Re: Konta oszczędnościowe -> które polecacie i ile można ich otworzyć? Urząd Skarbowy?
Napisany przez mazemania -
- pt kwie 14, 2023 7:15 am
Cześć. Od dłuższego czasu mam konto w Comdirect i jestem z niego bardzo zadowolony. Jednakże, aby przeciwdziałać inflacji, dobrze byłoby trzymać pieniądze na dobrym rachunku oszczędnościowym z dostępem do nich codziennie. Konta te są zazwyczaj darmowe, oferują 1,5-3% oprocentowania, a nawet po okresie promocyjnym pozostają bardziej rentowne niż w przypadku Sparkasse i Comdirect. - ING Diba - Bank of Scotland -> te dwie firmy zwracają moją uwagę. PYTANIE: Czy zakładacie również jednocześnie kilka kont i przesuwacie pieniądze tam, gdzie obecnie oferowane jest najlepsze oprocentowanie? Czy to jakoś wzbudza podejrzenia lub czy Urząd Skarbowy zaczyna się dziwnie zastanawiać? Na pewno dostają oni te dane automatycznie, ale raczej nie uznają za podejrzane, jeśli ktoś nie ma 10 lub więcej kont? Jakie rachunki oszczędnościowe polecacie? Na pewno powinny być prowadzone w Niemczech, do których zalicza się również Bank of Scotland z siedzibą w Berlinie (od czasu Brexitu). Może by jeszcze lepiej było z Trade Republic, ale to raczej platforma transakcyjna, więc czułbym się trochę dziwnie. Ale jeszcze raz: Pytanie NIE dotyczy konkretnie, gdzie można znaleźć najlepsze oprocentowanie, lecz czy jest w porządku/normą otworzyć 2-3 konta oszczędnościowe lub prowadzić je równocześnie. Dziękuję. maz