Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oświadczenie o zastawie hipotecznym działki.

Napisany przez Schuldfrei
Cześć wszystkim,
mam pytanie dotyczące następującej kwestii:

Kupiłem Dom i sfinansowałem go kredytem bankowym.
refinansowanie zostało zabezpieczone ubezpieczeniem na życie.
To ubezpieczenie na życie jest teraz gotowe do wypłaty i musiało zostać uwolnione przez bank i zostało tak zrobione.
Jednak teraz bank chce ode mnie po fakcie oświadczenie dotyczące wpisu hipoteki, mimo że mogę spokojnie spłacić resztę refinansowania.
Teraz moje pytanie:
CZY muszę złożyć to oświadczenie celu czy mogę je odmówić, a jeśli odmówię, co by się mogło/zostało zrobione w najgorszym przypadku.
PS: Bank jest również moim głównym bankiem, w którym mam konto.

Dziękuję z góry za odpowiedzi

Napisany przez bruno68
Trudno jest to właściwie powiedzieć, ponieważ tutaj prawdopodobnie grają inne czynniki!

Anschlussfinanzierung zostało zabezpieczone ubezpieczeniem na życie.
To ubezpieczenie na życie jest teraz gotowe do wypłaty i musiało zostać zwolnione przez bank na mój rzecz, co zostało również zrealizowane.
Teraz jednak bank chce ode mnie poświadczenie celu dla wpisu hipotecznego, chociaż mogę swobodnie spłacić resztę refinansowania.
Teraz moje pytanie:
MUSZĘ dostarczyć to poświadczenie celu, czy mogę je również odmówić, i co by się stało/mogło zdarzyć w najgorszym przypadku, gdybym odmówił?
PS: Bank jest również moim bankiem domowym, w którym mam konto główne.

Jeśli rozłożę Państwa pytania na osobne pytania, to można je zinterpretować inaczej:

A) Anschlussfinanzierung zostało zabezpieczone ubezpieczeniem na życie. Chciałbym tylko zwrócić uwagę na to w skrócie:

Makler postępuje zgodnie z wyrokiem LG Itzehoe z dnia 29.10.2009 r. (Az. 7 O 27/09) w sposób zobowiązujący, jeśli nie proponuje alternatywnych finansowań do zalecanego kredytu rozłożonego na raty i proponuje taryfę ubezpieczyciela, który plasuje się tylko w środkowym segmencie rynku.

Jak łatwo można zauważyć, najpierw trzeba wyjaśnić, dlaczego kwota ubezpieczenia na życie nie wystarczała do całkowitej spłaty?

B) Teraz jednak bank chce ode mnie poświadczenie celu dla wpisu hipotecznego, chociaż mogę swobodnie spłacić resztę refinansowania.
Dlaczego istnieją jeszcze inne zobowiązania? Samochód?...?

Na początek sprawdź, czy wartość wykupu oryginalnej polisy pokrywa się z obecnymi wartościami wykupu, aby upewnić się, że roczna suma końcowa nie zmalała niezauważalnie! Pamiętaj, że ubezpieczenie na życie to produkt zastępujący spłatę kredytu i jest związane z umową kredytową. Zatem jest to transakcja związana.

Ponadto możesz przenieść pozostały dług do 50 000 € bez wpisu do księgi wieczystej, z dala od banku domowego.

Sądzę raczej, że potrzebujesz specjalisty prawnego, a potem prawdopodobnie nowego banku domowego!

bruno68

Napisany przez 6Bankkaufmann
@schuldfrei, cofam koło czasu.
Kupują Państwo Dom, finansują go przez bank i spłacają za pomocą ubezpieczenia na życie.
Przynajmniej tutaj, dla bezpieczeństwa banku, zostaje już ustanowiona hipoteka w księdze wieczystej na Państwa nazwisko, prawda?
Być może dzisiaj stwierdzono, że zapomnieli Państwo poprosić o deklarację celu zabezpieczenia?
Nawet jeśli teraz możecie spłacić wszystko, na pewno tego jeszcze nie zrobiliście.
Partner bankowy zakłada, że będą Państwo kontynuować finansowanie.
Byłoby interesujące, jak brzmi dokładnie treść tego pisma, w którym bank prosi o określone rzeczy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata