Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Odpowiednio ulokować odprawę pieniężną.

Napisany przez sunnymen_ffm
Hej, wkrótce (za 1 miesiąc) otrzymam odprawę w wysokości 200 000 €. Szukam teraz sensownych i dochodowych inwestycji. Ponieważ bardzo prawdopodobnie zarządzanie taką kwotą przez prywatnego doradcę nie będzie opłacalne, chciałbym sam się tym zająć. Jestem świadomy, że powinienem podzielić pieniądze, myślałem też o krótko-, średnio- i długoterminowych inwestycjach. Okres maksymalny to 15 lat. Renta z przedziału 5-7% byłaby pożądana, jeśli to możliwe po opodatkowaniu. Czy inwestycje z komponentami gwarancji są sensowne? Jeśli tak, byłbym bardzo wdzięczny za przykłady/ referencje. Będę wdzięczny za wskazówki od ekspertów. Z poważaniem, Sunnymen

Napisany przez StingRay68
Cześć, zdecydowanie zaleca się podział kapitału i nie wkładanie go w jedną formę inwestycji. Jak dokładnie powinien być podzielony, zależy od konkretnej sytuacji i może być ustalony tylko w rozmowie doradczej. Niestety nie mogę podać wskazówek dotyczących niezależnych doradców finansowych, ponieważ praktycznie nie ma ich zbyt wielu, ale jeśli chodzi o inwestycje w formie udziałów, kontakt z nts-consulting.com może być dobrym pomysłem, ponieważ mają oni długoletnie doświadczenie i dobre kontakty. W każdym razie nie powinno się podejmować pochopnych decyzji i dokładnie analizować oferty.

Napisany przez ADMCI4
StingRay68 pisze: Cześć, zdecydowanie zaleca się podzielenie kapitału i nie inwestowanie go w jedną formę. Jak dokładnie powinno być to podzielone, zależy od indywidualnej sytuacji i może być ustalone tylko podczas rozmowy doradczej. Niestety nie mogę podać wskazówki dotyczącej niezależnych doradców finansowych, ponieważ jest ich niewielu, ale jeśli chodzi o inwestycje w postaci udziałów, kontakt z nts-consulting.com byłby rozsądny, ponieważ mają tam długoletnie doświadczenie i dobre kontakty. W każdym przypadku nie należy podejmować pochopnych decyzji i dokładnie sprawdzać oferty.
Dodatkowa informacja: Najpierw użytkownik StingRay68 promuje dość wątpliwy produkt inwestycyjny Sparer-Gilde (operator: Wolfgang Hübl), a teraz nts-consulting (operator: Wolfgang Hübl). Kto by pomyślał... marketmaker2

@marketmaker2 Tutaj nie chodzi o reklamę, ponieważ są to bezpłatne usługi informacyjne. Zamiast szerzyć destrukcyjną krytykę, byłoby interesujące dowiedzieć się, jaki masz do zaoferowania sugestie. Już jestem ciekawy...

Napisany przez Mike Spezi
tak tak ... Nie daj się zirytować Stingray, ale jesteś już podstępną rybą, haha!!

Napisany przez ADMCI4
@StingRay68: 1. To było tylko dodatkowe informacje, jasno oznaczone jako takie. 2. Nie reklamujesz bezpłatnych usług informacyjnych, ale klubu inwestycyjnego, który próbuje pozyskać środki inwestorów i który dla mnie (i oczywiście wielu innych, patrz punkt 3) nie wydaje się być wiarygodnym sposobem lokowania pieniędzy. 3. Istnieje już interesująca dyskusja na ten temat (reklama użytkownika StingRay68): Lokata terminowa? Czy istnieją jeszcze atrakcyjne oferty? | z Forum kredyty, Obroty Papierami Wartościowymi i Inwestycje | kto-co-wie-gdzie (od strony 1, środek) Nie musimy powtarzać powyższej debaty w tym miejscu, każdy może wyrobić sobie własne zdanie na podstawie tego tematu. Pozdrowienia, marketmaker2

@marketmaker2 Po pierwsze, trzeba sprostować następujące: Prywatny klub inwestycyjny zawsze działa BEZPŁATNIE, ponieważ wymaga tego ustawodawca. Po drugie, celem forum zawsze jest udzielanie konkretnych wskazówek dotyczących rozwiązań. Wszystko inne nie ma sensu. Może być również proponowane inne rozwiązanie! I na koniec, do tej pory nie poinformowałeś mnie (i innych czytelników tutaj), jakie rozwiązanie uważasz za lepsze. Byłoby również interesujące dowiedzieć się, jak pan definiuje słowo "poważny". Kiedy spółka jest uznawana za poważną, a kiedy nie? Czy bank jest automatycznie uważany za poważny, ponieważ jest bankiem? Czy może fundusz inwestycyjny, ponieważ zarządza miliardami? Proszę, wyjaśnij mi to...

Napisany przez EuroPaule
sunnymen_ffm pisze: Czy inwestycje z elementami gwarancyjnymi mają sens, jeśli tak, będę bardzo wdzięczny za przykłady/ referencje. Będę wdzięczny za kilka wskazówek ekspertów.
Cześć Sunnymen, mój subiektywny wniosek: Produkty gwarantowane gwarantują brak zysku. Żarty na bok. Gwarancje zawsze kosztują pieniądze i wiele koncepcji gwarancyjnych po prostu nie wychodzi z impasu, gdy gwarancja zostanie już udzielona. Rozsądnym elementem twojej inwestycji może być koncepcja jak fundusz Metzler Torero Multi Asset. Nie jest to fundusz gwarantowany, ale koncepcja zabezpieczenia wartości. Pozwala on funduszowi ponieść sześcioprocentową stratę w danym roku. W zamian w dobrych latach może uczestniczyć dwucyfrowo na rynku akcji. W ten sposób unika się bardzo dużych strat, nie rezygnując z żadnej szansy na zysk. Uwaga: Obecnie od początku roku fundusz jest zyskowny o około 4%. Może więc stracić maksymalnie 10% do końca roku. Jeśli na rynkach akcji znowu nastąpi kryzys, tak się stanie. Może więc lepiej poczekać z inwestycją na początek przyszłego roku, gdy znowu obowiązywać będzie poziom straty 6%. Jeszcze jedna wskazówka: Gdy samodzielnie dbasz o swoje inwestycje, potrzebujesz regularnych informacji o rynkach, itp.. W tym celu bardzo pomaga mi ten serwis: www.finanzinfo-service.de Może to też być coś dla Ciebie. Pozdrowienia z Mainhattanu Paule

Napisany przez Mike Spezi
Propozycja dochodowa na poziomie 10% jest tak przejrzysta dla przeciętnego Kowalskiego! +10% - 6 % = 4 % - Podatek - Prowizja = -2 % Bardzo polecam !!

Napisany przez EuroPaule
Mike Spezi pisze: Świetna propozycja zwrotu inwestycyjnego i tak przejrzysta dla przeciętnego Kowalskiego! +10% - 6 % = 4 % - podatek - opłata za nabycie = -2 % Bardzo polecam !!
Cześć, więc zrozumiałem, że chcesz w sposób ironiczny wprowadzić pewną wartość rozrywki. Ponadto nie zgadzasz się z moją propozycją, co masz prawo do wyrażenia. Jednakże nie mogę zrozumieć tej kalkulacji. 1. O jakie 10% chodzi tutaj? 2. Od 4% zysku odjęto 25% podatku od odwetu, pozostaje jeszcze 3%. 3. Kto jeszcze płaci opłatę za nabycie? Chociaż nawet gdyby tak było: Opłata za nabycie tego funduszu wynosi maksymalnie 3,5%. Ale stopa zwrotu wynosząca -0,5 nie byłaby teraz szczególnie pożądanym celem. Pytanie brzmi: W jakich okolicznościach fundusz traci te 6%? Jeśli spojrzymy na rok 2008, znajdziemy odpowiedź. EuroStoxx 50 stracił w tym roku około 44% (więc musi on odrobić około 78%, aby wrócić do zera). Alternatywna kalkulacja byłaby zatem taka: 10% - 44% = -34% Niemniej jednak: Podatku trzeba było nie płacić. A opłata za nabycie staje się coraz mniej istotna przy takich relacjach. Fundusz nie wykorzystał tych 6% w pełni. Więc co jest złego w tym, aby znać ryzyko inwestycji, która może inwestować aż do 100% w akcje?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata