez mufdi
Cześć wszystkim,

chcielibyśmy przeprowadzić się do Chorwacji i chcielibyśmy tam kupić Dom (wartość 120 000 €). Mam spłacony, wynajmowany apartament w Niemczech (wartość około 150 000 €, czynsz miesięczny 540 € netto). Apartament został spłacony w tym roku. Wciąż jest zapisana hipoteka w wysokości 42 000 €.
Jesteśmy parą niezamężną (ona, umowa o pracę na czas nieokreślony w służbie publicznej, ja pracuję jako freelancer online. Oboje zarabiamy około 2800 € netto/miesiąc). Nie mamy oszczędności. Ona zrezygnowałaby z pracy dla przeprowadzki do Chorwacji, ja mogę kontynuować moją pracę bez zmian, po prostu stamtąd. Ona w średnim okresie zaczęłaby tam ponownie pracować. Jak najlepiej sfinansować taki krok? Czy jakikolwiek bank by się na to zgodził? Choć wykonuję swoją pracę od 12 lat bez problemów, banki niekoniecznie uważają pracę jako freelancer za najbardziej atrakcyjną, przynajmniej tak mi się wydaję.

Jak postępować najmądrzej? Nie chciałbym sprzedawać mojego apartamentu, ponieważ nie mam go od 10 lat i musiałbym zapłacić wysokie podatki.

Dziękujemy za wskazówki.

Mufdi

Re: Mam spłacony mieszkanie. Dług hipoteczny nadal zarejestrowany. Potrzebny jest nowy kredyt

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć mufdi, Jest możliwe, że dochód Twojej żony sam wystarczy na pozyskanie kapitału.
Możliwe jest uzyskanie go do 85% wartości rynkowej, czyli 150 000 EUR, bez konieczności dostarczania dowodów przeznaczenia.

Napisany przez 2tneub
Bankkaufmann pisze:
Cześć mufdi, być może dochód Twojej żony sam w sobie wystarczy do pozyskania kapitału.
Możliwe jest otrzymanie aż do 85% wartości rynkowej w wysokości 150 000 € bez żadnego potwierdzenia użycia.

Z pracy w Chorwacji czy z rozwiązania niemieckiego stosunku pracy?

Tutaj jest zatrudniona i jak dotąd nie zwolniła się. Przynajmniej na górze nie ma informacji o zwolnieniu.
W związku z tym można ją uznać za pracownika i jedyną osobę ubiegającą się o pożyczkę.

Napisany przez mufdi
To jest poprawne, zatrudnienie nadal istnieje. Czy bank nie chce wiedzieć, jak ma wyglądać dalszy rozwój sytuacji w Chorwacji?

Podnoszą kapitał jako zatrudnieni do dowolnego wykorzystania.
To, co zrobią z pieniędzmi, nie interesuje banku.

Napisany przez BenniG
Albo kupujesz Dom letniskowy, albo miejsce na emeryturę. Obecnie macie dochód w wysokości 6.140 € (wynagrodzenie i czynsz) i jesteście pewni, że będziecie w stanie kontynuować raty kredytu w przyszłości, w takim przypadku bank po zawarciu umowy nie będzie już pytał, czy nadal macie dochód. Mimo wysokiego wynagrodzenia zastanawiam się, dlaczego nie macie oszczędności, albo po prostu nie chcecie ich wykorzystać?

Napisany przez Martin79HN
Cześć BenniG,
Mieszkanie ma jeszcze niecałe 10 lat i w tym roku zostanie spłacone
dlatego spłacamy jak najwięcej, aby zaoszczędzić na odsetkach.

Jest to napisane w pierwszym poście pomiędzy linijkami.

Tak jak zrozumiałem, mieszkanie w Niemczech nie będzie sprzedawane,
prawdopodobnie zostanie obydwoje. Stać nas na to z naszych dochodów i wartość mieszkania
też się liczy! Jeśli nie pójdzie po naszej myśli, to mieszkanie w Niemczech może pójść, ale nie Dom w Chorwacji.

Należy uwzględnić pewną rezerwę, ale wy się lepiej znacie na Chorwacji.

Napisany przez 2tneub
Martin79HN pisze:
mieszkanie jeszcze nie ma 10 lat i w tym roku zostało spłacone
więc spłacono jak najwięcej, aby zaoszczędzić na odsetkach.

Znajduje się w pierwszym poście między wierszami.

Pytanie Bennyego jest uzasadnione.
Przy obciążeniu hipotecznym w wysokości 42 tys. EUR kredyt nie powinien być zbyt wysoki, chyba że były tam jakieś konstrukcje kredytowe hipoteczne lub prywatne kredyty bez rejestracji gruntowej.
Do tego jeszcze DINK.

Napisany przez BenniG
Cześć Martinie,
w inwestycji w mieszkanie potrzebne są pieniądze - to jasne, ale przy zabezpieczeniu hipotecznym w wysokości 42 000 € cena zakupu/kredytu nie mogła być zbyt wysoka. Oczywiście istnieje możliwość, że spłacił już kredyt zabezpieczony hipoteką i wydał pieniądze na inne rzeczy, ale 6140 € trzeba najpierw zdobyć.
Dlatego moje zapytanie.
Pozdrowienia,
Benjamin

Oczywiście oczywiście chciałbym najpierw zatrzymać mieszkanie. Pytanie jednak, kto zajmie się tym specjalnym majątkiem.

Napisany przez mufdi
Och, tutaj pojawiły się zapytania. Tak, kredyt nie był zbyt duży, ponieważ wtedy miałem pewien kapitał własny. Nie oszczędzałem nic, ponieważ w międzyczasie doszło do rozwodu i wykupiłem połowę mieszkania od mojej byłej żony. Dopiero niedawno wprowadziłem się z obecną partnerką, więc mieliśmy do opłacenia dwie czynsze w mieście, dwa samochody, partnerka ma konia (!) itd.

Bardzo głupie pytanie (ewentualnie). Czy mogę na podstawie wpisanej hipoteki względnie łatwo uzyskać np. 40000€ (w banku, w którym hipoteka jest zarejestrowana), aby móc otrzymać resztę w Chorwacji na lepszych warunkach z wysokim własnym wkładem?

I dziękuję za dotychczasowe spostrzeżenia i informacje

Napisany przez mufdi
Martin79HN pisze:
...

Tak, jak to przeczytałem, mieszkanie w Niemczech nie będzie sprzedawane
prawdopodobnie obie pozostaną. Z dochodu można zrobić to możliwe, a wartość mieszkania
też tam jest! Jeśli pójdzie źle, mieszkanie w Niemczech zniknie, ale nie Dom w Chorwacji.

Zakładać bufor, ale Wy znacie się tam lepiej w Chorwacji.

Tak właśnie sobie wyobrażaliśmy. Dodatkowo w Chorwacji współpracować z niemieckim urzędem ds. młodzieży jako środek ochrony młodzieży (partnerka jest specjalistką), co pozwoliłoby jej w średnim okresie wrócić do pełnego wynagrodzenia

Witaj Mufdi,
mając doświadczenie rozwodu i mając majątek, podchodziłbym do tego w następujący sposób.

Kontynuuj pracę nawet jeśli mieszkasz w Chorwacji.
Pozyskaj kapitał na Dom w Niemczech, a następnie sfinansuj Dom w Chorwacji. Może być to na 5 lub 10 lat, albo z opcją nadpłaty, jeśli zamierzasz sprzedać mieszkanie w Niemczech. Należy uważać, ponieważ w przypadku rozwodu termin 10 lat bez podatku spekulacyjnego mógłby zostać odnowiony! Uważaj! Dostosuj okres kredytu i określ, czy Twoim celem jest posiadanie nieruchomości w Niemczech czy nie!

W niektórych przypadkach rozważyłbym zakup domu w Chorwacji samodzielnie i uregulowałbym wszystko z wyprzedzeniem. Uważam, że wzięcie 40 tysięcy kredytu w Niemczech i pozostała kwotę przeznaczenie na Dom w Chorwacji nie jest zbyt dobrym pomysłem. Warunki w Niemczech przy 40 tys. są gorsze niż przy wzięciu 120 tys.

Napisany przez 2tneub
Możesz bezpiecznie dostać 40 000 €. Można przenieść zastaw hipoteczny na inne banki za niewielkie pieniądze, dzięki czemu możesz wybrać sobie korzystny bank.
W pewnych przypadkach sensowniejsze może być jednak wzięcie wyższego kredytu, ponieważ powyżej 50 000 € oprocentowanie staje się korzystniejsze, nawet jeśli trzeba zmienić zastaw hipoteczny.

Musisz oczywiście sprawdzić, czy otrzymasz pożyczkę w Chorwacji i jakie warunki oferują. Myślę, że warunki w Niemczech mogą być nawet nieco lepsze.
Na pracy w naszej grupie przedsiębiorstw mamy chorwackie przedsiębiorstwo zajmujące się wynajmem domów letniskowych. Udzielanie kredytów i biurokracja dla osób spoza Chorwacji lub nieposiadających tam zamieszkania nie jest takie proste. Na pewno istnieje jednak forum dla emigrantów, które mogłoby ci pomóc.
Możesz też zapytać w banku Erste w Austrii. Na ile mi wiadomo, udzielają oni finansowania również w Chorwacji, dzięki czemu nie będzie problemów z językiem.

Napisany przez mufdi
Dziękuję za pomysły!

Co z podatkiem od spekulacji? Czy 10-letni okres rozpoczyna się tylko dla nowo zakupionej połowy (niestety kupione dwa lata po rozwodzie, mogło to być zrobione mądrzej wcześniej) czy dla całego mieszkania?

Posortuję nowe pomysły wspólnie z moją partnerką, a następnie ewentualnie wrócę do prywatnych wiadomości, które otrzymałem.

Fajna atmosfera tutaj na forum, muszę przyznać. Gdzie indziej, jako laik, jest się szybko rozbieranym na części

Napisany przez mufdi
Tak, Bank Pierwsza jest już zaangażowana w transakcje związane z nieruchomościami w Chorwacji, przeczytałem to w forach. Mam jednak przewagę, ponieważ mówię po chorwacku i moja mama ma chorwacki paszport. Dlatego myślę, że może to być dodatkowym zasobem. Sprawdzę na miejscu podczas ferii wielkanocnych, a następnie porównam oferty, które mogę otrzymać tutaj.

Mieszkanie w Niemczech może być wycenione przez specjalistę z branży, być może jest nawet więcej warte. A następnie jesteś całkowicie swobodny w wyborze banku.

Chciałbym tylko powiedzieć, że pozyskanie kapitału w celu emigracji ma negatywny wydźwięk, dlatego najlepiej porównać banki. Bankkaufmann / noelmaxim przychodzą mi na myśl z tego forum. Ponadto trzeba znaleźć odpowiedni obiekt i jak wysokie są koszty dodatkowe?

Możesz zawsze otrzymać dodatkowy kapitał w Chorwacji lub w Austrii, na przykład 50 tysięcy i wykorzystać część później na dodatkową spłatę. [url]kredyt[/url] konsumencki do 10-20 tysięcy to również opcja.

Przy wartości mieszkania 150 tysięcy istnieje możliwość uzyskania pożyczki w wysokości 120 tysięcy, prawdopodobnie w wysokości 4% oprocentowania! Powinieneś zlecić to specjaliście. (nie jestem jednym) :-)

Pozdrowienia

Martin

Okres spekulacyjny nie dotyczy cię, jeśli mieszkasz w nieruchomości i ją sprzedajesz!Jednakże, moim zdaniem, musisz zamieszkiwać w niej przez 2-3 lata po rozwodzie, inaczej można ponownie być obciążonym podatkiem spekulacyjnym od tej części.Na przykład w 2014 roku kupiłem od brata część mieszkania w świetnej cenie. Później ceny wzrosły i mogę sprzedać ją z niskim podatkiem spekulacyjnym dopiero w 2024 roku, pod warunkiem że nadal ją wynajmuję. ;-)

Napisany przez 2utopus
Przy samodzielnym użytkowaniu obowiązuje zwykle reguła trzech lat kalendarzowych - w skrajnym przypadku można to osiągnąć na przykład w następujący sposób:

Przeprowadzka 31.12.2021
całkowite zamieszkanie tam w 2022 roku
wyprowadzka 1.1.2023

Ale jak zawsze - jeśli chcesz mieć pewność, zapytaj specjalistę (organizacji pomocy podatkowej/doradcy podatkowego)

Cześć Martin 79HN, Dokładnie, przy wartości rynkowej 150 000 EUR i żądaniu pożyczki w wysokości 120 000 EUR, aktualnie w procesie pozyskiwania kapitału, gdzie pieniądze są dostępne do dowolnego wykorzystania bez konieczności przedstawiania dokumentów, oferujemy Kredyt o stałym oprocentowaniu w wysokości 4,00% i spłacie w wysokości 3%, a miesięczna rata wynosi 700 EUR przy wypłacie w wysokości 100%.

Cześć Bankkaufmann,
dziękuję Ci. Za miesiąc oprocentowanie prawdopodobnie znowu będzie nieco wyższe. (4% było oszacowane)

Chciałbym kupić Dom i wziąć kredyt hipoteczny na mieszkanie w Niemczech (z obecną pracą kontynuowaną w Chorwacji!)
i przeprowadzić się oraz wynająć mieszkanie w Niemczech. Następnie sprawdzić, kiedy minie okres spekulacyjny
i sprzedać mieszkanie w Niemczech, poczekanie kilka lat nie byłoby złym pomysłem.

2800 € netto + czynsz zawsze będzie pasować do budżetu domowego.
I wspólnie z partnerką upewnić się, że płaci bardzo niską czynsz czynsz lub udział w
opłatach dodatkowych, wtedy również będzie mogła zbudować rezerwę finansową.

Z zasadą lepiej teraz wszystko wyjaśnić z góry, aby każdy sobie z tym poradził.

Obejrzenie 2 kredytów na mieszkanie / Dom i 1 x w Niemczech 1 x w Austrii lub Chorwacji
opóźni wszystko tylko i spowoduje wzrost oprocentowania, obstawianie tylko na jednego konia.
A także aktualnie uważam, że 3% spłaty kapitału jest rozsądne + opcja nadpłaty np. 10% rocznie.

Oczywiście, myślałem, że klienci zrobią to w ten sposób.
Więc biorą pożyczkę jako źródło kapitału, potem przenoszą się do Chorwacji i wynajmują tutaj mieszkanie.

Napisany przez 2tneub
Zawsze starałbym się uwzględnić zabezpieczenie obiektu, na który został zaciągnięty kredyt, o ile jest to możliwe i finansowo uzasadnione. Załóżmy, że chce sprzedać mieszkanie, ponieważ koszty opieki nad nim w Niemczech i podwójne opodatkowanie stają się zbyt wysokie, ale chce wykorzystać zwolnione środki kapitałowe w inny sposób.

Napisany przez BenniG
Możliwe jest również, że sprzeda mieszkanie swojej partnerce (bez zysku). Oczywiście, płaci się podatek od nabycia nieruchomości, ale partnerka mogłaby potem odliczyć odsetki od dochodów z najmu.
Ponadto problem z finansowaniem dla osoby prowadzącej działalność wolnorynkową zostałby również rozwiązany.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata