Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pytanie o możliwość odliczenia kosztów kredytu przy instalacji fotowoltaicznej i mebli.

Napisany przez elknipso
Cześć,

mam podstawowe pytanie dotyczące możliwości odliczenia kosztów kredytu za instalację fotowoltaiczną i mebli z wynajmowanych mieszkań.
W ramach zakupu domu w zeszłym roku, który obejmował budynek z trzema mieszkaniami, dwa z nich są wynajmowane, został zaciągnięty dodatkowy kredyt w wysokości 20 000 euro, z którego 10 000 euro przeznaczono na finansowanie instalacji fotowoltaicznej, a 10 000 euro na meble do dwóch nadal wynajmowanych mieszkań na piętrze. Mieszkanie na parterze jest przez nas samych używane.

Miałem w planie, że koszty odsetkowe kredytu można odliczyć od dochodów z instalacji PV (52 eurocenty za kWh) podatkowo.

Teraz, zgodnie z nowelizacją prawa, od 2022 roku przychody z instalacji PV w ogóle nie podlegają opodatkowaniu.

Czy dobrze rozumiem, że w świetle tych zmian byłoby sensowne częściowo spłacić kredyt, aby zaoszczędzić na odsetkach, ponieważ i tak nie będę mógł skorzystać ze zwolnienia podatkowego z tytułu kosztów odsetek? Czy ten aspekt podatkowy mogę wciąż wykorzystać dla mebli w wynajmowanych mieszkaniach, czy spowodowałoby to problemy z urzędem skarbowym, gdybym teraz spłacił 10 000 euro kredytu, pozostawiając tylko 10 000 euro (na meble)?

Re: Pytanie o możliwość odliczenia kosztów kredytu przy instalacji fotowoltaicznej i mebli.

Napisany przez 2tneub
Ponieważ nie masz odrębnie zidentyfikowanych pożyczek, mogę przypuszczać, że urząd skarbowy uzna tylko proporcjonalne odsetki. Czyli na przykład 50% powstałych odsetek. Moim zdaniem nie możesz powiedzieć, że spłacasz udział w pożyczce na instalację PV.

Napisany przez elknipso
Jeśli tak jest, to chyba nie warto kontynuować kredytu. Obecnie płacę stosunkowo wysokie 2,75% od kredytu. Jeśli mogę odliczyć podatek tylko 1,38%, lepiej będzie spłacić kredyt z istniejącymi środkami własnymi. Czy coś przeoczyłem?

Napisany przez 2tneub
I maksymalnie 45% z 1,38% to rzeczywista oszczędność podatkowa.

Jeśli kwota wolna od podatku nie została jeszcze wyczerpana i można ulokować pieniądze z oprocentowaniem przynajmniej 2,2%, wciąż może być opłacalne pozostawienie kredytu.

Napisany przez 2utopus
Jeśli otrzymuje się 3,1% od lokaty terminowej, to 2,75% kredyt może się opłacać...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata