Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domów i działek z kontami obsługiwanymi w Biurze Informacji Gospodarczej.

Napisany przez Timm
Najpierw serdeczne podziękowania za przyjęcie mnie do tego forum.

Moje zapytanie: Chciałbym z moją żoną sfinansować działkę (150.000,00 EUR) oraz Dom gotowy (370.000,00 EUR). Termin notarialny jest za 4 tygodnie, plany domu są gotowe do podpisania. Aktualne warunki dochodowe (około 2.400,00 EUR netto dla mnie, oraz około 3.000,00 EUR netto dla mojej żony) moim zdaniem są odpowiednie i mogą zostać przedstawione. Własny kapitał wynosi około 60.000 EUR (koszty budowy i pozostałe koszty są pokryte dodatkowym własnym kapitałem). Łączna kwota finansowania wynosi zatem 460.000,00 EUR. Nie mamy żadnych zobowiązań, bieżących pożyczek ani innych zobowiązań. Nie posiadamy dzieci. Jak dotąd wszystko w porządku...

Teraz mam, długa historia, stare aktenkundige roszczenia w wysokości 15.000,00 EUR, które zostały uregulowane dopiero w 07/2022 roku i teraz znajdują się jako 3 zrealizowane konta w Bazie Dłużników Informacji Gospodarczej, a przy dwóch wizytach w bankach zrobiło to na nas fatalne wrażenie. Mój wynik w BIK wynosi 93,82, a wynik mojej żony jest gdzieś w okolicach 98,xx.

Jestem teraz bardzo wdzięczny za wszystkie pomysły, doświadczenia i wiedzę dotyczącą realizacji finansowania.

Dziękuję za Wasze odpowiedzi

Pozdrowienia Timm

Re: Finansowanie domów i działek z kontami obsługiwanymi w Biurze Informacji Gospodarczej.

Napisany przez Martin79HN
Cześć Timm, sprawdziłem sumę kredytu w kalkulatorze. Stopa procentowa wynosi 4%, a po 15 latach okresu obowiązywania stopy procentowej pozostaje 50% kapitału (spłata) w wysokości 460t, wówczas pozostaje 230t. Miesięczna rata wynosi 2.467,95 €. Istnieje również ryzyko finansowania 230t dalej, co byłoby trudne, gdyby pojawiło się dziecko. Aktualnie ze względu na wpis w bazie Schufa również nie jest to takie proste. Co do pomysłu: Można zapytać rodziców lub teściów, czy nie mogliby dołożyć 50t, co zmniejszyłoby sumę pożyczki i co zwiększyłoby zabezpieczenia dla banku, dzięki czemu miałoby to szansę na powodzenie. Bardzo wątpliwe, czy to sensowne!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Martin79HN, przy około 88% realizacji (460 000 EUR do 520 000 EUR kosztów ogółem) mamy na pewno w tym obszarze ustaloną stopę oprocentowania nawet lekko powyżej 4% przy ujemnej historii kredytowej już załatwionej. Raty zostaną ustalone przez bank dopiero wtedy, gdy wszystkie dokumenty będą kompletnie złożone. Jednakże rata może wynosić nawet nieco ponad 2 500 EUR.

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry Panie bankierze,
4% od kwoty kredytu i czasu trwania 15 lat po prostu rzucałem na powierzchnię, aby mieć jakieś pojęcie o skali. (Obciążenie wydaje się fikcyjne!)
2500 € rata + koszty dodatkowe / oszczędności, szybko dochodzi się do kwoty około 3000 € miesięcznie.
Po 10/15 latach konieczne będą prace remontowe, malowanie elewacji itp.
oraz pozostała kwota z zadłużenia na poziomie 50%. (Ryzyko związane z oprocentowaniem)
Powyżej 50% miesięcznych dochodów gospodarstwa domowego (z NK/oszczędnościami) osobiście uważam, że rata jest zdecydowanie zbyt wysoka
chyba że odziedziczy się coś i posiada się np. rodziców / teściów, którzy mogą pomóc.
Pod następującymi kątami można to sobie wyobrazić:
- więcej własnego kapitału
- uwzględnienie rezerwy w wysokości 5-10% niefinansowanej na dodatkowe koszty itp.
- rodzeństwo / rodzice / teściowie, którzy w przyszłości mogą coś przekazać lub podarować (temat pozostałej kwoty zadłużenia!)
Nic dziwnego, że wiele banków twierdzi, że to nie do sfinansowania
z większym własnym kapitałem z pewnością załatwiłoby sprawę u niektórych banków!
W maju odsetki prawdopodobnie jeszcze nieco wzrosną, więc będzie to coraz trudniejsze! Banki mogą od wczoraj pożyczać pieniądze od EBC po 3,5%. (przypuszczam, że na początku maja podniosą się do 3,75 lub 4% w kolejnym posiedzeniu EBC)
więc wkrótce będziemy mieli 5% prawie we wszystkich kredytach hipotecznych.
Sprzedawcy często nie mają presji (przynajmniej obecnie), więc ceny pozostają wysokie
nawet po znaczących obniżkach w ciągu ostatnich lat, zyski są nadal wysokie! (Nieruchomości w posiadaniu!)
- wysokie ceny + koszty finansowania = Zwrot inwestycji !!! Inwestorzy trzymają się z daleka
- komuś, kto chce kupić nieruchomość do własnego użytku, trudno lub drogo jest to dostępne!
- Wynajmujący podnoszą czynsze, ponieważ zwrot inwestycji maleje (nakłady, koszty dodatkowe, koszty nieuwzględniane we współczynnikach, inflacja)
- buduje się za mało, a czynsze rosną w związku z tym (wysoki popyt)
Obecnie trudne warunki na rynku!
Czy takie finansowanie, jak tu przedstawiono, jest zalecane?
Wiek?
Planowanie rodziny?
Dziedziczenie?
Rezerwa z własnego kapitału?
Stabilna praca?

Napisany przez BenniG
Ja, widzę to podobnie jak Martin.
Zaniedbaliście budowę kapitału własnego, co teraz mogłoby stanowić przeszkodę na drodze do posiadania własnego mieszkania.
Zarabiacie 64 800 € miesięcznie, nie macie dzieci, a wasze oszczędności to tylko 60 000 € + koszty dodatkowe.
Oczywiście, jeśli powiecie teraz, że macie zaledwie 25 lat i pracujecie dopiero od 2 lat, to jest OK. Jednak jeśli jesteście starsi i nie chcecie, aby Dom stał się dla was więzieniem, to może być trudne.
W porządku, spłaciliście już 15 000 € długu, ale nawet to nie powinno być uderzeniem w wasz budżet przy miesięcznych dochodach powyżej 5 000 €.
Więc na co wydaliście całą tę kasę?
Jesteście gotowi znacznie zmniejszyć te wydatki na kolejne 20 lat?
Jesteście gotowi zrezygnować z posiadania dzieci?
Czy naprawdę chcecie już teraz zaplanować swoje przyszłe dziedzictwo?
Co zrobicie, jeśli osoba, która ma was dziedziczyć, po prostu nie chce umrzeć?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata